x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανανεωμένη και ενθουσιώδης η 28η παρέλαση της Βοστώνης – Πλημμύρισαν τους δρόμους οι ομογενείς της Νέας Αγγλίας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ψυχρός καιρός και ο συννεφιασμένος ουρανός δεν εμπόδισαν όλες τις γενεές των ομογενών της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας γενικώς, να πλημμυρίσουν τη Βοστώνη την Κυριακή 7 Απριλίου και σελαγίζοντας τη γαλανόλευκη σημαία να διατρανώσουν με το ανάκρασμα της καρδιάς τους «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Η παρέλαση ήταν ανανεωμένη και ενθουσιώδης και σύμφωνα με τη γενική αξιολόγηση ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών τόσο από απόψεως συμμετοχής, όσο και παρατηρητών.

(Διπλή εκδήλωση στη Βοστώνη για την εθνική επέτειο

Το δείπνο για την παρέλαση της Βοστώνης)

Ξεκίνησε στη 1 η ώρα ακριβώς λίγο πιο κάτω από τον ουρανοξύστη Prudential όταν ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκοψαν την κορδέλα της εκκίνησης. Στην πρώτη γραμμή ήταν από αριστερά δύο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών οι οποίοι παρακολουθούν σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος , ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, η επιφανής ομογενής παρουσιάστρια ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού WCVB-TV 5 της Βοστώνης, Μαρία Στεφάνου, η πολιτειακή βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ Ευσταθία Μπούρα, η Ελληνοαμερικανίδα δήμαρχος της πόλης Σόμερβιλ Μασαχουσέτης Κατζιάνα Μπαλλαντύνι, η γνωστή καλλιτέχνιδα Καλομοίρα και ο τιμηθείς με το βραβείο της Ελευθερίας στο δείπνο της Ομοσπονδίας Δρ Ιωάννης  Πάππας.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Βοστώνης Πωλ Σιβέτ πλησίασε τον Μητροπολίτη Μεθόδιο τον χαιρέτισε με σεβασμό και ζήτησε να τον ευλογήσει. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η παρέλαση διέσχισε την οδό Boylston, η οποία είναι η κεντρική οδός της Βοστώνης, και κατέληξε στον Εθνικό Κήπο της πόλης απέναντι από το  ξενοδοχείο «Four Seasons», όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων. Το θέμα της ήταν η επιστροφή των κλαπέντων Γλυπτών του Παρθενώνα από τους Αγγλους.

Παρέλασαν 75 τμήματα, 9 πανεπιστήμια, άρματα, από τα οποία ξεχώρισε του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης το οποίο ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο ιατρό εφευρέτη και ευεργέτη της ανθρωπότητας Γεώργιο Παπανικολάου, της Παμμακεδονικής με τον Μέγα Αλέξανδρο, της Ομοσπονδίας με το σύνθημα για την επιστροφή των κλαπέντων Γλυπτών του Παρθενώνα από τους Αγγλους που ήταν και το φετινό σύνθημα της παρέλασης, της ελληνικής Ευαγγελικής κοινότητας το οποίο κόμισε το μνημείο με τις Αμαζόνες.

Μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων των κοινοτήτων κρατώντας ελληνικές σημαίες ζητωκραύγαζαν «ζήτω η Ελλάδα», ενώ οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο, καθηγητή του Κανονικού Δικαίου και εκκλησιάρχη της Σχολής, κόμιζαν την εικόνα της Παναγίας, σταμάτησαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, έψαλλαν το «σώσον Κύριε τον λαόν σου», καθώς και τον πολυχρονισμό του Μητροπολίτη Μεθόδιου «τον Δεσπότην και αρχιερέα ημών» στην ελληνική γλώσσα.

Στην πρώτη γραμμή από αριστερά δύο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος , ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, η ομογενής παρουσιάστρια ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού WCVB-TV 5 της Βοστώνης Μαρία Στεφάνου, η πολιτειακή βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ Ευσταθία Μπούρα, η Ελληνοαμερικανίδα δήμαρχος της πόλης Σόμερβιλ Μασαχουσέτης Κατζιάνα Μπαλλαντύνι, η γνωστή καλλιτέχνιδα Καλομοίρα και ο τιμηθείς με το βραβείο της Ελευθερίας στο δείπνο της Ομοσπονδίας Δρ. Ιωάννης Πάππας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο αξιωματικός της Αστυνομίας Βοστώνης Πωλ Σιβέτ πλησίασε τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, τον χαιρέτησε με σεβασμό και ζήτησε να τον ευλογήσει, πράγμα που έκανε ο κ. Μεθόδιος, λέγοντάς του «ο Θεός να σε έχει καλά και να σε προστατεύει γιατί το έργο και η αποστολή σας είναι πολύ δύσκολη».

Τις ανακοινώσεις των τμημάτων και εκείνων που παρήλαυναν τις έκαναν η Ελένη Βιδάλη, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο επιχειρηματίας Κώστας Σιδερίδης.

Μετά το πέρας της παρέλασης, η οποία ήταν διαρκείας μίας ώρας και σαράντα πέντε λεπτών, έγινε η πολιτιστική εκδήλωση στον Εθνικό Κήπο Βοστώνης όπου χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν όμορφους ελληνικούς χορούς.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η φετινή παρέλαση είχε ενθουσιασμό, παλμό και διατράνωσαν όλοι τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη τους για την Ελλάδα. Χάρηκα όλους όσοι παρέλασαν, αλλά πιο πολύ τα μικρά παιδιά των ελληνικών μας σχολείων, τα οποία παρά το ψύχος των 45 βαθμών δεν έχασαν τον ενθουσιασμό τους».

Μητέρα διαβάζει στα παιδιά της ιστορίες για το 1821 περιμένοντας να έλθει η ώρα για την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε ακόμα, πως «δοξάζω τον Θεό γιατί η Βοστώνη και η Νέα Αγγλία γενικά έχει πολύ καλούς ομογενείς οι οποίοι βιώνουν τα πιστεύματα της Ορθόδοξης Πίστης μας και της ελληνικής μας παράδοσης, κληρονομιάς και συνείδησης. Δεν διστάζουν να πουν και να διακηρύξουν ότι η Ελλάδα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι όσο και να προσπάθησαν επί 400 χρόνια δεν μπόρεσαν να σκλαβώσουν την ψυχή της, ούτε να αλλοιώσουν την εθνική της συνείδηση. Συγχαρητήρια και εύφημη μνεία στους διοργανωτές, στην Ομοσπονδία και όσους κοπίασαν επί μήνες και ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έστειλε έναν τέτοιον λόγιο και ενθουσιώδη αντιπρόσωπό της, τον γενικό γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος μαζί με τον γενικό πρόξενο κ. Συμεών Τέγο έδειξαν στην Ομογένεια πως η Ελλάδα τη νοιάζεται και την αγαπά. Συγχαρητήρια σε όλους».

Ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος ήταν και ένας εκ των τελεταρχών, είπε στον «Ε.Κ.» πως «αισθάνομαι εθνική περηφάνια, συγκίνηση, λατρεία για τον Ελληνισμό. Η Βοστώνη έδωσε ένα τεράστιο μήνυμα ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει εδώ το ίδιο δυνατά, ακόμα και δυνατότερα. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι παντού. Οι Ελληνες είναι παντού, διαπρέπουν. Σήμερα η Ελλάδα μεγάλωσε κι άλλο. Ηταν μία συγκλονιστική ημέρα και πραγματικά αισθάνθηκα υπερήφανος για αυτούς τους Ελληνες εδώ».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, είπε πως «ήταν μία υπέροχη μέρα που παρά το κρύο όλος ο Ελληνισμός της Νέας Αγγλίας με χαρά και περηφάνια παρέλασε για την Ελλάδα μας. Είναι η πρώτη παρέλαση στη Βοστώνη και πραγματικά νιώθω περήφανος. Εγώ και όλο το Προξενείο είμαστε κυριολεκτικά ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που είχαμε αυτή την ευκαιρία».

Ομογενείς με σημαίες στα χέρια στο σημείο τερματισμού της παρέλασης περιμένουν να έλθουν οι παρελαύνοντες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς είπε στον «Ε.Κ.» πως «σήμερα Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες μαζί με τους γονείς τους, τους δασκάλους, συγγενείς, πατριώτες, φίλους και αξιωματούχους εόρτασαν τη γιορτή του Ελληνισμού, την Εθνική μας Επέτειο του 1821 με σημαίες, παραδοσιακές στολές, με χορούς, τραγούδια και ύμνους.  Η παρέλαση της Βοστώνης είναι σημείο αναφοράς χιλιάδων από όλη τη Νέα Αγγλία. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή και συνεργασία από όλους τους συντελεστές.  Ολες οι εκδηλώσεις στέφτηκαν με επιτυχία  Η επιτυχία της παρελάσεως του Ελληνισμού της Βοστώνης είναι επιτυχία για την Ελλάδα. Και του χρόνου».

Η καλλιτέχνιδα Καλομοίρα, η οποία ως γνωστόν είναι Ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «είμαι τόσο υπερήφανη που είμαι Ελληνοαμερικανίδα. Είναι μία θαυμάσια ημέρα και παρέλαση με τόση μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Την αγάπη μου στην Ομογένεια».

Οι Καρυάτιδες κομίζουν με σεβασμό και καμάρι την Ελληνική σημαία ενώ οι ομογενείς τις επευφημούν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης και μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ματθαίος δήλωσε πως «νομίζω πως ήταν μία από τις καλύτερες παρελάσεις καθότι συμμετέχω όλα αυτά τα χρόνια με το άρμα προς τιμήν του μεγάλου μας εφευρέτη ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου. Υπήρχε συμμετοχή, ενθουσιασμός, ένα πνεύμα αγάπης και λατρείας για την Ελλάδα. Η Ομογένειά μας της Βοστώνης είναι μία δυναμική και επιτυχημένη Ομογένεια, αφοσιωμένη στις παραδόσεις του Γένους μας».

Ο Ιωάννης Κατσαρός, αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου Ιδρύματος και πρόεδρος της Ελληνομάθειας Βοστώνης, δήλωσε πως «είμαι περήφανος που σήμερα είχαμε τόση μεγάλη συμμετοχή από ενορίες, συλλόγους, σχολεία και πιστεύω αυτό αν συνεχιστεί και στα επόμενα πενήντα χρόνια».

Η εξέδρα των επισήμων στο τέλος της παρέλασης δίπλα στον Εθνικό Κήπο της Βοστώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Το πανό της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Το τμήμα των ομογενών ευζώνων το οποίο δημιούργησε ρίγη συγκίνησης και περηφάνειας σε όλους τους ομογενείς στην παρέλαση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

 

Οι δύο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών οι οποίοι μετεκπαιδεύονται στη Βοστώνη με τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πλήθη συνέρρευσαν στο Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, το οποίο ήταν το δεύτερο κατά σειρά έπειτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ