x
 

Πολιτική

Ανάβει τις επόμενες μέρες η φλόγα και στο κοίτασμα «Κρόνος 2»

17 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο κοίτασμα «Κρόνος 2» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, η γεώτρηση, ήταν απόλυτη επιτυχής. Εγινε σε βάθος πέραν των 5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου εντοπίστηκε ταμιευτήρας πλούσιος σε φυσικό αέριο.

Σε ανακοινώσεις θα προβεί η ίδια η εταιρεία, ενώ σύμφωνα με πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας, το γεγονός ότι η γεωλογία της περιοχής, η οποία διαθέτει πολλούς ταμιευτήρες φυσικού αερίου, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την πετρελαϊκή εταιρεία.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει ο έλεγχος της ποιότητας του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε, ενώ πέραν της Navtex που βρίσκεται σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου, έχει εκδοθεί και σχετική Notam με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από το πλωτό γεωτρύπανο εξαιτίας της φλόγας που θα ανάψει.

Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος -2» είναι η τρίτη της εταιρείας στο τεμάχιο 6, έπειτα από τη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-1» και τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ» το 2018.

H ιταλική ENI είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 50%, με την γαλλική TotalEnergies να συμμετέχει με αντίστοιχο μερίδιο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η γεώτρηση στο στόχο «Κρόνος 2» και γίνονται προετοιμασίες ανάδυσης του φυσικού αερίου στην επιφάνεια.

Εξήγησε ότι η χαρακτηριστική φλόγα που θα ανάψει στο πλωτό γεωτρύπανο είναι για σκοπούς διερεύνησης της ποιότητας του αερίου που υπάρχει στο κοίτασμα. Γνωστοποίησε ακόμη, ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε και τη σχετική navtex η οποία προειδοποιεί ναυτιλομένους και υπερπτήσεις για την παρουσία της φλόγας στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό που οι ειδικοί αναμένουν, είναι πως οι ταχείες διαδικασίες ανάπτυξης για τις οποίες διαβεβαίωνε η κοινοπραξία, θα μεταφραστούν στην πράξη.

«Η ENI με αυτή την επιτυχία αναμένω ότι μέσα στους επόμενους 1-2 ή 3 μήνες θα έρθει με σχεδιασμούς για την ανάπτυξη του τεμαχίου 6 και όχι μόνο του Κρόνος, αλλά και για το Καλυψώ και για το Ζεύς», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα Φυσικού Αερίου, Χαράλαμπος Έλληνας και εξήγησε το γιατί:

«Η ENI έχει ανάγκη για φυσικό αέριο γιατί το αιγυπτιακό ΖΟΡ που δεν είναι πολύ μακριά, έχει προβλήματα παραγωγής και η ΕΝΙ προσπαθεί να βρει άλλο φυσικό αέριο για να διατηρήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ιταλία», σημείωσε ο Χαράλαμπος Έλληνας.

Ο σχεδιασμός, δηλαδή, πιθανό να προβλέπει μεταφορά του κυπριακού αερίου στο γειτονικό αιγυπτιακό ΖΟΡ και μέσω των υποδομών εκεί θα μεταφέρεται προς επεξεργασία σε κάποιο από τα τερματικά της Αιγύπτου. Από εκεί μέρος του θα πωλείται για τις εγχώριες ανάγκες ενώ το υπόλοιπο θα διατίθεται προς εξαγωγή.

«Επειδή όλα τα κοιτάσματα γειτνιάζουν και είναι σε παρόμοια πετρώματα, οι πληροφορίες από το «Κρόνος» θα βοηθήσουν στον υπολογισμό των αποθεμάτων στα άλλα», επισήμανε  ο κ. Έλληνας.

Η αναφορά, βέβαια, γίνεται για το γειτονικό «Ζεύς», με εκτιμώμενες ποσότητες 2-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), αλλά και για το «Καλυψώ», για το οποίο η ιταλογαλλική κοινοπραξία δεν προέβη σε εκτίμηση. Με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, ο συνολικός όγκος φυσικού αερίου του τεμαχίου 6 κυμαίνεται γύρω στα 5 tcf.

Η έκταση που καλύπτει το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ είναι ίση με 3.420 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο για επαφές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ