x

Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκαν ερείπια Αφροαμερικανικής Εκκλησίας στο αποικιακό Γουίλιαμσμπουργκ

08 Οκτωβρίου 2021

ΓΟΥΙΛΙΑΜΣΜΠΟΥΡΓΚ. ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. («ΑΡ»). Τα τούβλινα θεμέλια μιας από τις παλαιότερες εκκλησίες των Μαύρων ανακαλύφθηκε στο Αποικιακό Γουίλιαμσμπουργκ (Colonial Williamsburg), ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας στη Βιρτζίνια που συνεχίζει με τις αφηγήσεις του παρελθόντος για την προέλευση της χώρας και τον ρόλο των Μαύρων Αμερικανών.

Η Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών δημιουργήθηκε το 1776 από ελεύθερους και υπόδουλους Μαύρους. Αρχικά συναντιόντουσαν κρυφά σε χωράφια και κάτω από δέντρα αψηφώντας τους νόμους που εμπόδιζαν τους Αφροαμερικανούς να συγκεντρώνονται.

Μέχρι το 1818, η Εκκλησία είχε το πρώτο της κτίριο στην πρώην αποικιακή πρωτεύουσα. Η δομή των 16 ποδιών επί 20 ποδιών (5 μέτρα επί 6 μέτρων) καταστράφηκε από ανεμοστρόβιλο το 1834.

Η δεύτερη εκκλησία Βαπτιστών, που χτίστηκε το 1856, στάθηκε εκεί για έναν αιώνα. Αλλά ένα διευρυνόμενο Colonial Williamsburg αγόρασε το ακίνητο το 1956 και το μετέτρεψε σε χώρο στάθμευσης.

Ο πρώτος πάστορας Ρέτζιναλτ Φ. Ντέιβις, (Reginald F. Davis) του οποίου η εκκλησία βρίσκεται τώρα αλλού στο Γουίλιαμσμπουργκ, είπε ότι η αποκάλυψη της πρώτης κατοικίας της εκκλησίας είναι «μια ανακάλυψη της ανθρωπιάς ενός λαού».

«Αυτό βοηθάει στη διαγραφή της ιστορικής και κοινωνικής αμνησίας που πλήττει αυτή τη χώρα εδώ και τόσα χρόνια», είπε.

Το αποικιακό Γουίλιαμσμπουργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντόπισε το θεμέλιο μετά από ανάλυση στρώσεων εδάφους και τεχνουργημάτων όπως ένα κέρμα του ενός σεντ.

Για δεκαετίες, το Αποικιακό Γουίλιαμσμπουργκ αγνοούσε τις ιστορίες των αποικιακών Μαύρων Αμερικανών. Αλλά τα τελευταία χρόνια, το μουσείο έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αφροαμερικανική ιστορία, ενώ προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους Μαύρους επισκέπτες.

Το μουσείο αφηγείται την ιστορία της πρωτεύουσας της Βιρτζίνια του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει περισσότερα από 400 αναπαλαιωμένα ή ανακατασκευασμένα κτίρια. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2.000 ανθρώπους που ζούσαν στο Γουίλιαμσμπουργκ στα τέλη του 18ου αιώνα ήταν Μαύροι – και πολλοί σκλάβοι.

Η ανταλλαγή ιστοριών έγχρωμων κατοίκων είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο στο Colonial Williamsburg. Μόλις το 1979 το μουσείο άρχισε να αφηγείται ιστορίες των Μαύρων και μόλις το 2002 ξεκίνησε την Αμερικανική Ινδιάνικη Πρωτοβουλία.

Ο Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοβουλίας για την επανεισαγωγή των Αφροαμερικανών στο μουσείο. Για παράδειγμα, οι ιστορικοί εμπειρογνώμονες του Colonial Williamsburg συντήρησαν την καμπάνα της εκκλησίας που είχε σιωπήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Συνεργάτες και μουσειολόγοι σχεδιάζουν τώρα μια πορεία μαζί για το πώς να ανασκάψουν καλύτερα τον χώρο και να πουν την ιστορία της Πρώτης Εκκλησίας Βαπτιστών. Η σχέση είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη στα μέσα του 20ού αιώνα.

«Φανταστείτε να είστε παιδί που πηγαίνετε σε αυτήν την εκκλησία, περπατάτε και βλέπετε ένα πάρκινγκ… όπου πιθανώς είναι θαμμένοι άνθρωποι που γνωρίζατε και αγαπούσατε», δήλωσε η Κόνι Μάιου Χάρσαου (Connie (Matthews Harshaw), μέλος της Εκκλησίας. Είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Let Freedom Ring Foundation», το οποίο αποσκοπεί στη διατήρηση της ιστορίας της εκκλησίας.

Το αποικιακό Γουίλιαμσμπουργκ είχε πληρώσει για το ακίνητο στο οποίο βρισκόταν η εκκλησία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, και κάλυψε τα έξοδα της πρώτης οικοδόμησης μιας νέας εκκλησίας. Αλλά το μουσείο απέτυχε να πει την ιστορία του παρά την πλούσια αποικιακή ιστορία του. «Είναι μια θεραπευτική διαδικασία… να το βλέπεις να αποκαλύπτεται», είπε η Χάρσαου. «Και η κοινότητα έχει πραγματικά συγκεντρωθεί γύρω από αυτό. Και μιλάω για άσπρους και μαύρους».

Η ανασκαφή ξεκίνησε πέρυσι. Μέχρι στιγμής, 25 τάφοι έχουν εντοπιστεί με βάση τον αποχρωματισμό του εδάφους σε περιοχές όπου σκάφτηκε ένα οικόπεδο, σύμφωνα με τον Τζακ Γκέρι (Jack Gary), διευθυντή αρχαιολογίας του Colonial Williamsburg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou) είναι πλέον η πρώτη Αφροαμερικανή που εμφανίζεται σε αμερικανικό νόμισμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.