x

Πολιτισμός

Ανάδειξη αρχαίου λιμανιού για προσέλκυση τουριστών

19 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Προκαταρκτικές υποβρύχιες εργασίες και μελέτες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την υλοποίηση σχεδίου ανέλαβαν η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών), το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας ήταν ο λόγος επιλογής του μνημείου αυτού για τη δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού πάρκου στην Κύπρο, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες θέσεις αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον μοναδικό τέτοιο χώρο στην Κύπρο, που δεν έχει υποστεί αλλοίωση από σύγχρονες χρήσεις.

Η χρονολόγηση και τα αρχαιολογικά χαρακτηριστικά του λιμανιού έχουν τεκμηριωθεί από την ανασκαφή που διενεργήθηκε τη δεκαετία του 1980, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ενώ τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε μικρό βάθος (0,80-1,50μ) και κοντά σε ακτή προσβάσιμη από το ευρύ κοινό.

Το αρχαίο λιμάνι έχει ενταχθεί στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Αμαθούντας, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για έναν πρότυπο υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο, ανοιχτό για όλους όσους ενδιαφέρονται να τον επισκεφθούν, προστίθεται.

Ανώτερος λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, ο κ. Γιάννης Βιολάρης λέει ότι αυτό που κάνει το λιμάνι μοναδικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο είναι η κατάσταση συντήρησής του, σε συνδυασμό με την εγγύτητά του με τις ακτές. Λέει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες που ενδιαφέρονται για τον καταδυτικό τουρισμό. «Οι τουρίστες καθώς και οι ντόπιοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτό το εντυπωσιακό αρχαίο λιμάνι, να κολυμπήσουν και να δουν πώς κατασκευάστηκε», δήλωσε ο κ. Βιολάρης στο Associated Press.

Ειδικά καταδυτικά πληρώματα καθαρίζουν επί του παρόντος το λιμάνι και θα σηματοδοτήσουν υποβρύχιες διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι κολυμβητές.

Ο καταδυτικός τουρισμός δεν είναι εντελώς νέος για το νησί. Οι δύτες συρρέουν εδώ και χρόνια στο ναυάγιο του MS Zenobia, ενός σουηδικού πορθμείου που βυθίστηκε ένα μίλι από την παράκτια πόλη της Λάρνακας το 1980.

Το ναυάγιο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο για διαφορετικά. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης καταδυτικού καταστήματος Μιχάλης Σινοπούρης αναφέρει ότι οι αρχές πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να βάλουν την Κύπρο σταθερά στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη, όπως να βυθίζουν μεγαλύτερα πλοία κοντά στις ακτές για να δημιουργήσουν τεχνητούς υφάλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Απεβίωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας και ιδρυτής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Βάσος Καραγιώργης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.