x

Οικονομία

Ανήσυχοι για την Οικονομία, οι Αμερικανοί ξοδεύουν έτσι κι αλλιώς

17 Νοεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («ΝΥΤ») – Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Οκτώβριο, η τρίτη μηνιαία αύξηση, μια άνοδος που ανέδειξε την ανθεκτικότητα της Οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι σκυθρωποί για την Οικονομία, ανησυχούν για τον πληθωρισμό και είναι απαισιόδοξοι για την κατεύθυνση της χώρας γενικά. Τίποτα όμως από αυτά δεν τους κρατάει μακριά από την κατανάλωση.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ρεκόρ τον Οκτώβριο, πριν προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, καθώς οι αγοραστές ξόδεψαν σε έργα ηλεκτρονικών ειδών και οικιακής βελτίωσης. Μεγάλοι λιανοπωλητές όπως η Walmart παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη. Και όσοι κάνουν προβλέψεις στη Wall Street προβλέπουν μια εορταστική περίοδο που μοιάζει λιγότερο με περιορισμένη από την πανδημία το 2020 παρά με το 2019, όταν μια ισχυρή αγορά εργασίας τροφοδότησε ισχυρές πωλήσεις.

Η συνεχιζόμενη ισχύς των καταναλωτικών δαπανών αντανακλά την ανθεκτικότητα της Οικονομίας των ΗΠΑ μετά από ενάμιση χρόνο διαταραχών και την επιτυχία της οικονομικής αντίδρασης της κυβέρνησης να απομονώσει πολλές οικογένειες από τη ζημιά. Τα νοικοκυριά συνολικά έχουν τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από ό,τι πριν από την κρίση.

Ωστόσο, οι βαριές δαπάνες, ιδιαίτερα για αγαθά και όχι για υπηρεσίες, συμβάλλουν επίσης στα προβλήματα της Οικονομίας, εντείνοντας τις κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις καθυστερήσεις στη Ναυτιλία. Αυτό, με τη σειρά του, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές: Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο υψηλότερο ετήσιο ποσοστό του σε περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

«Είναι η ζήτηση καταρχήν που προκαλεί τις τιμές να κινηθούν υψηλότερα», δήλωσε η Ανέτα Μαρκόβσκα (Aneta Markowska), επικεφαλής χρηματοοικονομικός οικονομολόγος της Jefferies, μιας επενδυτικής τράπεζας. «Υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού, αλλά δεν οφείλεται σε συμφόρηση. Είναι επειδή είχαμε αυτό το μεγάλο σοκ στη συνολική ζήτηση και η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα».

Αυτά τα ζητήματα ελάχιστα μειώνουν τον πλούτο των μεγαλύτερων εμπόρων λιανικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Home Depot, που ανέφεραν τριμηνιαία κέρδη την Τρίτη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street.

Η Walmart τους τελευταίους μήνες άρχισε να ναυλώνει πλοία για να παρακάμψει τη ναυτιλιακή συμφόρηση και πιέζει να προσλάβει 150.000 εργαζομένους ενόψει των εορτών. Την Τρίτη, η εταιρεία δήλωσε ότι το απόθεμά της στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 11,5 τοις εκατό υψηλότερο κατά την περίοδο των εορτών φέτος από πέρυσι.

«Η περίοδος των διακοπών είναι εδώ και είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Νταγκ ΜακΜίλον, διευθύνων σύμβουλος της Walmart, σε μια σύσκεψη με αναλυτές.

Οι καταναλωτές συνολικά ξόδεψαν ρεκόρ 638 εκατομμυρίων δολαρίων σε καταστήματα και εστιατόρια τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου, αύξηση 1,7% από τον Σεπτέμβριο και 21% πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα. Ηταν το μεγαλύτερο κέρδος ενός μήνα από τον Μάρτιο, όταν ο τελευταίος γύρος ελέγχων κινήτρων της κυβέρνησης αύξησε τις δαπάνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η μάχη για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ έχει μεταφερθεί και στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να εκμεταλλεύονται εξίσου το ζήτημα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας