x

Πολιτική

Ανάλυση «WP»: Οι περισσότεροι Αμερικανοί υπέρ της Ποινικής δίωξης Τραμπ. Αλλά δεν είναι εύκολο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα είχαν γίνει ταραχές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αν δεν ήταν πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει ο κ. Φίλιπ Μπαμπ (Philip Bump) σε ανάλυσή του στην εφημερίδα «Washington Post».

Η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 εξαρτιόταν από την παρουσία στο Καπιτώλιο πολλών ανθρώπων που πίστευαν ότι ο Τραμπ έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία, είτε επειδή θεώρησαν ότι οι εκλογές ήταν άδικα καθορισμένες, είτε επειδή δεν ήθελαν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Για εβδομάδες πριν από την εξέγερση, ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να έρθουν στην Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα και, για μήνες πριν, είχε επανειλημμένα διατυπώσει ψευδείς ισχυρισμούς κατά της ιερότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Το πρωί της εξέγερσης, ο Τραμπ μίλησε στους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές που είχε καλέσει, ενίσχυσε τα παράπονά τους για την επικείμενη αναχώρησή του και τα αίτιά της και στη συνέχεια τους είπε πώς και γιατί να κατευθυνθούν στο Καπιτώλιο. Μετά το ξεκίνημα της βίας, ο Τραμπ την άφησε να συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

Η Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εξέγερση έχει αφιερώσει τις τελευταίες εβδομάδες αναδεικνύοντας δημόσια τα στοιχεία που καθιστούν αυτό το μοτίβο προφανές και εντάσσοντας την εξέγερση στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Τραμπ να διατηρήσει την εξουσία. Προσθέτει χρήσιμη πολυπλοκότητα στην εικόνα, αν και μερικές φορές διακινδυνεύει να κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Αυτό που απέσπασαν οι Αμερικανοί από την πρόσφατη δημόσια ακρόαση σχετικά με την εξέγερση φαίνεται πως είναι ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για τον ρόλο του στην υποκίνησή της.

Εχουν διεξαχθεί αρκετές δημοσκοπήσεις μετά την εξέγερση που μέτρησαν τον βαθμό στον οποίο οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη μορφή λογοδοσίας. Στο πιο πρόσφατο, το «ABC News» και το Ipsos διαπίστωσαν ότι σχεδόν 3 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Αυτό ακολουθεί μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη Απριλίου από την «Washington Post» και το «ABC News» που ανεβάζει τον αριθμό λίγο περισσότερο από το μισό, περίπου στο σημείο που είχαν τα πράγματα λίγο μετά την εξέγερση.

Μπορείτε να δείτε την πρόσφατη αλλαγή παρακάτω. Ενώ οι Δημοκρατικοί πιστεύουν σταθερά ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, μόνο περίπου 1 στους 10 Ρεπουμπλικανούς το έκαναν σε εκείνη τη δημοσκόπηση του Απριλίου. Στη νέα δημοσκόπηση του «ABC-Ipsos», το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε σχεδόν στο 1 στους 5. Τα περιθώρια λάθους είναι σημαντικά εδώ. Η μετατόπιση μπορεί να είναι πιο μέτρια από ό,τι φαίνεται από τους πρώτους αριθμούς. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.

Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους.

Το πρώτο είναι αυτή η μετατόπιση. Αυτή είναι μια αλλαγή που παρατηρείται σε δύο δημοσκοπήσεις για ένα συγκεκριμένο ερώτημα, επομένως δεν μπορούμε να δηλώσουμε άμεσα ότι είναι συνάρτηση του έργου της Επιτροπής της Βουλής. Αλλά αν το ευρύτερο κοινό αίσθημα για την εξέγερση του Καπιτωλίου μετατοπιστεί ως αποτέλεσμα των ακροάσεων της Επιτροπής, αυτό είναι αξιοσημείωτο. Αυτό είναι ένα θέμα «ας περιμένουμε και θα δούμε».

Ο άλλος λόγος που η δημοσκόπηση είναι σημαντική, ωστόσο, είναι επειδή καθιερώνει μια βασική γραμμή προσδοκιών. Οι Αμερικανοί γενικά πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να κατηγορηθεί. Αλλά ακόμη και με τη φαινομενική αλλαγή μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το θέμα είναι βαθιά πολωμένο σύμφωνα με τις κομματικές γραμμές. Και αυτό, φυσικά, χρωματίζει το ερώτημα αν θα συμβεί.

Γράφοντας για τη «New York Times», ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζακ Γκόλντσμιθ (Jack Goldsmith) εξετάζει τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ (Merrick Garland) όταν πρόκειται να κατηγορήσει τον Τραμπ. Ο Γκάρλαντ μπορεί να χρειαστεί να διορίσει έναν ειδικό συνήγορο, υποστηρίζει ο Γκόλντσμιθ, για να απομονώσει την απόφαση από την πολιτική πολυπλοκότητα της κατάθεσης κατηγοριών εναντίον του πιο πιθανού αντιπάλου του αφεντικού του Γκάρλαντ το 2024. Σημειώνει ότι, από την άποψη ενός εισαγγελέα, τα διαθέσιμα στοιχεία ενδέχεται να μην καθιστούν πιθανή καταδίκη – ότι, σε αντίθεση με τις ακροάσεις της Επιτροπής της Βουλής, μια ποινική δίκη με πρότυπα αποδεικτικών στοιχείων και κατ’ αντιπαράθεση εξέταση θα έδινε κατ’ ανάγκη στους ενόρκους πολύ λιγότερο σαφή – μη ολοκληρωμένη εικόνα της ενοχής του Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας