x
 

Πολιτική

Αναθέρμανση προσπαθειών για κατάργηση της βίζας για Κυπρίους από ΗΠΑ

25 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αναθερμαίνονται από πλευράς Λευκωσίας, σε συντονισμό Κύπρου και ΗΠΑ, οι προσπάθειες απαλλαγής της Κύπρου από την υποχρέωση των υπηκόων της που ταξιδεύουν στην Αμερική να εξασφαλίζουν βίζα για την είσοδό τους στην χώρα.
Αυτή τη στιγμή, η Κύπρος, μαζί με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, είναι οι μοναδικές τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, με την διαδικασία έκδοσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το νησί μας, να είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και χρονοβόρα.
Πρόκειται για ζήτημα το οποίο σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησε από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Julie Fisher, με τον κ. Κόμπο να δηλώνει πως υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για άρση της συγκεκριμένης υποχρέωσης της Κύπρου.
Ένα από τα ζητήματα που, μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα περιέπλεκαν την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας αφορούσε στον συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και ο οριζόντιος συντονισμός έχει ανατεθεί στην Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.
«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, με την οποία και υπάρχει πλήρης συντονισμός. Από πλευράς μας, υιοθετήθηκε μια νέα δομή, όπου τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ορίσει το καθένα ένα σημείο επαφής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο συντονισμός οριζόντια έχει πλέον ανατεθεί στην Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, ώστε να επιλύονται προβλήματα εφόσον υπάρχουν σε οριζόντιο επίπεδο», υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews ο υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει πως από πλευράς ΗΠΑ έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες και απαιτήσεις όπως διαμορφώνονται στην πορεία, μιας και τα πλαίσια που θέτουν δεν είναι στατικά.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα, καθότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία διαχρονικά οι Αμερικανοί έβλεπαν με επιφύλαξη, τοποθετώντας στην όλη εξίσωση την εμπλοκή, για παράδειγμα, διαφόρων τμημάτων στις ΗΠΑ που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας.
«Τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από δικής μας πλευράς, θεωρώ ότι άρχισε να γίνεται εργασία πάνω στα πρόκυπτοντα ζητήματα, ώστε να υπάρξει βελτίωση και με την προσδοκία το θέμα να επιλυθεί με θετικά αποτελέσματα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Από την πρώτη συνάντηση που είχα με Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζητήσαμε και δρομολογήθηκε στη βάση μοντέλων που ακολουθήθηκαν από άλλες χώρες που πρόσφατα αφαιρέθηκαν από την λίστα των τριών κρατών στην οποία βρισκόμαστε και εμείς. Είδαμε πώς άλλες χώρες το έκαναν και ακολουθούμε ακριβώς το ίδιο μοντέλο», εξήγησε ο κ. Κόμπος.
«Συντονιζόμαστε και υπάρχει κοινή βούληση. Αυτό είναι που διαφοροποιείται σε σχέση με πιο παλιά, όταν η προσέγγιση από πλευράς ΗΠΑ ήταν αρκετά πιο επιφυλακτική. Ωστόσο, αυτό που είναι το ζητούμενο και προσωπικά αναμένω είναι το τελικό αποτέλεσμα, μιας και ναι μεν η πολιτική βούληση υπάρχει, όμως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα τεχνικά», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Κόμπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σκληρή μάχη με δύο ενεργά μέτωπα σε δύσβατη περιοχή, στο Πολέμι και στη Χούλου, έδιναν για δεύτερη μέρα επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε την Τρίτη και τύλιξε στις φλόγες τη μισή σχεδόν επαρχία Πάφου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ