x
 

Πολιτική

Αναφορά στον τέως Πρόεδρο: «Ο Αναστασιάδης τα έκανε όλα δυνατά»

15 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται από το διεθνές κονσόρτσιουμ διερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ ως ο υπαίτιος για την εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων εν καιρώ δυτικών κυρώσεων.

Στο κύριο από τα συνολικά 10 ρεπορτάζ που «κοσμούν» την ιστοσελίδα του ICIJ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται από τον συντάκτη Νιλ Γουάινμπεργκ ως ο άνθρωπος «που τα έκανε όλα αυτά δυνατά».

Υπενθυμίζεται πως ο τίτλος της έρευνας που διασύρει ξανά το νησί στο εξωτερικό είναι: «Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Πούτιν».

Στο ρεπορτάζ δίδονται στοιχεία για το προφίλ του πρώην Προέδρου και την θητεία του στο Προεδρικό: «Δικηγόρος που ίδρυσε μια σημαντική εταιρεία υπηρεσιών που προσέλκυσε Ρώσους πελάτες, ο Αναστασιάδης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κύπρου από το 2013 έως τις αρχές του 2023. Μια έρευνα του 2019 από τον συνεργάτη των μέσων του ICIJ, το OCCRP, ανέφερε ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, οι συνεργάτες στο δικηγορικό του γραφείο υπηρετούσαν ως αξιωματούχοι φαρμακευτικών εταιρειών που σχετίζονταν με τεράστιες υποψίες για διεξαγωγή λαθρεμπορίου χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που σχετίζονταν με συμμάχους του Πούτιν.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης αποχώρησε από το γραφείο του, παραχωρώντας το στις δύο θυγατέρες του και σε άλλους συνεργάτες, και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες για την προώθηση στενότερων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων.

Παραπέμπει σε αναφορά στον OCCRP ότι τα έγγραφα δεν περιείχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η εταιρεία ή οι υπάλληλοί της παραβίασαν τους νόμους ή διέπραξαν εγκλήματα. Σε δήλωση προς το ICIJ, η εταιρεία δήλωσε: «Θέλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι κανένα από τα μέλη του δικηγορικού μας γραφείου δεν έχει κατηγορηθεί για καμία παρανομία. Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες και απουσιάζει οποιοδήποτε θεμελιώδες επιχείρημα».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έπειτα από το ρεπορτάζ του OCCRP, η υπηρεσία κατά του ξεπλύματος χρήματος της Κύπρου (σ.σ. εννοεί προφανώς την ΜΟΚΑΣ) πραγματοποίησε μια «εκτεταμένη έρευνα, η οποία περιλάμβανε μια προσεκτική εξέταση και ανάλυση των παρουσιαζόμενων δεδομένων» και εξέδωσε έναν απολογισμό το 2019 που «αθωώνει πλήρως την εταιρεία μας και επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις καμίας συμμετοχής σε παράνομες ή ύποπτες δραστηριότητες».

Σε επιστολή προς το ICIJ, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν είχε «κανένα ενεργό ρόλο» στην εταιρεία από το 1997 και μετέφερε όλες τις μετοχές του στις δύο κόρες του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013.

«Γερμανός δημοσιογράφος χρηματιζόταν μέσω Κύπρου»

Στο μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που συμμετείχε στην έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων Ερευνητών, η οποία στηρίζεται σε εμπιστευτικά έγγραφα από επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο, αποκαλύπτει ότι ο Χούμπερ Ζάιπελ, πολυβραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος, δημιουργός ντοκιμαντέρ και συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται εξαίρετος γνώστης της κατάστασης στη Ρωσία, αμειβόταν από το Κρεμλίνο, πιθανόν για δέκα χρόνια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία περιγράφεται από το περιοδικό ως «η πίσω πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προκειμένου Ρώσοι ολιγάρχες σε μαύρες λίστες κυρώσεων, να είναι σε θέση να αποκρύψουν ή να αυξήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, φαίνεται πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος υπέγραψε συμβόλαιο χορηγίας ύψους 650,000 ευρώ, για να γράψει το βιβλίο: «Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία».

Χειρόγραφο σημείωμα αποκαλύπτει, επίσης, πως παρόμοιο συμβόλαιο υπήρχε από το 2013 – και για το βιβλίο του Χούμπερ: «Βιογραφία του Πούτιν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ