x

Πολιτική

Αναστασιάδης: Ισχυροί παραλληλισμοί στον αναθεωρητισμό Ρωσίας και Τουρκίας

27 Μαΐου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France24» και τη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και την προσπάθειά της, όπως επισήμανε, να την μετατρέψει σε προτεκτοράτο. Ανέδειξε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση του 1/3 των Ελληνοκυπρίων, σημειώνοντας πως «έκτοτε, καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες, πέτυχαμε πρόοδο σε σημαντικά κεφάλαια, πλην όμως πάντα συναντούσαμε μια αδιάλλακτη στάση από πλευράς Τουρκίας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Άγκυρα επιμένει πως θα πρέπει να είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή για τους Τουρκοκύπριους, ενώ την ίδια ώρα μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται από τους Τουρκοκύπριους και υπαγορεύονται από την Τουρκία, απαιτoύν να έχουν μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όπως αύτη έχει συμφωνηθεί να μετεξελιχθεί.

«Αυτό καταλαβαίνετε, καθιστά τη μειοψηφία να κυβερνά την πλειοψηφία. Δηλαδή μετατρέπει το νέο καθεστώς πραγμάτων σε ένα προτεκτοράτο στην ουσία της Άγκυρας», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία, για να σημειώσει ότι υπάρχουν φωνές Τουρκοκυπρίων που αντιδρούν στην μετατροπή του κοσμικού χαρακτήρα της κοινότητας.

«Αυτό ενοχλεί πολλούς Κύπριους, τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», λέγοντας ότι αποτελεί έναν αναθεωρητισμό της Τουρκίας που δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο. Σημείωσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ επεμβαίνει στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Δηλαδή, σημείωσε ο Πρόεδρος, «υπάρχει ένας μεγαλοϊδεατισμός από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα πρέπει κατά τη δική της βούληση να είναι και η επίλυση των προβλημάτων».

Ως προς την επιδιωκόμενη για τον ίδιο λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπως καθορίζεται από σωρεία Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Έχουμε συμφωνήσει στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τη νομοθετική εξουσία, τη δικαστική εξουσία, τη σύνθεση της εκτελεστικής εξουσίας, και παρέμεναν άλυτα το εδαφικό, το περιουσιακό, το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με τις αξιώσεις που έχουν, αλλά το χειρότερο και πάνω απ’ όλα, η Κύπρος να παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας» είπε για να προσθέσει «φανταστείτε οι Ρώσοι να επιμένουν ότι θα είναι εγγυητές της Ουκρανίας. Είναι το ίδιο ακριβώς».

Για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την αμφισβήτηση του 40% της ΑΟΖ που δεν επηρεάζει μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους, «έχουμε προτείνει στην Τουρκία είτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε μέσω επιδιαιτησίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να βρούμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει διαμοιρασμός του θαλάσσιου πλούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «εάν και εφόσον ακολουθήσουμε το διεθνές δίκαιο γιατί όχι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι, με βάση τους κανόνες που ίσχυσαν καθορίζοντας την ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου, μεταξύ του Ισραήλ, μεταξύ του Λιβάνου, όλων των γειτονικών χωρών».

Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες ο Πρόεδρος σημείωσε ότι μεταξύ των άλλων κυρώσεων, η ΕΕ έχει επιβάλει έναν κατάλογο περίπου 1300 ολιγαρχών ή εμπλεκομένων στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και «από τους 1300 μόλις οκτώ κατέχουν κυπριακό διαβατήριο και δόθηκαν οδηγίες να τους αφαιρεθεί, υπακούοντας και ακολουθώντας την κοινή γραμμή της ΕΕ».

Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει η εργαλειοποίηση, για να σημειώσει ότι «όπως έκαναν οι Λευκορώσοι, το ίδιο ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή».

Σημείωσε ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 5% του πληθυσμού όταν στις άλλες χώρες της πρώτης γραμμής δεν υπερβαίνει το 1%.

«Γίνεται μια εργαλειοποίηση η οποία αλλοιώνει τον δημογραφικό χαρακτήρα του πληθυσμού, προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ως προς την υποδοχή. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, τυγχάνουμε της βοήθειας της ΕΕ», είπε ενώ σημείωσε πως εκείνο που απαιτείται είναι μέτρα κατά της εργαλειοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας