x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοίγουν οι πόρτες εισόδου στις ΗΠΑ

Θα μας πάρει πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εδώ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα πλήρως τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης πριν 20 χρόνια στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου αποτελούν μια υπενθύμιση του γεγονότος αυτού.

Για δύο σχεδόν χρόνια τώρα οι Ηνωμένες πολιτείες απαγορεύουν σε πολίτες 33 χωρών, μεταξύ των οποίων και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και φυσικά και από Ελλάδα, να τις επισκεφτούν ως τουρίστες ή για επιχειρηματικούς λόγους.

Μόλις σήμερα άνοιξαν οι πόρτες της χώρας, και μόνο για όσους βέβαια πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι μία χώρα ανοιχτή στους ξένους και στο ελεύθερο εμπόριο, με τεράστια οφέλη και από τα δύο, απαγόρευε για ένα τόσο μεγάλο διάστημα την είσοδο σε πολίτες από την… Ευρώπη, με σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στη Νέα Υόρκη, σε μια πόλη που την επισκέπτονταν πριν τον κορωνοϊό περί τα 50 εκατομμύρια τουρίστες.

Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι κεντρικά, φημισμένα ξενοδοχεία στο Μανχάταν, καθώς και εστιατόρια, μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανοίγουν και τα περισσότερα από αυτά μόνο για δείπνο.

Με τη μαζική άφιξη των ξένων, όπως αναμένεται, η κατάσταση θα επιστρέψει ακόμα πιο κοντά στην κανονικότητα.

Και δεν είναι βέβαια μόνον ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από αυτή την απαγόρευση.

Είναι και οικογένειες που το ένα μέλος δεν μπορούσε να συναντήσει το άλλο. Ηταν οι σύζυγοι, που ο ένας ζούσε στην Αμερική και ο άλλος σε κάποιο άλλο μέρος του Κόσμου.

Ηταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες που δεν μπορούσαν να δουν τα εγγόνια τους.

Ηταν και οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν χίλια προβλήματα προκειμένου να τύχουν ιατρικής περίθαλψης στους φημισμένους γιατρούς και τα νοσοκομεία της Αμερικής.

Και, βέβαια, ήταν και οι αεροπορικές εταιρείες που είχαν μεγάλες απώλειες από αυτές τις απαγορεύσεις.

Αντίθετα η Ευρώπη, έστω και με κάποια καθυστέρηση, άνοιξε πριν μήνες τις πόρτες της στους Αμερικανούς, εφόσον βέβαια είχαν εμβολιαστεί ή κάνει τα τεστ που αποδεικνύουν κατά πόσον κάποιος φέρει ή όχι τον ιό Covid-19.

Τυχαίνει η άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων στις ΗΠΑ να συμπίπτει με μία έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.

Ωστόσο, ήταν καιρός να αρθεί η απαγόρευση. Καλά κάνουν και δεν καθυστερούν περισσότερο αυτή την απόφαση, καθότι υπάρχει σήμερα τρόπος να ελέγχεται η μετάδοση του ιού με τον εμβολιασμό και τα τεστ.

Βέβαια, αν κάποιος αρνείται να μπει σε αυτή την διαδικασία, η πόρτα εισόδου στις ΗΠΑ παραμένει -και πρέπει να παραμένει- κλειστή.

Και φυσικά, αν η συντριπτική πλειοψηφία δεχόταν να εμβολιαστεί ή αν τα εμβόλια προσφέρονταν δωρεάν σε πολλές φτωχές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, τότε η επιστροφή στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ πιο γρήγορη προς όφελος όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.