x
 

Υγεία

Ανεφοδιασμός και ασφάλιση δυσκολεύουν τα φάρμακα απώλειας βάρους

17 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οταν συνταγογραφεί το δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy, η Δρ Αντζελα Φιτς στέλνει ασθενείς σε μια αναζήτηση που παρομοιάζει με τα «Παιχνίδια πείνας».

Θα πρέπει να τηλεφωνούν σε φαρμακεία για αρκετές ημέρες για να βρουν ένα με την κατάλληλη πρώτη δόση. Μετά θα το κάνουν ξανά για τη δεύτερη δόση τους, και πιθανώς την τρίτη. Και αυτό μόνο εάν ο ασθενής έχει ασφάλιση ή τα μέσα να αντέξει οικονομικά ένα φάρμακο που μπορεί να κοστίσει περισσότερα από $1.300 το μήνα.

«Αυτό δεν είναι για άτομα με αδύναμη θέληση», είπε ο Φιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος του «Obesity Medicine Association» και επίσης συμβουλεύεται τους φαρμακοποιούς.

Τα προβλήματα εφοδιασμού και οι ασφαλιστικές επιπλοκές έχουν καταστήσει δύσκολο για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν -και να συνεχίσουν- το «Wegovy» και παρόμοια φάρμακα που μεταμορφώνουν τη θεραπεία της παχυσαρκίας, σύμφωνα με γιατρούς και ασθενείς σε όλη τη χώρα. Λένε ότι η λήψη των ενέσιμων φαρμάκων υψηλής ζήτησης απαιτεί επιμονή και αρκετή τύχη.

Τα άτομα που ξεκινούν το «Wegovy» πρέπει να λαμβάνουν ενέσεις σταδιακά αυξανόμενης ισχύος προτού φτάσουν τη λεγόμενη δόση συντήρησης στην οποία παραμένουν.

Η κατασκευάστρια του φαρμάκου, «Novo Nordisk», λέει ότι η ζήτηση την ανάγκασε να περιορίσει την προσφορά αυτών των μικρότερων αρχικών δόσεων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επίσης προειδοποιεί όσους παίρνουν ένα άλλο φάρμακο απώλειας βάρους, το «Saxenda», να αναμένουν δυσκολία στην πλήρωση συνταγών «για το υπόλοιπο του 2023 και μετά».

Μια άλλη φαρμακοποιός, η Eli Lilly, δήλωσε ότι αναμένει περιορισμένες προμήθειες μέχρι το τέλος του έτους για τη θεραπεία του διαβήτη «Mounjaro», η οποία επίσης συνταγογραφείται για απώλεια βάρους.

Η εύρεση του «Wegovy» μπορεί να γίνει δουλειά μερικής απασχόλησης για ασθενείς, δήλωσε η Δρ Νταϊάνα Θιάρα (Diana Thiara) ιατρική διευθύντρια της κλινικής διαχείρισης βάρους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Θιάρα είπε ότι ορισμένοι οδηγούν 45 λεπτά ή περισσότερο για να εκτελεστούν οι συνταγές, ένα εμπόδιο για τους ωρομίσθιους που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και για τους ανθρώπους χωρίς αυτοκίνητα. «Συνήθως είναι ασθενείς που είναι λίγο πιο προνομιούχοι, ικανοί να απογειωθούν από τη δουλειά για να πάνε να κάνουν αυτές τις διαδρομές», είπε η Θιάρα.

Ενας από τους ασθενείς του Fitch, ο ομογενής Μάικ Μπουμπούλης (Mike Bouboulis) έχει πάρει Saxenda, Mounjaro ή Ozempic, ένα φάρμακο Novo για τον διαβήτη με την ίδια δραστική ουσία με το Wegovy, από το 2019 περίπου. Εγινε πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτόν να βρει τα φάρμακα τον περασμένο χρόνο, μετά την έκρηξη της δημοτικότητάς τους. Η επαναπλήρωση μιας συνταγής περιλάμβανε την κλήση πέντε έως επτά φαρμακείων. «Ολοι ξέρουν τι ζητάτε, και όλοι έχουν την ίδια απάντηση: ‘Δεν ξέρω. Θα δούμε αύριο’», είπε ο 35χρονος ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης που ζει έξω από τη Βοστώνη.

Γιατροί και ασθενείς λένε ότι πολλοί ασφαλιστές έχουν σταματήσει να καλύπτουν το Ozempic και το Mounjaro εκτός της εγκεκριμένης χρήσης τους για τον διαβήτη. Ορισμένοι ασφαλιστές και εργοδότες δεν πληρώνουν για το Wegovy. Η Novo Nordisk προσφέρει ακόμη και μια φόρμα επιστολής στον ιστότοπο Wegovy για να βοηθήσει τους γιατρούς να ζητήσουν κάλυψη.

Ο Μπουμπούλης, κάτοικος της περιοχής της Βοστώνης, είπε ότι ο ασφαλιστής του σταμάτησε να καλύπτει το Mounjaro νωρίτερα φέτος. Στη συνέχεια, προσπάθησε να επιστρέψει στο Ozempic αλλά διαπίστωσε ότι επίσης δεν καλύπτονταν πλέον. Παίρνει χαμηλές δόσεις από το Ozempic που έχει απομείνει μέχρι να μπορέσει να βρει κάλυψη. «Ξέρω ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά μεταξύ (αυτών) και της φαρμακοβιομηχανίας, πρέπει να βρουν ένα είδος καλής μέσης λύσης γιατί αυτά τα φάρμακα μπορούν να σώσουν ζωές ανθρώπων», είπε ο Μπουμπούλης, ο οποίος έχασε περίπου 80 κιλά από τότε που άρχισε να τα παίρνει.

Πηγή: «AΡ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ