x
 

Κοινωνία

Αναζωπυρώνεται η τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια

04 Αυγούστου 2021

ΓΚΡΙΝΒΙΛ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Καλιφόρνιας αναζωπυρώθηκε την Τρίτη μετά την προσωρινή ύφεσή της και έπειτα από τρεις εβδομάδες που κατακαίει τα βουνά της πολιτείας. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι η ζέστη και η ξηρασία αυξάνουν τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της πολιτείας.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν τη Δευτέρα να σώσουν σπίτια στη μικρή κοινότητα Γκρίνβιλ της βόρειας Καλιφόρνιας, κοντά στον Εθνικό Δρυμό Plumas, καθώς οι δυνατοί άνεμοι ενίσχυσαν την πυρκαγιά Dixie, η οποία αναπτύσσεται σε 395 τετραγωνικά μίλια στις κομητείες Πλούμας και Μπάτι.

«Μηχανήματα, πληρώματα και βαρύς εξοπλισμός μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές για να ενισχύσουν την προστασία των οικοδομών και να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το Γκρίνβιλ», ανέφερε το πολιτειακό Τμήμα για την Προστασία από τις Πυρκαγιές το πρωί της Τρίτης.

Εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν για τους περίπου 1.000 κατοίκους της κοινότητας καθώς και για εκείνους στην ανατολική ακτή της κοντινής λίμνης Αλμανορ, η οποία είναι δημοφιλές θέρετρο. Περίπου 3.000 σπίτια κινδύνεψαν να καούν από την πυρκαγιά, η οποία έχει ήδη καταστρέψει 67 σπίτια και άλλα κτίρια από τότε που ξέσπασε, στις 14 Ιουλίου.

Ανάλογες δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένονταν ανά τη νότια Καλιφόρνια, στην οποία εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για καύσωνα και κίνδυνο πυρκαγιών στις κοιλάδες της ενδοχώρας και τα βουνά μέσα στην εβδομάδα.

Τα κύματα καύσωνα και τα ιστορικά επίπεδα ξηρασίας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει το έργο των πυροσβεστών στα δυτικά των ΗΠΑ πολύ δύσκολο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή έχει γίνει πολύ πιο ζεστή και ξηρή λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να παράγει ακραίες καιρικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ πιο συχνές και καταστροφικές πυρκαγιές.

Πάνω από 20.000 πυροσβέστες και υποστηρικτικό προσωπικό πάλευαν την Τρίτη ενάντια σε 97 μεγάλες και ενεργές πυρκαγιές στις πολιτείες των ΗΠΑ, καλύπτοντας ένα έδαφος 2.919 τετραγωνικών μιλίων, σύμφωνα με το «National Interagency Fire Center».

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο πάνω στην πυρκαγιά 62 τετραγωνικών μιλίων, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην εκκένωση μέσα στο Σαββατοκύριακο και κατέστρεψε τουλάχιστον δύο σπίτια στο Μπιγκ Αϊλαντ.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ακραίες προειδοποιήσεις για καύσωνα επηρέασαν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χθες Τρίτη, καθώς πόλεις όπως το Σικάγο έσπασαν τα ρεκόρ στην αρχή μιας εβδομάδας με καύσωνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ