x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοίγουν οι πόρτες εισόδου στις ΗΠΑ

Θα μας πάρει πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εδώ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα πλήρως τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης πριν 20 χρόνια στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου αποτελούν μια υπενθύμιση του γεγονότος αυτού.

Για δύο σχεδόν χρόνια τώρα οι Ηνωμένες πολιτείες απαγορεύουν σε πολίτες 33 χωρών, μεταξύ των οποίων και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και φυσικά και από Ελλάδα, να τις επισκεφτούν ως τουρίστες ή για επιχειρηματικούς λόγους.

Μόλις σήμερα άνοιξαν οι πόρτες της χώρας, και μόνο για όσους βέβαια πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι μία χώρα ανοιχτή στους ξένους και στο ελεύθερο εμπόριο, με τεράστια οφέλη και από τα δύο, απαγόρευε για ένα τόσο μεγάλο διάστημα την είσοδο σε πολίτες από την… Ευρώπη, με σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στη Νέα Υόρκη, σε μια πόλη που την επισκέπτονταν πριν τον κορωνοϊό περί τα 50 εκατομμύρια τουρίστες.

Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι κεντρικά, φημισμένα ξενοδοχεία στο Μανχάταν, καθώς και εστιατόρια, μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανοίγουν και τα περισσότερα από αυτά μόνο για δείπνο.

Με τη μαζική άφιξη των ξένων, όπως αναμένεται, η κατάσταση θα επιστρέψει ακόμα πιο κοντά στην κανονικότητα.

Και δεν είναι βέβαια μόνον ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από αυτή την απαγόρευση.

Είναι και οικογένειες που το ένα μέλος δεν μπορούσε να συναντήσει το άλλο. Ηταν οι σύζυγοι, που ο ένας ζούσε στην Αμερική και ο άλλος σε κάποιο άλλο μέρος του Κόσμου.

Ηταν οι γιαγιάδες και οι παππούδες που δεν μπορούσαν να δουν τα εγγόνια τους.

Ηταν και οι ασθενείς που αντιμετώπιζαν χίλια προβλήματα προκειμένου να τύχουν ιατρικής περίθαλψης στους φημισμένους γιατρούς και τα νοσοκομεία της Αμερικής.

Και, βέβαια, ήταν και οι αεροπορικές εταιρείες που είχαν μεγάλες απώλειες από αυτές τις απαγορεύσεις.

Αντίθετα η Ευρώπη, έστω και με κάποια καθυστέρηση, άνοιξε πριν μήνες τις πόρτες της στους Αμερικανούς, εφόσον βέβαια είχαν εμβολιαστεί ή κάνει τα τεστ που αποδεικνύουν κατά πόσον κάποιος φέρει ή όχι τον ιό Covid-19.

Τυχαίνει η άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων στις ΗΠΑ να συμπίπτει με μία έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.

Ωστόσο, ήταν καιρός να αρθεί η απαγόρευση. Καλά κάνουν και δεν καθυστερούν περισσότερο αυτή την απόφαση, καθότι υπάρχει σήμερα τρόπος να ελέγχεται η μετάδοση του ιού με τον εμβολιασμό και τα τεστ.

Βέβαια, αν κάποιος αρνείται να μπει σε αυτή την διαδικασία, η πόρτα εισόδου στις ΗΠΑ παραμένει -και πρέπει να παραμένει- κλειστή.

Και φυσικά, αν η συντριπτική πλειοψηφία δεχόταν να εμβολιαστεί ή αν τα εμβόλια προσφέρονταν δωρεάν σε πολλές φτωχές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, τότε η επιστροφή στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ πιο γρήγορη προς όφελος όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόοδος της κοινωνίας στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα προσμετράται με την ανάπτυξη, τον δείκτη ΑΕΠ, και βεβαίως ανάλογα τις πολιτείες για τις ΗΠΑ και επαρχίες για τα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας