x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ανασύνθεση της Συνόδου του Φαναρίου – συμμετέχουν Ελπιδοφόρος και Ευάγγελος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ανασυγκρότηση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου για το χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου 2023.

Η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από δώδεκα μέλη κατά το πρότυπο των Μαθητών του Χριστού και συνέρχεται μία φορά τον μήνα στο Φανάρι υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ορίζει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της.

Κατά τα θεολογικά και εκκλησιολογικά θέσμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος λογίζεται ως «το στόμα» της Εκκλησίας και στην οποία ο κάθε ιεράρχης μέλος της κομίζει στο Ιερό Σώμα τη ζωή και τη συμφωνία ή consensus της τοπικής του Εκκλησίας.

Η νέα σύνθεση της Συνόδου έχει ως εξής:

Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος

Βρυούλων κ. Παντελεήμων

Σάρδεων κ. Ευάγγελος

Ρόδου κ. Κύριλλος

Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων

Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Πισιδίας κ. Ιώβ

Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος

Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος

Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων

Προύσης κ. Ιωακείμ

Γαλλίας κ. Δημήτριος.

Υπογραμμίζεται ότι στη σύνθεση της Συνόδου συμμετέχουν εξ Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και είναι η πρώτη φορά που θα συνυπάρξουν τόσο στη Σύνοδο, όσο και γενικότερα. Ο Ευάγγελος μετά την εκθρόνισή του το έτος 2020 εξακολουθεί να διαμένει στη Νέα Υόρκη καθότι ουσιαστικά η Μητρόπολη Σάρδεων είναι ανύπαρκτη εν μέσω ερειπίων.

Ο Ευάγγελος, ως γνωστόν, διετέλεσε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης επί δέκα επτά χρόνια και συγκεκριμένα από της εκλογής και ενθρονίσεώς του στις 11 Μαΐου του 2003 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2020. Με ενέργειές του αποκτήθηκε το Μητροπολιτικό Οίκημα στην πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης.

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατόρθωσε να συμπαρασύρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα ο Πατριάρχης να προσχωρήσει μέσω της Συνόδου του της εποχής εκείνης, στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την τρίμηνη αλειτουργησία του Βοστώνης Μεθοδίου, χωρίς καν να κληθούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του κ. Ελπιδοφόρου. Στον Ευάγγελο δόθηκε ο τίτλος της Μητρόπολης Σάρδεων η οποία υπήρχε κάποτε στη Μικρά Ασία, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν παρά μόνο ερείπια, όπως αναφέραμε. Ταυτόχρονα, ο Ελπιδοφόρος απαίτησε από τον Πατριάρχη και προέβη στη αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Ο Ελπιδοφόρος δεν είχε την έγκριση ή σύμφωνη γνώμη, αλλά ούτε καν είχε ενημερώσει την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο εκ των προτέρων όπως προβλέπεται από το Αρθρο 25 του Καταστατικού. Απαντες το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.».

Οπως επίσης έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Ελπιδοφόρος είχε βάλει ως στόχο του πριν ακόμα ενθρονιστεί, να πάρει τη Μητρόπολη του Ευαγγέλου και να την προσαρτήσει στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Το σχέδιό του το αποκάλυψε κληρικός στενός συνεργάτης του Ελπιδοφόρου σε αδελφικό φίλο του Ευαγγέλου στη Θεσσαλονίκη, κι αυτά εκ των υστέρων περιήλθαν στη γνώση του Πατριαρχείου και του Βαρθολομαίου.

Εκτοτε ο Ευάγγελος βρίσκεται στο περιθώριο ενώ ο Ελπιδοφόρος δεν χάνει ευκαιρία που να μην τον κακολογήσει όπως έκανε πρόσφατα στο συνέδριο της «Ηγεσίας των 100» στην Αριζόνα, πράγμα το οποίο υπάρχει και μαγνητοσκοπημένο. Επίσης, στο ίδιο συνέδριο κακολόγησε και τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Σπυρίδωνα τον οποίον είχε τιμήσει στην Κληρικολαϊκή τον Ιούλιο.

Από την άλλη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όρισε τον Ευάγγελο ως μέλος της συνοδείας του κατά την επίσκεψή του στη Μάλτα τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα τον κάλεσε ως μέλος της Συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθαίρεσε από το μέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης τον Ελευθέριο Τάτση, μέχρι προ τινος κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία εξέδωσε το ακόλουθο αναλυτικό ανακοινωθέν με την συνημμένη φωτογραφία:« Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ