x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανάγκη στενότερης διασύνδεσης Ομογένειας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Το συνέδριο, διεξάγεται όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, με θέμα τη διδασκαλία και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την ανάγνωση αποσπασμάτων από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη από τον γνωστό ηθοποιό Τάσο Νούσια.

Η Αικατερίνη Πλακίτση, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής, ομιλεί στο συνέδριο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συγκεκριμένα όπως τονίσθηκε μέσω της Ασκητικής του παγκόσμιου Έλληνα Καζαντζάκη έγινε ένα ταξίδι στα χρώματα και στο ύφος της Ελληνικής γλώσσας. Στα βαθύτερα νοήματα και την εννοιολογική της κατασκευής. Στο σημαίνον και το σημαινόμενο. Για να επιτευχθεί αυτό η αφήγηση ακούγεται στο απόλυτο σκοτάδι, προσπαθώντας έτσι να εγείρει τον ακροατή – θεατή, όχι μόνο διανοητικά αλλά αισθητηριακά και πνευματικά. Γιατί ο πλούτος της Ελληνικής γλώσσας είναι ολιστικός.

Ακολούθησε η μετάδοση των χαιρετισμών του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερακάκη, του υφυπουργού Εξωτερικών Υπεύθυνου για Θέματα του Απόδημου Ελληνισμού Γιώργου Κώτσηρα και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Ο πρώην και ο τωρινός πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης και Δημήτρης Κατός πλαισιώνουν τον Δρακούλη Μπεχράκη μέλος της Εφορίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ομιλητές ήταν ο Κώστας Καραμάνης, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με θέμα «η σημασία της ακαδημαϊκής εξωστρέφειας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον». Επίσης η Αικατερίνη Πλακίτση, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Σχολής Επιστημών Αγωγής, με θέμα «οι διεθνείς ακαδημαϊκές δράσεις σε σύνδεση με τον απόδημο ελληνισμό ως εθνική στρατηγική: Μια διαρκής πρόκληση».

Επίσης μίλησε ο Χρήστος Μιχαλακέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Δ.Σ. Study in Greece με θέμα, «η δυναμική προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στα διεθνή προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων».

Οι σύνεδροι του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου απολαμβάνουν τον καφέ τους στη διάρκεια ολιγόλεπτου διαλείμματος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αναστάσιου Κουλαρμάνη, του νέου προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Δημήτριου Κατού καθώς επίσης και του πρώην προέδρου Γεωργίου Καντώνη. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν το μέλους της εφορίας Δρακούλης Μπεχράκης και η εκτελεστικής διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου Χρυσούλα Κουρκουντή. Υπογραμμίστηκε από όλους η σημασία της διασύνδεσης της Ελληνικής γλώσσας με τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, με εστίαση στη σημασία του ουσιαστικού βιώματος και όχι απλά της συμμετοχής.

Επίσης μηνύματα απηύθυναν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, ο πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας του Μοντρεάλ Καναδά  Γεώργιος Τσούκας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλης Παπαστεργιάδης

Η συνεδρία συνεχίστηκε με ομιλίες της Αναστασίας Γιαννακίδου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, αλλά και εκτενή παρουσίαση της Εθνικής Πινακοθήκης από την Συραγώ Τσιάρα και την Όλγα Μεντζαφού, διευθύντρια και πρόεδρο του ιδρύματος και ολοκληρώθηκε με ομιλία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου για τη συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στη «γέννηση» του Έθνους των Ελλήνων και στην εξέλιξη των επιστημών.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακάκης απευθύνει μήνυμα προς το συνέδριο μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το απογευματινό πρόγραμμα περιελάβανε επίσκεψη στην Πτέρυγα της Οικογένειας Μπεχράκη του Μουσείου Καλών Τεχνών Βοστώνης, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από τον Δρακούλη Μπεχράκη, υιό των ιδρυτών της Πτέρυγας στο Μουσείο, Γεωργίου και Μάργκως Μπεχράκη.

Σημειώνεται ότι Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (Museum of Fine Arts, Boston), είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο διαθέτει περισσότερα από πεντακόσιες χιλιάδες έργα τέχνης από όλη την υφήλιο. Περιλαμβάνει εκπληκτικούς χώρους με φυσικό φως, καινοτόμες οθόνες, διαδραστικές εμπειρίες και παραστάσεις αρχαίου Ελληνικού ναού που καθηλώνουν τους επισκέπτες.

Υπογραμμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου λειτουργούν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο οι ακόλουθες εκθέσεις:

Η καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη συντονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη των ομιλιών στο συνέδριο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ
  1. Έκθεση εικαστικών έργων του Δημοσιογράφου-Ζωγράφου Θανάση Λάλα, με τίτλο “Lala’s World” (East Gallery).
  2. Έκθεση εικαστικών σχεδίων του Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφώντα Μπήτσικα, με τίτλο «Αντι – ήρωες» (West Gallery).
  3. Έκθεση γελοιογραφίας του Σκιτσογράφου-Δημοσιογράφου Στάθη Σταυρόπουλου με τίτλο «Σκίτσα – Letters from Greece» (Maliotis Cultural Center, Atrium).

Ακόμα την επιστημονική επιμέλεια προγράμματος έχει η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Διεύθυνση/Οργανωτική επίβλεψη: Χρυσούλα Κουρκουντή, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Οργανωτική Επιτροπή: Νίκος Μαθιουδάκης, Ελένη Μπούρου, Αλεξάνδρα Παυλάκη, Γιώργος Τσοποτός, Αναστασία Ζώη, Γεωργία Δήμητρα Μοσχοβίτη, Μαρία Κυριακαντωνάκη, Μαρκέλλα Πατίτσα, Αντώνης Αποστολίδης.

Αναμνηστική φωτογραφία στελεχών και ομιλητών του συνεδρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συντονιστές/ομάδα υποστήριξης: Εμίλ Θεοδωρόπουλος, Μαρίνα Παπαδοπούλου.

Υπεύθυνη ταξιδιού/ομαδικής μετακίνησης (group): Έφη Οικονόμου.

Επιμέλεια έκδοσης προγράμματος: Βασιλική Κλείτσα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Υπεύθυνος ιστοσελίδας προγράμματος: Γιάννης Σίντος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ορκίστηκε την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης, μέρος του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέα Αγγλίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ