x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανήκει σε όλους

Κάθε χρόνο τα ίδια. Μια μικρή (ευτυχώς) μειοψηφία επιχειρεί να οικειοποιηθεί τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τον συμβολισμό του. Στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας επιτρέπει την είσοδο στον χώρο και την κατάθεση στεφάνων μόνο σε όσους θεωρεί ομοϊδεάτες της – οι υπόλοιποι, πάλι για χάρη της «Δημοκρατίας» πέφτουν θύματα τραμπουκισμών.

Το Πολυτεχνείο, όμως, η ηρωική εκείνη πράξη της ελληνικής νεολαίας ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών πριν από 48 χρόνια δεν ανήκει σε λίγους, σε επαγγελματίες επαναστάτες, ανήκει σε όλους τους Ελληνες, σε όλους τους Ελληνες που τρέφουν γνήσια Δημοκρατικά αισθήματα και τα επιδεικνύουν κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη χωρίς μάλιστα να τα διαφημίζουν – απλά γιατί ό,τι κάνουν δεν το κάνουν για διαφήμιση.

Είναι αυτοί οι Ελληνες που ανιδιοτελώς φώναξαν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία θέλοντας μόνο στον τόπο μας να επιστρέψει η Δημοκρατία, που δεν επεδίωξαν να εξαργυρώσουν τις ηρωικές πράξεις τους, που δεν τις είδαν ως αγοραία επένδυση για το προσωπικό τους μέλλον.

Το γεγονός και μόνο όμως ότι αντί να εστιάζουμε στη μνήμη και τους συμβολισμούς αυτής της ημέρας εξακολουθούμε και δίνουμε μάχη για τα αυτονόητα (ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι υπόθεση και θέμα μόνο λίγων και μάλιστα πονηρών) μας υπενθυμίζει κάτι άλλο: ότι η Δημοκρατία είναι κάτι το πολύ δύσκολο και μια πολύ μεγάλη ευθύνη και ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας και επαγρύπνηση για να μην χαθεί. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ούτε η Δημοκρατία είναι δεδομένη, και πολλές φορές οι κύριοι αντίπαλοι και εχθροί της είναι αυτοί που κατά τα άλλα ομνύουν στο όνομά της.

Το Πολυτεχνείο και η επέτειός του είναι μια υπενθύμιση προς όλους μας ότι έχουμε χρέος για συνεχείς αγώνες για προκοπή ατομική αλλά και συλλογική, για μια καλύτερη ζωή, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κομματικές τοποθετήσεις, χρέος για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Και το χρέος αυτό (που είναι συνάμα και δικαίωμα) δεν θα επιτρέψουμε να το καπηλεύονται λίγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας απέρριψε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα όπλα για άτομα που υπόκεινται σε εντολές προστασίας θύματος από ενδοοικογενειακή βία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας