x

Πολιτική

Αναβαθμίζεται η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

06 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και με το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, στον εορτασμό του Ναυτικού, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Οπως ανέφερε ο ΥΠΑΜ, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης οι αεροναυτικές ασκήσεις «Nobledina 2022», «Eunomia 3 – 2022», «Medusa 12», «Ωρίων 22» και «Αγαπήνωρ 2022» με συμμετοχή των χωρών Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιταλίας και Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Κύπρου, μέσω της ανταλλαγής τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων συνεκπαίδευση μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού και της US Naval Special Warfare Task Unit Europe, είπε. Και συνέχισε:

«Ασφαλώς η παρουσία μέσων και προσωπικού φιλίων χωρών στην περιοχή, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο ‘Charles de Gaulle’, η διαλειτουργικότητα και οι συχνές συνεκπαιδεύσεις με προηγμένους στρατούς, μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν, αφού προσδίδουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα ότι οι αμυντικές μας συνεργασίες παραμένουν ισχυρές, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία επιδιώκουμε να μετατραπεί σε περιοχή Ναυτικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ».

Αυτό, συνέχισε, συζητήσαμε και στην πρόσφατη τετραμερή συνάντηση που είχε με τους Υπουργούς Αμυνας Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό των ανθρωπιστικών αποστολών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, το Ναυτικό σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει συμμετάσχει στις ασκήσεις «Αργοναύτης–2022» και «Νέμεσις–2022», πιστοποιώντας και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του Ναυτικού και της παράκτιας άμυνάς μας, έχουν ενισχυθεί οι αντιπλοϊκές μας δυνατότητες, έχει επεκταθεί το Σύστημα Παράκτιας Επιτήρησης με επιπλέον κάμερες, αγοράστηκαν νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμός για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδίασης η αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και πολεμικά πλοία ξένων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ