x
 

Κοινωνία

Αναζητώντας τις ρίζες τους στα αρχεία του Ληξιαρχείου Θεσσαλονίκης

23 Απριλίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Αγαπητέ δήμαρχε της Θεσσαλονίκης… Σας γράφω με σεβασμό για να σας ζητήσω βοήθεια στην απόκτηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης της γιαγιάς μου που γεννήθηκε περίπου το 1918 (+/- 5 χρόνια) στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα. Ο σκοπός αυτού του αιτήματος είναι να συμβάλω στη συγκέντρωση της οικογενειακής ιστορίας μας και πιστεύω ότι η πρόσβαση στα στοιχεία γέννησης της γιαγιάς μου θα εμπλούτιζε σημαντικά την κατανόηση της κληρονομιάς μας».

Η παραπάνω επιστολή, γραμμένη από Ισραηλινή και απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, είναι μόλις ένα από τα αρκετά ηλεκτρονικά αιτήματα που λαμβάνουν οι υπηρεσίες του κεντρικού Δήμου. Πολίτες από όλο τον Κόσμο ψάχνουν να δουν «από πού κρατάει η σκούφια τους» και αναζητούν πληροφορίες για τους προγόνους τους, οι οποίοι έναν αιώνα πριν έμεναν σε κάποια γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα από τα αιτήματα που φτάνουν στο Δημαρχείο έχουν ως αφετηρία το Ισραήλ, λόγω της πολυπολιτισμικότητας και της εβραϊκής ιστορίας της πόλης. Ωστόσο, αρκετοί απόγονοι παλιών κατοίκων της Θεσσαλονίκης έχουν «διασκορπιστεί» σε όλα τα μέρη του Κόσμου. Ετσι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο καταφθάνουν επιστολές και e-mails από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία κ.α.

Φωτογραφία από τα αρχεία του Ληξιαρχείου Θεσσαλονίκης

«Από την καταχώρηση ενός γεγονότος, πριν από 100 χρόνια, στο Ληξιαρχείο της Θεσσαλονίκης προκύπτουν σοβαρές πληροφορίες πρώτιστα για τους συγγενείς και μετά για τους ιστορικούς προκειμένου να συγγραφούν βιβλία. Κυρίως, όμως, για να αποκτήσουν τα εγγόνια ή τα δισέγγονα την ελληνική υπηκοότητα που είχαν οι πρόγονοί τους ή για να συγκεντρώσουν χρήσιμες και άκρως σημαντικές πληροφορίες, για το γενεαλογικό τους δέντρο και τους δικούς τους ανθρώπους», επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών, Παντελής Καζαντζίδης.

Το αρχείο ξεκινά από το 1914 – Τα 110 χρόνια ιστορίας

Το Ληξιαρχείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά την απελευθέρωση της πόλης και πιο συγκεκριμένα το 1914. Τα πρώτα χρόνια, ωστόσο, δεν καταχωρούνταν όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα είτε γιατί οι πολίτες δεν το γνώριζαν, είτε γιατί αμελούσαν να καταχωρήσουν κάποιο ληξιαρχιακό γεγονός.

Φωτογραφία από τα αρχεία του Ληξιαρχείου Θεσσαλονίκης

Υπήρχαν δε και περιπτώσεις, όπου οι γονείς δήλωναν μόνο τις γεννήσεις των αρρένων… Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί μπαμπάδες να καταχωρούν τις γεννήσεις των κοριτσιών τους μεταγενέστερα και κατόπιν έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, κάτι που γίνονταν συνήθως από τους Ισραηλίτες.

Στο Ληξιαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχει σήμερα ένα τεράστιο αρχείο ληξιαρχικών γεγονότων, από όπου μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες τόσο οι απόγονοι των καταχωρημένων, όσο και οι ιστορικοί ερευνητές. Πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τους γονείς των προγόνων τους, τους τόπους κατοικίας, τα επαγγέλματα που ασκούσαν, το βιοτικό τους επίπεδο ακόμη και τις αιτίες θανάτου οι οποίες αναγράφονταν στη ληξιαρχική πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στο Παλαιό Φάληρο περιόδευσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στην πλατεία του Φλοίσβου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ