x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανήκει σε όλους

Κάθε χρόνο τα ίδια. Μια μικρή (ευτυχώς) μειοψηφία επιχειρεί να οικειοποιηθεί τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τον συμβολισμό του. Στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας επιτρέπει την είσοδο στον χώρο και την κατάθεση στεφάνων μόνο σε όσους θεωρεί ομοϊδεάτες της – οι υπόλοιποι, πάλι για χάρη της «Δημοκρατίας» πέφτουν θύματα τραμπουκισμών.

Το Πολυτεχνείο, όμως, η ηρωική εκείνη πράξη της ελληνικής νεολαίας ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών πριν από 48 χρόνια δεν ανήκει σε λίγους, σε επαγγελματίες επαναστάτες, ανήκει σε όλους τους Ελληνες, σε όλους τους Ελληνες που τρέφουν γνήσια Δημοκρατικά αισθήματα και τα επιδεικνύουν κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη χωρίς μάλιστα να τα διαφημίζουν – απλά γιατί ό,τι κάνουν δεν το κάνουν για διαφήμιση.

Είναι αυτοί οι Ελληνες που ανιδιοτελώς φώναξαν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία θέλοντας μόνο στον τόπο μας να επιστρέψει η Δημοκρατία, που δεν επεδίωξαν να εξαργυρώσουν τις ηρωικές πράξεις τους, που δεν τις είδαν ως αγοραία επένδυση για το προσωπικό τους μέλλον.

Το γεγονός και μόνο όμως ότι αντί να εστιάζουμε στη μνήμη και τους συμβολισμούς αυτής της ημέρας εξακολουθούμε και δίνουμε μάχη για τα αυτονόητα (ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι υπόθεση και θέμα μόνο λίγων και μάλιστα πονηρών) μας υπενθυμίζει κάτι άλλο: ότι η Δημοκρατία είναι κάτι το πολύ δύσκολο και μια πολύ μεγάλη ευθύνη και ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας και επαγρύπνηση για να μην χαθεί. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή ούτε η Δημοκρατία είναι δεδομένη, και πολλές φορές οι κύριοι αντίπαλοι και εχθροί της είναι αυτοί που κατά τα άλλα ομνύουν στο όνομά της.

Το Πολυτεχνείο και η επέτειός του είναι μια υπενθύμιση προς όλους μας ότι έχουμε χρέος για συνεχείς αγώνες για προκοπή ατομική αλλά και συλλογική, για μια καλύτερη ζωή, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κομματικές τοποθετήσεις, χρέος για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Και το χρέος αυτό (που είναι συνάμα και δικαίωμα) δεν θα επιτρέψουμε να το καπηλεύονται λίγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας