x
 

Πολιτική

Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι Υπουργοί, Υφυπουργοί και Επίτροποι

10 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Να στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, επιχείρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με μακροσκελή ομιλία του, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών, Υφυπουργών και Επιτρόπων της Κυβέρνησης.

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Άμυνας Βασίλη Πάλμα, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου,  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριου Χαρτσιώτη, Υγείας  Μιχάλη Δαμιανού, Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημου Δαμιανού  και των Επιτρόπων Περιβάλλοντος Αντωνίας Θοδοσίου, του Πολίτη Παναγιώτη Παλατέ και Ορεινών Κοινοτήτων  Χαράλαμπου Χριστοφίνα, έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα.

Δεν πραγματοποιήθηκε ο διορισμός της νέας Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένας Ραουνά, αφού εκκρεμεί ακόμα η έγκριση του εν λόγω Υφυπουργείου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέσα από την ομιλία του, εξωτερίκευσε μια ενόχληση για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση, ενώ ανέδειξε συνοπτικά «το σημαντικό έργο», όπως το χαρακτήρισε, των πρώτων δέκα μηνών της διακυβέρνησής του.

Απευθυνόμενος στους νέους Υπουργούς και τα άλλα νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η θέση τους, είναι θέση χρέους και απαιτεί αφοσίωση και προσωπικές στερήσεις.

«Απαιτεί να είστε πρότυπο ηγέτη ως προς την εργατικότητα και το ήθος. Κριτής μας είναι ο λαός, πυξίδα μας το Σύνταγμα. Όλοι μας είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό», είπε.

Εστειλε το μήνυμα πως, «υπηρετούμε το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Το έργο μας δεν είναι εύκολο και όταν το παλιό αλλάζει, οι αντιστάσεις, είναι μεγάλες», αναφορά που τυγχάνει, πολλών ερμηνειών και ενδεχομένως να χρήζει εξήγησης από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τα απερχόμενα μέλη του Υπουργικού, αφού τα ευχαρίστησε, ανέφερε πως, μπήκαν με τόλμη σε μια Κυβέρνηση χωρίς κομματική στήριξη. «Είμαι ευγνώμων για τον κόπο και την αφοσίωση τους. Επισημαίνω την ικανοποίηση μου και να ευχαριστήσω τους υπουργούς και τους συνεργάτες μου για το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί σε δέκα μήνες».

Απευθυνόμενος στους νέους Υπουργούς, τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες. «Αυτό κάνω κι εγώ. Αφοσιωθείτε στο έργο σας και κλείστε τα αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική. Να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική. Για την Κυβέρνησή μας είναι μονόδρομος. Δουλειά και μόνο δουλειά. Από αυτή κρινόμαστε από τον λαό», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε για δεύτερη φορά την προτροπή προς τους Υπουργούς: «Άστε το παλιό να αντιστέκεται και δουλέψετε χωρίς να αναμένετε την όποια επιβράβευση. Αυτή θα έρθει από την κοινωνία. Μόνο εκεί θα είμαστε υπόλογοι. Μένουμε αφοσιωμένοι στο έργο μας για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Κανένα βαρίδι δεν κουβαλάμε. Στόχος είναι ο λαός και δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Για αυτό δώσαμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η αντιφώνηση του νέου υπουργού Άμυνας

Στην αντιφώνηση, εκ μέρους όλων των νέων Υπουργών, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανέφερε πως, «εκ μέρους όλων των συναδέλφων, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε. Αναλαμβάνουμε τα χαρτοφυλάκια με αίσθημα υψηλής ευθύνης. Με πλήρη αφοσίωση, χρηστή διοίκηση και έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης, που αποτελεί το κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράψατε με τον λαό».

«Υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και της ύψιστης τιμής που κάνετε στον κάθε ένα από μας ξεχωριστά», τόνισε ο Βασίλης Πάλμας.

Της τελετής διαβεβαίωσης στο Προεδρικό, ακολούθησαν τελετές παράδοσης και παραλαβής των Υπουργείων από τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ