x
 

Κοινωνία

Ανακαινίστηκε το παραμελημένο νεκροταφείο για μετανάστες στη Λέσβο

18 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Μετά από χρόνια παραμέλησης, ένας αυτοσχέδιος τόπος ταφής για μετανάστες στο νησί της Λέσβου έχει πλέον καθαριστεί και διαμορφωθεί για να προσφέρει έναν αξιοπρεπή χώρο ανάπαυσης για τους νεκρούς και τους συγγενείς τους που τους επισκέπτονται.

Οι περισσότεροι πνίγηκαν κάνοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από την κοντινή Τουρκία, ενώ άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια σε καταυλισμούς μεταναστών στο ελληνικό νησί της Λέσβου.

Η Earth Medicine, η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Λέσβο που χειρίστηκε το έργο κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος, παρέδωσε επίσημα το ανασχεδιασμένο νεκροταφείο σε δημοτικούς αξιωματούχους την Τετάρτη.

Τάφος στο νεκροταφείο στο χωριό Κάτω Τρίτος, στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.(AP Photo/Panagiotis Balaskas)

«Θέλαμε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για έναν ταφικό χώρο, (κυρίως) για ανθρώπους που πέθαναν στη θάλασσα – μερικοί από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί ενώ άλλοι όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Earth Medicine, Δημήτρης Πατούνης. «Παλιά ήταν απλώς ένα χωράφι».

Για χρόνια, η Λέσβος είναι ένας σημαντικός προορισμός για ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφήνουν τις τουρκικές ακτές στριμωγμένες σε μικρά, μη αξιόπλοα πλοία που παρέχονται από συμμορίες λαθρεμπορίου. Περίπου 3.800 άτομα έχουν κάνει το ταξίδι μέχρι στιγμής φέτος.

Πριν από την παρέμβαση, οι πνιγμένοι από αγριόχορτα τάφοι σημειώνονταν με μια απλή πέτρα που έγραφε έναν αριθμό με μαρκαδόρο ή, στις σπάνιες περιπτώσεις που ήταν διαθέσιμος, ένα όνομα. Επί του παρόντος, περίπου 200 τακτοποιημένες, ομοιόμορφες γκρι πλάκες γεμάτες με λευκό χαλίκι καλύπτουν κάθε τάφο, αναφέροντας ξεκάθαρα ό,τι είναι γνωστό για τον ένοικο.

Επισκέπτες στο νεκροταφείο στο χωριό Κάτω Τρίτος, στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.(AP Photo/Panagiotis Balaskas)

«Τώρα οι άνθρωποι θα μπορούν να το επισκέπτονται όταν εντοπιστούν οι (νεκροί) συγγενείς τους», είπε ο κ. Πατούνης.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο χώρος ταφής δεν είναι θρησκευτικός, με πρόσφατες υπηρεσίες ταφής που πραγματοποιήθηκαν από έναν ιμάμη, έναν Ελληνορθόδοξο ή έναν καθολικό ιερέα, σύμφωνα με τις γνωστές πεποιθήσεις του νεκρού.

«Αυτό έγινε με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς καμία θρησκευτική πίστη», είπε ο κ. Πατούνης.

Επισκέπτες στο νεκροταφείο στο χωριό Κάτω Τρίτος, στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.(AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Το νεκροταφείο βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον Κάτω Τρίτο στην κεντρική Λέσβο, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από την πρωτεύουσα του νησιού τη Μυτιλήνη. Αλλοι μετανάστες έχουν ταφεί στο παρελθόν σε δημοτικά νεκροταφεία σε άλλα μέρη του νησιού, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός ταφικός χώρος ειδικά για μετανάστες.

Το νεκροταφείο στο χωριό Κάτω Τρίτος, στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.(AP Photo/Panagiotis Balaskas)
Επισκέπτες στο νεκροταφείο στο χωριό Κάτω Τρίτος, στο νησί της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.(AP Photo/Panagiotis Balaskas)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ