GR US

Υπό τον Τραμπ οι ιστορικές συμφωνίες Αράβων-Ισραήλ (βίντεο)

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε για λίγο κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν την υπογραφή των συμφωνιών στον Κήπο του Μεγάρου, την Τρίτη. (AP Photo/Alex Brandon)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προήδρευσε της τελετής των ιστορικών συμφωνιών που υπογράφηκαν από το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το μεσημέρι της Τρίτης, στον Κήπο του Λευκού Οίκου.

Οι συμφωνίες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια δραματική αλλαγή στη δυναμική των εξουσιών στη Μέση Ανατολή, αλλά και ώθηση στον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε μία τελετή του Λευκού Οίκου που είχε στόχο την επίδειξη της πολιτικής δεινότητας του προέδρου, ο Τραμπ φιλοξένησε πάνω από 700 επισκέπτες προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σφράγιση των συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν. Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ελπίζουν ότι η ευκαιρία θα λειάνει τα διαπιστευτήρια του Τραμπ ως ειρηνευτή στο αποκορύφωμα της εκστρατείας επανεκλογής του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι Υπουργοί Εξωτερικών των Εμιράτων και του Μπαχρέιν υπέγραψαν τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους ενώπιον των προσκεκλημένων, στο οποίο υπήρξαν εκπρόσωποι φίλα διακείμενων εθνών από το διπλωματικό σώμα στην Ουάσιγκτον, αλλά με λίγους αξιωματούχους από το εξωτερικό. Κάποιοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, που έχουν επαινέσει σιωπηλά τις συμφωνίες, επίσης προσκλήθηκαν να παρευρεθούν.

Αssociated Press

Απόαριστερά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Ντενιάχου, ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντουλα μπιν Ζεγέτν αλ Ναχιγιάν και ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν Καλίντ μπιν Αχμέντ αλ Καλιφά στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020.(AP Photo/Alex Brandon)

Εκτός από τις μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, και οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό, τριμερές, έγγραφο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Οι συμφωνίες ονομάζονται «Συμφωνίες Αβραάμ» από τον Πατριάρχη των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών του Κόσμου. Ο Τραμπ υπέγραψε ως μάρτυρας.

Οι συμφωνίες δεν θα τερματίσουν ενεργούς πολέμους, αλλά μάλλον θα επισημοποιήσουν την εξομάλυνση των ήδη καλών σχέσεων του εβραϊκού κράτους με τις δύο χώρες. Και, ενώ δεν αντιμετωπίζουν τη μακροχρόνια σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων, ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για μια ευρύτερη προσέγγιση Αραβο-Ισραήλ μετά από δεκαετίες εχθρότητας, δύο πολέμους και δύο μόνο προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες, που αφορούν Ισραήλ-Αίγυπτο και Ισραήλ - Ιορδανία, για τις οποίες είχαν μεσολαβήσει προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι.

Οι σκεπτικιστές, συμπεριλαμβανομένων πολλών μακροχρόνιων παρατηρητών της Mideast, αναλυτών, εμπειρογνωμόνων και πρώην αξιωματούχων, εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο των συμφωνιών και θρήνησαν ότι αγνοούν τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι τους έχουν απορρίψει ως μαχαιριά στην πλάτη από τους αδελφούς Αραβες.

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν στο Οβάλ Γραφείο, την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020. (AP Photo/Alex Brandon)

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές έχουν δεχτεί ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σεισμική αλλαγή στην περιοχή εάν άλλα αραβικά έθνη, ιδίως η Σαουδική Αραβία, ακολουθήσουν, με επιπτώσεις για το Ιράν, τη Συρία και τον Λίβανο. Αλλες αραβικές χώρες που πιστεύεται ότι είναι κοντά στην αναγνώριση του Ισραήλ περιλαμβάνουν το Ομάν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για τις εμπλεκόμενες χώρες και έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια αίσθηση ελπίδας και αισιοδοξίας στην περιοχή», δήλωσε ο γαμπρός του Τραμπ και ανώτερος σύμβουλος, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων. «Αντί να επικεντρώνονται σε προηγούμενες συγκρούσεις, οι άνθρωποι τώρα επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός ζωντανού μέλλον γεμάτου με ατελείωτες δυνατότητες».

Οσο για τους Παλαιστινίους, «έχουν μια προσφορά στο τραπέζι», δήλωσε ο Κούσνερ στο «Καλημέρα Αμερική» της «ABC». «Κάποια στιγμή όταν αποφασίσουν ότι θέλουν να ζήσουν καλύτερες ζωές, πιστεύω ότι θα δεσμευτούν. Αλλά γνωρίζετε ότι δεν μπορούμε να θέλουμε ειρήνη γι' αυτούς, για τους ανθρώπους τους, περισσότερο από ό,τι το θέλουν οι ίδιοι».

Η τελετή της Τρίτης ήταν το αποτέλεσμα μηνών περίπλοκης διπλωματίας με επικεφαλής τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και τον απεσταλμένο του για διεθνείς διαπραγματεύσεις, Avi Berkowitz, που απέφερε τον πρώτο καρπό στις 13 Αυγούστου όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ. Ακολούθησε η πρώτη άμεση εμπορική πτήση μεταξύ των χωρών και μετά η ανακοίνωση της συμφωνίας Μπαχρέιν-Ισραήλ στις 11 Σεπτεμβρίου.