Πολιτική

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Ολγα Γεροβασίλη

24 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προανήγγειλε το Σάββατο από το βήμα του 4ου Συνεδρίου η Όλγα Γεροβασίλη. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα καθώς άλλοι την χειροκρότησαν και άλλοι την αποδοκίμασαν.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι ο Στέφανος Κασσελάκης χειροκρότησε την υποψηφιότητα Γεροβασίλη και ζήτησε να σταματήσουν τα γιουχαΐσματα από τους συνέδρους.

O Στέφανος Κασσελάκης χειροκροτεί την Ολγα Γεροβασίλη μόλις εκείνη ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του κόμματος. Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οπως είπε στην τοποθέτησή της, η Ολγα Γεροβασίλη, τής αναλογεί μερίδιο ευθύνης και έτσι θα είναι παρούσα στην πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανη που υπήρξε μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως δεν αμφισβητεί την αγάπη του για το κόμμα, αλλά αρνείται πως εκείνος αγαπάει το κόμμα περισσότερο από τα υπόλοιπα στελέχη του.

«Ακούω τον εύλογο προβληματισμό, μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Μακάρι να μη χρειαζόταν» ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «πιστεύω, όμως, βαθιά ότι είναι αναγκαίο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι».

«Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης. Έτσι, στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Είμαι παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί» εξήγησε η κυρία Γεροβασίλη.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη. Ούτε στα πιο δύσκολα. Πάντα έβαζα πλάτη. Είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε.

«Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από όλους εμάς. Δεν αμφισβητώ την αγάπη σου, αλλά όχι», τόνισε η πρώην υπουργός, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη. «Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι εδώ μέσα. Δεν είναι αρένα το Συνέδριό μας» τόνισε με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εξελίξεις. «Όχι άλλοι εχθροί ανάμεσα μας. Όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας» πρόσθεσε.

«Σήμερα, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς» παρατήρησε, λέγοντας ότι «πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία» και υπογράμμισε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού αντιπάλου της ΝΔ.

«Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης» ξεκαθάρισε, μιλώντας για πολύ υψηλές απαιτήσεις, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Και είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε».

Αναφερόμενη εμμέσως στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να λέμε απλά ότι “μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη». «Να σταματήσουμε να λέμε τη μια μέρα το ένα και την άλλη το αντίθετο» επισήμανε, εστιάζοντας στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. «Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί πολιτικό σχέδιο όχι να την αντικαθιστά» δήλωσε και έθεσε θέμα καταστατικών αρχών και αποφασιστικότητας.

Χειραψία Ολγας Γεροβασίλη-Στέφανου Κασσελάκη στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Αναλυτικά η ομιλία της Ολγας Γεροβασίλη στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακής σημασίας. Υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Ακούω τον εύλογο προβληματισμό ‘μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα’. Μακάρι να μη χρειαζόταν. Πιστεύω, όμως, βαθιά ότι είναι αναγκαίο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης, για το πριν και για το τώρα», είπε.

«Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του Προέδρου: Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας, στην Ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί». Τόνισε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ την ευθύνη, ούτε στα πιο δύσκολα, πάντα έβαζα πλάτη». «Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να μεγαλώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν μετρήσαμε ποτέ το προσωπικό και πολιτικό κόστος» και «είμαι υπερήφανη για όλα όσα πετύχαμε, για τη χώρα, για την κοινωνία, για την προοδευτική παράταξη και είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».

«Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς. Δεν αμφισβητώ την αγάπη σου, αλλά όχι», είπε, σημειώνοντας ότι «τη σχέση με τα μέλη μας και την κοινωνία την υπερασπίζομαι στην πράξη, όχι στα λόγια». Σχολίασε ότι ποτέ δεν εξέλαβε την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή και πώς «όλες και όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες». Υπογράμμισε ότι «σήμερα, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, δηλώνω παρούσα. Για να σταματήσει η κατηφόρα, για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να γίνει ξανά η Μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής (…) για μια πραγματική προοδευτική αντεπίθεση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και λαός μας».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το συνέδριο γίνεται «σε μια περίοδο που η κοινωνία βράζει με τις πολιτικές κυβέρνησης Μητσοτάκη» και πως «εμείς εδώ πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος μας ο αντίπαλος μας», «η δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη». Είπε ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, δεν είναι αρένα το συνέδριο, εδώ μέσα υπάρχουν μόνο σύντροφοι, όχι άλλοι εχθροί ανάμεσα μας, όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας, πάμε όλοι μαζί, δίπλα στην κοινωνία». Σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», «δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο και είναι ιστορικό μας χρέος, να δώσουμε εμείς αυτή τη διέξοδο». Τόνισε ότι γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μάχη των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και πως «οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες τις δυνάμεις μας, για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στη ΝΔ». «Η Δεξιά απέτυχε παταγωδώς. Η Ακροδεξιά κερδίζει έδαφος. Είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να αποτρέψουν αυτή την εφιαλτική προοπτική. Να δώσουν προοδευτική διέξοδο», είπε.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι όλους αυτούς τους μήνες με σεβασμό στην ψήφο των μελών του κόμματος, στήριξε τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως, συνέχισε, «σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς, η εκλογική και κοινωνική του επιρροή υποχωρεί διαρκώς. Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική μας πορεία» και «να ανακτήσουμε την κυβερνητική μας προοπτική, να διασφαλίσουμε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως του βασικού αντίπαλου της ΝΔ». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης όχι διαμαρτυρίας, ούτε συμπλήρωμα. «Το ξέρουμε πολύ καλά αυτό, γιατί έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η εμπιστοσύνη του λαού κερδίζεται με κόπο, με αγώνα, με σχέδιο και πως «δεν αρκεί να λέμε απλά ότι “μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη”. Αλλά να γίνει» και για να γίνει, χρειάζεται: Σοβαρό πολιτικό σχέδιο, συγκροτημένη πολιτική λειτουργία.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους. Να ξέρουμε πού πάμε, ποιους εκπροσωπούμε και με ποιες πολιτικές. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις». Με αιχμές προς τον κ. Κασσελάκη είπ: Να μην ‘τσαλαβουτάμε’ καθημερινά από εδώ και από εκεί και στο τέλος να μην μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά». Σχολίασε ότι «είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας, να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο’». Χρειάζεται, είπε, σοβαρότητα και αξιοπιστία, καθώς «μόνο η επικοινωνία δεν φτάνει. Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο, όχι να το υποκαθιστά».

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία, από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος. Αυτό σημάνει αρχές, ιδεολογικές και καταστατικές, «που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι, του προέδρου συμπεριλαμβανομένου».

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι πριν από δύο χρόνια στον ίδιο χώρο αποφασίστηκαν στο Συνέδριο σημαντικές αλλαγές όπως ο iSYRIZA, η δυνατότητα εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και διαβουλεύσεων και «δώσαμε αποφασιστικό ρόλο στα μέλη μας, όχι απλά γνωμοδοτικό, όχι ‘γράψτε μου τη γνώμη σας και θα δούμε ποιο θα λάβουμε υπόψη’». Είπε ότι υπήρξαν μεγάλες καταστατικές αλλαγές τότε «και δεν πρέπει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά». Είπε ότι βεβαίως πρέπει να αναζητούνται νέοι τρόποι για ενεργή συμμετοχή των μελών, «όχι όμως προχειρότητες που τροφοδοτούν την εσωστρέφεια στο όνομα – τάχα – των μελών του κόμματος».

Σημείωσε ότι «ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί». Τόνισε ότι «έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα». «Στα σύνθετα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε, χρειάζεται συλλογική δουλειά. Όχι “ενός ανδρός αρχή”» είπε.

Σχολίασε για το δίλημμα «παλιό και νέο» ότι το «νέο» δεν είναι ο μεσσιανισμός και ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε νέες ιδέες. Αποτελεσματικές λύσεις στα περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας». «Δεν ξεχνάμε ότι το σχέδιο μας να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεωκοπία και το διεθνή διασυρμό, έγινε πράξη όταν το ιστορικό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα πήγε στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Των νέων. Των ανήσυχων επιστημόνων. Που δεν δέχονταν μια συλλογική αφοριστική ευθύνη για την οικονομική καταστροφή της χώρας», πρόσθεσε.

ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερα θετικά καταγράφονται τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και συγκεκριμένα για τον προορισμό της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη νέα τουριστική σαιζόν.

Σχόλια

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.