x
 

Πολιτική

Ανοίγει για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού στην Κύπρο

18 Μαΐου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στο εμβόλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση των επόμενων σταθμών του εθνικού πλάνου εμβολιασμού.

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έδωσαν την επιλογή εμβολίου στους πολίτες και είπε ότι το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με γοργούς ρυθμούς με αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλες τις ηλικίες.

Ήδη από χθες, με το άνοιγμα της Πύλης για τα άτομα ηλικίας 18-21 ετών, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διευθέτησης ραντεβού. Παραχωρήθηκε η δυνατότητα  σε όλους τους δικαιούχους, τουλάχιστον μια φορά, να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

«Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε ξανά με το άνοιγμα της Πύλης για όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης των ηλικιών που είχαν τη δυνατότητα μόνο μια φορά να προγραμματίσουν ραντεβού και για οποιονδήποτε λόγο δεν το πέτυχαν» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για να καταστεί δυνατή η παράλληλη διεκπεραίωση των ραντεβού, θα γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και με τη σημαντική βοήθεια από εθελοντές επαγγελματίες υγείας. Ταυτόχρονα, προχωρά και ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών για ηλικίες πέραν των 20 χρονών, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των 320 Προσωπικών Ιατρών και τους έχουν αποσταλεί πέραν των 26,000 δόσεων.

«Ο στόχος που θέσαμε για εμβολιασμό, τουλάχιστον με την 1η δόση, του 65% του πληθυσμού είναι υλοποιήσιμος εντός του χρονικού ορίζοντα που έχουμε καθορίσει για τα τέλη Ιουνίου» ανέφερε ο κ. Ιωάννου, υποδεικνύοντας ότι μέχρι και χθες ποσοστό 45,2% του πληθυσμού είχε λάβει την 1η δόση του εμβολίου (334,258 άτομα), και το 15,5% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα (114,476 άτομα). Οι αριθμοί αυτοί ανεβάζουν την Κύπρο στην 4η θέση των χωρών – κρατών της ΕΕ σε εμβολιασμούς.

«Το τείχος της ανοσίας χτίζεται με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το συντομότερο να θωρακίσουμε την υγεία μας και να επανέλθουμε σε μια λειτουργική καθημερινότητα. Η εξέλιξη της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού έχει αρχίσει να δείχνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και στην Κύπρο. Το δεδομένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά περίπου 95% τη μόλυνση και την ανάπτυξη σοβαρής νόσησης καταγράφεται πλέον και στη χώρα μας» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Σημείωσε ότι εξ αρχής, η κύρια στόχευση του εμβολιαστικού προγράμματος ήταν οι ευπαθείς ομάδες, οι κλινήρεις  και οι ηλικιωμένοι, τα άτομα δηλαδή που είναι πιο ευάλωτα απέναντι στον ιό και από τους οποίους προέκυψαν αριθμοί θανάτων τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

«Αυτό οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ιεράρχησης καταγράφονται και στα νοσοκομεία μας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων έχει σημειώσει αισθητή πτώση» ανέφερε.

Αντεξε το σύστημα υγείας

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου «σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης με την έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των θετικών στον ιό συνανθρώπων μας, περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, ώστε να αποφύγουμε την απειλή κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, όπως συνέβη σε πολλές χώρες».

«Και θέλω να τονίσω πως εάν κάτι πρέπει να περηφανευόμαστε είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση, παρά το ότι το ΓεΣΥ μετρούσε μερικούς μόνο μήνες ζωής, και δεν έγιναν εκπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε κανένα συνάνθρωπο μας» ανέφερε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ