x
 

Πολιτική

Ανοίγει ξανά ο φάκελος με σενάρια ενόψει της νέας καθόδου Ολγκίν

01 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ιδέες και κίνητρα για κινητικότητα στο Κυπριακό επεξεργάζεται εκ νέου η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκείμενου να πειστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τις αξιώσεις για δύο κράτη.

Ενόψει της επιστροφής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στο Προεδρικό άρχισαν πάλι ασκήσεις επί χάρτου στο πλαίσιο της προσπάθειας να φανεί φως στο τούνελ της επανέναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους όλες τις επιλογές, οι οποίες εξετάστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Η προεργασία που γίνεται κινείται σε τρία επίπεδα: τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τις αμοιβαίες εξασφαλίσεις για νέο γύρο συνομιλιών βάσει του συμφωνημένου πλαισίου και την εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στη διαδικασία.

Για να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στο συρτάρι μια μακρά λίστα με μέτρα που έχουν να κάνουν με αντιστοίχιση διαχρονικών αιτημάτων των δύο πλευρών. Από το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης μέχρι τις μεταφορές, ακόμη και το φυσικό αέριο υπό προϋποθέσεις. Η λίστα περιλαμβάνει προεκλογικές προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε συνάρτηση με μέτρα που είχε βάλει στο τραπέζι η προηγούμενη κυβέρνηση και εισηγήσεις κομμάτων.

Για παράδειγμα, παλαιότερα είχε προταθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά μια δέσμη μέτρων που περιλάμβανε το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων, τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου επίσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Το εγχείρημα κρύβει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της κατάστασης από τον Ερσίν Τατάρ για να προωθήσει τη λύση δύο κρατών, όπως έπραξε στο παρελθόν. Όμως ενδεχόμενη συμφωνία σε μια σειρά από ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πιστεύεται πως θα ανέτρεπε σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό κλίμα. Παρόλο που δεν θα ήταν αρκετή για να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, αφού οι προσεγγίσεις των δύο μερών παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Για αυτό το κεφάλαιο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επεξεργαστεί μια σειρά από σενάρια αντίδρασης για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Με βάση την ενημέρωση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο τον περασμένο Γενάρη, ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για συνομιλίες και σε περίπτωση αποτυχίας να συμφωνηθούν μέτρα προς αντιμετώπιση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Υπό την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα συμφωνήσει για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο διακοπής της στο Κραν Μοντανά.

Υπ. Εξωτερικών: Η Λευκωσία σε μια διαρκή προετοιμασία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η Λευκωσία είναι σε μια διαρκή προετοιμασία, για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, κατά τη νέα προσπάθεια που άρχισε με τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης Γκουτέρες.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε ότι η προετοιμασία στοχεύει επίσης να υποβοηθήσει την πρόοδο της διαδικασίας.

Ερωτηθείς εάν η προετοιμασία αφορά ιδέες και υποβολή τους, απάντησε πως αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορεί να συζητηθούν δημοσίως.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ Κόλιν Στιούαρτ, αναφερόμενος στο νέο κύκλο επαφών της κυρίας Ολκίν, ανέφερε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια που άρχισε κατά την πρώτη της παρουσία στην Κύπρο και θα προσπαθήσει, όπως είπε, να επιτύχει πρόοδο στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις έγιναν την Παρασκευή στο περιθώριο εκδήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, για τα 60 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ