x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Ανάπτυξη 6,5% για την οικονομία των ΗΠΑ το περασμένο τρίμηνο

29 Ιουλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τροφοδοτούμενη από τους εμβολιασμούς και την κυβερνητική ενίσχυση, η Οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με το σημαντικό ετήσιο ποσοστό του 6,5% το περασμένο τρίμηνο, ένα ακόμα δείγμα πως η χώρα έχει καταφέρει να ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Μάλιστα, το συνολικό μέγεθος της Οικονομίας έχει ξεπεράσει το επίπεδο πριν την πανδημία, αναφέρει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 24.000 την περασμένη εβδομάδα, για να φτάσει στις 400.000, όπως ανέφερε η έκθεση της Πέμπτης από το υπουργείο Εργασίας.

Σε συνδυασμό με την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου, η οποία θέλει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας να έχει αναπτυχθεί κατά το τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου στο 6,5% σε σχέση με το 6,3% στην αρχή του έτους, αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει ταχέως από την ύφεση της πανδημίας. Το τριμηνιαίο ποσοστό ήταν μικρότερο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά η οικονομία πιθανότατα συγκρατήθηκε κυρίως από ελλείψεις προσφοράς σε αγαθά, εξαρτήματα και εργατικό δυναμικό.

Συνολικά, για το 2021 η Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σε ποσοστό 7%. Εάν αυτό επαληθευθεί θα πρόκειται για το ισχυρότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 1984. Και θα σημάνει μια μεγάλη αντιστροφή από την ανάπτυξη του 3,5% που παρατηρήθηκε την περυσινή χρονιά και αποτέλεσε το μικρότερο ποσοστό τα τελευταία 74 χρόνια, ως συνέπεια της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό που συγκρατεί τα χαμόγελα για τα θετικά στοιχεία της Οικονομίας είναι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ειδικότερα της εύκολα μεταδιδόμενης παράλλαξης Δέλτα. Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων πλέον στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στις 60.000, τη στιγμή που έναν μήνα πριν κυμαινόταν στα 12.000. Αυτή η αύξηση των μολύνσεων ίσως οδηγήσει τους καταναλωτές στον περιορισμό των δαπανών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της Οικονομίας, εκτιμά το «AP».

Για την ώρα, η Οικονομία δείχνει πως διατηρεί την ισχύ της. Τον περασμένο μήνα οι εργοδότες των ΗΠΑ προσέθεσαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας, αρκετά περισσότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών μηνών. Και το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με ένα έτος πριν, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από τον ρυθμό πριν την πανδημία.

«Τα βασικά στοιχεία για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις είναι ακόμα πολύ καλά», δήλωσε ο Γκας Φάουτσερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην PNC Financial, ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρήσει δυσμενείς επιπτώσεις από την αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν ισχυρές, καθώς οι Αμερικανοί στρέφουν τις δαπάνες τους εκ νέου στις υπηρεσίες, όπως η επίσκεψη στα εστιατόρια, τα αεροπορικά ταξίδια, εκδηλώσεις αναψυχής και ψώνια στα εμπορικά κέντρα.

Την ανάκαμψη υποστήριξαν και τα τρισεκατομμύρια δολάρια που παρείχε η κυβέρνηση ως πακέτα διάσωσης από τις συνέπειες της πανδημίας. Την ίδια στιγμή εκατομμύρια εύρωστα νοικοκυριά έχουν ευνοηθεί και έχουν δει σημαντική αύξηση του πλούτου τους ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στα σπίτια και τα κέρδη από το χρηματιστήριο. Επιπλέον, η Οικονομία λαμβάνει στήριξη και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διατηρεί σταθερά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, κοντά στο μηδέν.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ