x

Κοινωνία

«Αννα Κορακή & Συνεργάτες»: Νομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με συνέπεια και αξιοπιστία

03 Δεκεμβρίου 2022

Για μια σειρά από ζητήματα και κυρίως για τις υπηρεσίες που παρέχει η νομική εταιρεία «Αννα Κορακή & Συνεργάτες» μίλησε στο «Περιοδικό» η ιδρύτρια και μέλος της, Αννα Κορακή.

Η εταιρεία παρέχει νομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από το έτος 2002, με συνέπεια και αξιοπιστία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και δίκτυο εξωτερικών συνεργατών δικηγόρων, οικονομολόγων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών σε ολόκληρη την επικράτεια και το εξωτερικό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κορακή έχει ως εξής:

Ποιο είναι το μυστικό για να είναι κάποιος καλός δικηγόρος;

Συμπληρώνοντας φέτος τα 20 χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την δικηγορία και ούσα ιδρύτρια και μέλος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «Αννα Κορακή & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία», έχω πλέον μια σαφή εικόνα για τα προβλήματα και τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και για τις πτυχές της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επαγγελματικού προφίλ και μπορούν να οδηγήσουν έναν δικηγόρο στο να ξεχωρίσει στον νομικό κλάδο.

Ο δικηγόρος δεν ασκεί μόνο ένα επάγγελμα αλλά λειτούργημα, καθώς οφείλει να στέκεται προστάτης του δικαίου και των τυχόν δικαιωμάτων που θίγονται μέσα  από τις κατάλληλες γνώσεις του, την κατάρτιση και τη διά βίου εκπαίδευσή του. Ενας καλός δικηγόρος οφείλει να είναι άμεσος, ειλικρινής και αποτελεσματικός, να σέβεται το χρόνο και τις ανάγκες του πελάτη του, να είναι διαθέσιμος και να ενημερώνει για τις δυσκολίες και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών.

H πανδημία επηρέασε τον κλάδο σας; Αν ναι πώς και σε ποιο βαθμό;

Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα σε μια περίοδο όπου ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Η επιβολή περιοριστικών μέτρων, για υγειονομικούς λόγους, οδήγησε σε σημαντικές δυσλειτουργίες σε πολλούς κλάδους επαγγελμάτων μεταξύ των οποίων και εκείνο του δικηγόρου, καθώς λόγω έκτακτων μέτρων, είχε ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αφενός να μην εκδικάζονται νομικές υποθέσεις και αφετέρου να μην κατατίθενται δικόγραφα στα κατά τόπους δικαστήρια.

Σε πολλές δε περιπτώσεις είχε ανασταλεί η λειτουργία και έτερων Δημόσιων Αρχών και Φορέων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διεκπεραίωση νομικών εργασιών (πχ Δ.Ο.Υ – Πολεοδομίες – Ληξιαρχεία κ.λπ.).

Ωστόσο, παρά το γενικά απαισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί δικηγόροι και δικηγορικές εταιρείες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, επέδειξαν ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση της κρίσης και επιβίωσαν αυτής, ενώ στην αντοχή του νομικού κλάδου βοήθησαν τα διάφορα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση. Ριζικές αλλαγές έλαβαν χώρα στο δημόσιο τομέα μετά την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών που μέχρι τότε δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Λέγονται και γράφονται πολλά για την απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Προσωπικά είστε ικανοποιημένη από το πώς απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα;

Στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, όπως και στην Ελλάδα, θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου είναι η απονομή της δικαιοσύνης από ανεξάρτητους και αμερόληπτους δικαστές. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης που κατά καιρούς έχουν προκύψει στον ελλαδικό χώρο, συνδέονται άρρηκτα με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, με κυριότερο πρόβλημα την καθυστέρηση στην απονομή της.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μέσω της εισαγωγής του θεσμού της Διαμεσολάβησης στην Εσωτερική Νομοθεσία, σε πολλές νομικές διαδικασίες, έχει παρατηρηθεί σταδιακή επιτάχυνση στη νομική επίλυση διαφορών και κατ’ επέκταση μείωση των εισερχομένων και εκκρεμών υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες.

Στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης έχει βοηθήσει και το ίδιο το Κράτος, μέσω νέων υλικοτεχνικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού δικαστηρίων (αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών, πρόσληψη δικαστών και δικαστικών γραμματέων), πλήρης μηχανοργάνωση δικαστικών υπηρεσιών κ.λπ.

Υπό ένα άλλο πρίσμα η Δικαιοσύνη συμβάλλει στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα, οι οποίες συνιστούν αναγκαίες βάσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και στον κύκλο δράσης επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν ότι, οποιαδήποτε διένεξη οδηγηθεί στα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής τους δραστηριότητας, θα επιλυθεί σε εύλογο χρόνο και τα αποτελέσματα της δικαστικής απόφασης θα γίνουν σεβαστά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο δικαστής ως θεματοφύλακας των ατομικών ελευθεριών οφείλει να εφαρμόζει τον νόμο, χωρίς να φοβάται μήπως ενοχλήσει ή να ελπίζει να ικανοποιήσει τις άλλες εξουσίες, τους ιεραρχικά ανώτερους του, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και την κοινή γνώμη. Ο δικαστής πρέπει να μένει ανεπηρέαστος από την επίδραση της δημοσιότητας, είτε θετικής είτε αρνητικής.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι δικαστές της προηγούμενης δεκαετίες επέλεγαν τον βραχύ λόγο, κατά την αιτιολόγηση των αποφάσεων, θεωρώντας ότι αυτός ο τύπος απόφασης ενισχύει το κύρος της δικαστικής λειτουργίας. Ωστόσο, σήμερα οι σχέσεις Δικαιοσύνης και κοινωνίας περνούν μέσα και από τη χρήση της γλώσσας στις δικαστικές αποφάσεις, η οποία επιλέγεται από την πλειονότητα των δικαστών να είναι, κατά το δυνατό, απλή και διαυγής, καθώς η κατανόηση των δικαστικών αποφάσεων επιτρέπει στον πολίτη να αντιλαμβάνεται τις σκέψεις του δικαστηρίου και το πλαίσιο του νόμου.

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις και κυρίως η έμπρακτη πια πρόθεση επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων από μέρος του κράτους με γεμίζουν αισιοδοξία ως προς την απονομή δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Το γραφείο σας σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται;

Η εταιρεία μας παρέχει νομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από το έτος 2002, με συνέπεια και αξιοπιστία, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε και δίκτυο εξωτερικών συνεργατών δικηγόρων, οικονομολόγων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών σε ολόκληρη την επικράτεια και το εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε την έγκαιρη και απρόσκοπτη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων που μας εμπιστεύονται.

Τομείς ενασχόλησης:

Αστικό Δίκαιο / Αγοραπωλησίες Ακινήτων (Ελεγχος τίτλων ακίνητης περιουσίας, Επικοινωνία με Δημόσιους Φορείς και Υπηρεσίες για την συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, Επιμέλεια Συμβολαίων) – Οικογενειακές διαφορές (Σύμφωνο Συμβίωσης, Διαζύγιο (Συναινετικό – Αντιδικία), Διατροφή τέκνων-συζύγων, Γονική Μέριμνα, Επιμέλεια – Συνεπιμέλεια, Επικοινωνία, Συμμετοχή στα αποκτήματα, Αγωγή προσβολής πατρότητας, Αναγνώριση Τέκνου, Υιοθεσία, Δικαστική Συμπαράσταση, Αναγνώριση Αλλοδαπών Αποφάσεων) – Κληρονομικές διαφορές (Δημοσίευση Διαθήκης, Κήρυξη Διαθήκης Κυρίας, Αγωγή Προσβολής Διαθήκης, Αποδοχή και Αποποίηση Κληρονομιάς, Εκδοση Κληρονομητηρίου, Αγωγή Προσβολής Νόμιμης Μοίρας, Αγωγή Μέμψης Αστοργης Δωρεάς, Αγωγή Περί Κλήρου, Εκδοση Πιστοποιητικών Κληρονομιάς) – Αστικές και Εμπορικές Μισθώσεις (Μισθωτικές Διαφορές, Διαταγές Απόδοσης Μισθίου, Αγωγές Αναπροσαρμογής Μισθώματος, Αγωγές Καταβολής Μισθωμάτων και Κοινοχρήστων) – Κτηματολόγιο (Υποβολή Δηλώσεων, Διορθώσεις Κτηματολογικών Εγγραφών, Γεωμετρικές Μεταβολές, Αγωγές – Ενστάσεις) κ.λπ.

Ρυθμίσεις / Αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια): Αναλαμβάνουμε αποτελεσματικά υποθέσεις αποπληρωμής και αναδιάρθρωσης  δανειακών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Μέσω της γνωμοδοτικής ή δικαστηριακής υποστήριξης, αναζητούμε την πιο συμφέρουσα για τους εντολείς μας λύση ρύθμισης – αναδιάρθρωσης οφειλών (καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων), παρέχοντας σε αυτούς: Νομική Μελέτη της υπόθεσης – Εκπροσώπηση ενώπιον Τραπεζικών Ιδρυμάτων ή ξένων επενδυτών (funds) -Αναχαίτιση των νομικών ενεργειών που οδηγούν στον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας και την απώλειά της – Διαπραγμάτευση της χρονικής επέκτασης αποπληρωμής χρεών.

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Νόμος Κατσέλη – Προστασία πρώτης κατοικίας

Μετά την παράστασή μας σε περισσότερες από 4.000 δίκες υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Ν.3869/2010, 4161/2013, 4336/2015, 4346/2015, 4549/2018) και την πληθώρα ευνοϊκών αποφάσεων που έχουμε επιτύχει, αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία επιτυγχάνοντας δικαστικά: Τη διάσωση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, μέσω του Νόμου Κατσέλη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ν. 4469/2017 και του Ν.4605/2019, ή μέσω οποιουδήποτε άλλου νεότερου νομοθετήματος, όπως ο νόμος 4745/2020 – Τη διάσωση της δευτερεύουσας κατοικίας αυτού και του συνόλου της περιουσίας του – Την παροχή εξατομικευμένων λύσεων για την αναχαίτιση των νομικών ενεργειών, που οδηγούν στον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας και την απώλεια αυτής – Την ανάληψη και ολοκλήρωση της ρύθμισης – αναδιάρθρωσης οφειλών (καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων).

Εμπορικό – Εταιρικό Δίκαιο – Πτωχευτικό Δίκαιο: Νομική υποστήριξη για την επιλογή της κάθε φορά ενδεδειγμένης μορφής εταιρείας – Ιδρυση – Σύσταση εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΕΕ, κ.λπ.) – Σύνταξη Καταστατικών – Τροποποίηση Καταστατικών – Σύνταξη παντός τύπου εταιρικού εγγράφου – Εταιρικές Συναλλαγές – Μεταβολές Εταιρείας (Λύση – Πτώχευση – Εκκαθάριση) – Πτωχευτική διαδικασία και Δίκαιο εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία: Κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, βιομηχανικών προτύπων και ευρεσιτεχνιών σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.

Start ups – Επενδύσεις στην Ελλάδα: Αναλαμβάνουμε και στηρίζουμε τον σχεδιασμό, την ίδρυση και ολόκληρο τον κύκλο εργασιών των νεοφυών (aka startups) επιχειρήσεων. Παρέχουμε νομική εκπροσώπηση σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες, από όλον τον Κόσμο, που επιθυμούν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ποιες ακριβώς νομικές υπηρεσίες παρέχετε στους ομογενείς;

Η ομάδα μας αποτελείται από καταρτισμένους δικηγόρους-συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική, δικαστική και εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Παρέχουμε ολοκληρωμένες νομικές συμβουλές και υπηρεσίες, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Μέσα από την πολυετή εμπειρία μας και συνεργασία με την Ομογένεια, γνωρίζουμε και κατανοούμε τις ανάγκες και τα προς επίλυση προβλήματα των ομογενών και στόχος μας είναι να αποτελούμε έναν πολύτιμο συνεργάτη-σύμβουλο για κάθε Ελληνα ομογενή, ο οποίος καλείται να συνδιαλλαχθεί με το ελληνικό κράτος ή να εκπροσωπηθεί στα ελληνικά δικαστήρια.

Ενδεικτικά Αναλαμβάνουμε:

* Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (επιμέλεια αγοράς, μίσθωσης, πώλησης ακινήτων).

*  Την πλήρη διαχείριση κληρονομικών υποθέσεων (Δημοσίευση Διαθήκης – Εκδοση Πιστοποιητικών – Αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών).

* Την αναζήτηση και διεκδίκηση ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ελλάδα σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών του ελληνικού κράτους ή κακόβουλων προθέσεων όμορων ιδιοκτησιών (καταπάτηση ακινήτων).

* Ενέργειες στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου: Δήλωση ακινήτου – αιτήσεις, ενστάσεις, διορθώσεις αγνώστου ιδιοκτήτη – Διορθώσεις προδήλων σφαλμάτων – Αντιρρήσεις κατά δασικών χαρτών κ.λπ.

* Ανάκτηση εγγράφων από δημόσιες υπηρεσίες ή δικαστικές αρχές (πιστοποιητικά γέννησης, θανάτου, διαζύγιο κ.λπ.).

* Προετοιμασία και επιμέλεια όλων των τύπων Πληρεξουσίων για την διεκπεραίωση νομικών ενεργειών.

* Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων και επιμέλεια διαδικασίας χορήγησης της Σφραγίδας της Χάγης (Apostille).

* Εκδοση συντάξεων γήρατος και χηρείας, κατάθεση ενστάσεων, αιτήσεις για αναδρομικά.

Εχετε προσωπικούς δεσμούς με την Ομογένεια;

Οι Ελληνες της Διασποράς, οι ομογενείς, είναι οι σημαντικότεροι πρεσβευτές της Ελλάδας. Είναι εκείνοι οι Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό αλλά η καρδιά τους είναι πάντα πίσω στις ρίζες τους. Είναι εκείνοι οι Ελληνες που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας και μας κάνουν καθημερινά περήφανους με τις πράξεις και τα επιτεύγματά τους. Είναι μεγάλη μου χαρά να διατηρώ και να ενισχύω τους δεσμούς μου με τους Ελληνες του εξωτερικού, είναι τιμή μου κάθε φορά να μου εμπιστεύονται τις υποθέσεις τους στην Ελλάδα.

Εχοντας την πεποίθηση ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να επιδιώκει και να εξασφαλίζει τους όρους εκείνους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε ολόκληρο τον Κόσμο, προσπαθούμε ως ομάδα να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην σύνδεση της Ομογένειας με την πατρίδα.

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι ομογενείς ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, έχοντας βαθιά πίστη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, επένδυαν ίδια κεφάλαια και βοήθησαν στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών στην Οικονομία και τον τουρισμό.

Προσωπικά διατηρώ στενούς φιλικούς δεσμούς με αρκετούς Ελληνες ομογενείς τους οποίους έχω γνωρίσει, κυρίως μέσω των νομικών υπηρεσιών που τους έχω παράσχει. Οι σχέσεις μας, κτίστηκαν μέσα από τα χρόνια και διακατέχονται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

* Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.korakilaw.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ