x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανακατατάξεις στη Θεολογική Σχολή έπειτα από δημοσίευμα του «Ε.Κ.»

13 Σεπτεμβρίου 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε ανακατατάξεις έχει προχωρήσει στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, έπειτα από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» της 22ας Ιουλίου 2022, με τίτλο: «Ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας (Ζηλιασκόπουλος) διεκτραγωδεί την κατάσταση στη Σχολή».

Συγκεκριμένα, αποπέμφθηκε από τη θέση του εκκλησιάρχη του παρεκκλησίου της Σχολής ο πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Κουρεμέτης, ο οποίος περιορίσθηκε, για τώρα, μόνο στη θέση του διευθυντή της φοιτητικής ζωής (Dean of students).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον διορισμό του στη Σχολή προ έτους, ο π. Κουρεμέτης υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μπρόκτον Μασαχουσέτης, στην οποία μετατέθηκε από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα όπου είχαν δημιουργηθεί ρηγματώδεις καταστάσεις, όπως είχε γράψει αρκετές φορές ο «Ε.Κ.».

Στη θέση του π. Κουρεμέτη στο παρεκκλήσιο εκκλησιάρχης διορίσθηκε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάντο (Bartholomew Mercado), ο οποίος αναλαμβάνει και λέκτορας του μαθήματος του Κανονικού Δικαίου.

Επίσης, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας, ο οποίος διέμενε μέχρι τώρα σε διαμέρισμα στους κοιτώνες των εγγάμων φοιτητών στη Σχολή, με απαίτηση του προέδρου της Σχολής, Γεωργίου Καντώνη, απομακρύνεται από τη Σχολή και θα διαμένει και αυτός ως εσωκατάκοιλος εντός της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.

Ο π. Πάτρικ Ο’Ρούρκε προσωπάρχης του προέδρου της Θεολογικής Σχολής Γεωργίου Καντώνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Θεσμικά είναι βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επειδή ο Ελπιδοφόρος δεν μπορούσε να τον κάνει δικό του βοηθό Επίσκοπο καθότι δεν είχε συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής όπως διαλαμβάνεται στο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής, καταστρατηγήθηκε το Καταστατικό και έγινε «δι’ άλλης οδού».

Διορίσθηκε προ μηνών Διευθυντής του Τομέα της Κατηχητικής Παιδείας, το Γραφείο του οποίου στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο διοίκησης της Σχολής, προκειμένου να διαμένει στη Σχολή για να είναι ο πληροφοριοδότης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για πρόσωπα και πράγματα της Σχολής. Τον μέχρι τώρα Διευθυντή της Κατηχητικής Παιδείας, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Βρέιμ, ο οποίος έχει κάνει εξειδικευμένες σπουδές στον κλάδο και ειδικεύεται στην Κατηχητική Παιδεία, τον έβγαλε ο κ. Ελπιδοφόρος για χατίρι του Αθηναγόρα. Ο π. Βρέιμ διορίσθηκε διευθυντής εκδόσεων της Σχολής. Ο Επίσκοπος Αθηναγόρας έχει διορισθεί επίσης Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου και συνάμα πνευματικός σύμβουλος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής.

Ο «Ε.Κ.» στις 22 Ιουλίου 2022 είχε αποκαλύψει απόρρητη έκθεση του Επισκόπου Αθηναγόρα, με ημερομηνία 3 Μαΐου 2022, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στην οποία διεκτραγωδούσε την κατάσταση κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και γενικότερα για τη Σχολή.

Στην έκθεσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ο Επίσκοπος Αθηναγόρας κατήγγειλε ευθέως τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιο Καντώνη, αλλά και τους κοσμήτορες τόσο του Ελληνικού Κολεγίου, Τιμόθεο Πατίτσα, όσο και της Σχολής, π. Γεώργιο Παρσένιο, αλλά και τους καθηγητές ότι δεν συμμετείχαν στις Ακολουθίες. Εγραψε τα εξής: «Αίσθηση προκάλεσε σε φοιτητές και πιστούς, τόσο η απουσία από όλες τις ακολουθίες του προέδρου όσο και των κοσμητόρων και των καθηγητών (πλην του καθ. Φιλίππου Μαμαλάκη)».

Στις Ακολουθίες, στις οποίες προΐστατο ο ίδιος ο Αθηναγόρας κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, συμμετείχε και ο εφημέριος και επιμελητής της φοιτητικής ζωής, π. Μιχαήλ Κουρεμέτης, για τον οποίον ο Επίσκοπος Αθηναγόρας αποκάλυψε τα εξής: «Μου έκανε εντύπωση ότι ο π. Μιχαήλ Κουρεμέτης δεν γνώριζε καθόλου την τάξη των ακολουθιών και είχε μεγάλη δυσκολία να διαβάσει τα ευαγγελικά αναγνώσματα στα ελληνικά. Του συνέστησα ευγενικά να αναγινώσκει στα αγγλικά μόνο τα μεγάλα αναγνώσματα για να τον βοηθήσω. Προσπάθησα να τον καθοδηγήσω όσο μπορούσα. Τη μόνη φορά που επενέβην ήταν το βράδυ της Αναστάσεως που κατάλαβα ότι δεν ήξερε ότι ψάλλουμε το ‘Χριστός Ανέστη’ δεκάκις μετά θυμιάσεως στην αρχή της Θείας Λειτουργίας. Αρχισα να ψάλλω από τον θρόνο και είπα και όλους τους στίχους και έστειλα έναν φοιτητή να του πει να θυμιάσει. Μετά το πέρας της ακολουθίας μου είπε ότι στα πενήντα έτη της ιερατικής του διακονίας κανείς δεν του είπε ότι πρέπει να ψάλλει το ‘Χριστός Ανέστη’ και να θυμιάσει γύρω από την Αγία Τράπεζα στην αρχή της αναστάσιμης λειτουργίας. Μάλιστα τόνισε ότι ούτε στη Σχολή διδάχθηκε κάτι τέτοιο».

Ο αποπεμφθείς εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής π. Μιχαήλ Κουρεμέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Σε άλλο σημείο της έκθεσής του, ο Αθηναγόρας έγραψε για τους τελειόφοιτους τα εξής: «Διεπίστωσα ότι οι τελειόφοιτοι φοιτητές δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα περί των τελουμένων, ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά. Επίσης, σε συζητήσεις με ιερείς κατάλαβα ότι σχεδόν κανείς τους δε θυμόταν τι έκαναν την Μ. Εβδομάδα στη Σχολή όταν ήταν στο πρώτο έτος».

Αποκαλύπτουμε πως όταν ο «Ε.Κ.» αποκάλυψε την απόρρητη έκθεση του Επισκόπου Αθηναγόρα, το θέμα αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και αφιερώθηκε πολύς χρόνος συζητώντας το περιεχόμενό της.

Επίσης, στη Σχολή υπήρξε εκτενής συζήτηση ανάμεσα στους υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων της που εμπλέκονται τόσο στη διοίκηση, όσο και στην εν γένει ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση των φοιτητών. Η κυρία Ελένη Κάρλου (Helen Carlos) μέλος της Εφορείας της Σχολής, η οποία την συνδράμει και οικονομικώς, επέμενε να πληροφορηθεί γιατί ο Επίσκοπος Αθηναγόρας προέβη στη συγγραφή αυτής της έκθεσης και πώς περιήλθε στην κατοχή του «Εθνικού Κήρυκα».

Αντιπρόεδρος της Εφορείας της Σχολής έχει διοριστεί ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαγουλιάς από την Καλιφόρνια.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σχολής, Γεώργιος Καντώνης, προσέλαβε από την 1η Αυγούστου 2022 και προσωπάρχη, τον ιερέα Πάτρικ Ο’Ρούρκε (Patrick O’Rourke), ο οποίος σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Σχολής, «θα βοηθά στην επίβλεψη και παρακολούθηση της λειτουργίας της Σχολής και θα εκτελεί καινούργιες προεδρικές πρωτοβουλίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Eric Adams) προκειμένου να δώσει το “παρών” στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism - MSAA), όπως είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας