x
 

Πολιτική

Ανοικτή γραμμή Κύπρου-Λιβάνου για μεταναστευτικό-Μέτρα από την Ευρωβουλή

11 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανοικτή γραμμή με τη Βηρυτό διατηρεί η Λευκωσία για την εξεύρεση λύσεων ώστε να περιοριστών οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική χώρα που παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση τον τελευταίο καιρό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Νατζίμπ Μικάτι.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις 8 Απριλίου, στον Λίβανο – όπου συνοδευόταν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών και τον Διοικητή ΚΥΠ/Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας – ως προς την πορεία υλοποίησης των όσων συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνεται, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και για τις επαφές που έχει σε επίπεδο ΕΕ ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινή προσπάθεια.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε επαφή για περαιτέρω συντονισμό.

Προς τη σωστή κατεύθυνση

Στο μεταξύ, η Κύπρος αξιολογεί πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση η έγκριση των νομοθεσιών του πακέτου για τη μετανάστευση και το άσυλο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αργά την Τετάρτη.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνει ότι «το αίτημα μας παραμένει όπως οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων ασύλου είναι υποχρεωτικές κι όχι εθελοντικές».

Ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι «το Σύμφωνο (που ενέκρινε η Ευρωβουλή) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού αναγνωρίζεται πλέον η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών αλλά αίτημα μας παραμένει όπως οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων ασύλου είναι υποχρεωτικές κι όχι εθελοντικές».

Σε ανακοίνωση του εξάλλου, με την οποία χαιρετίζει την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι το πακέτο των 10 νομοθετημάτων δίνει στα κράτη μέλη τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερες πολιτικές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και, κυρίως, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αλληλεγγύης, ως θεμελιώδους αρχής της Ένωσης.

«Μετά από πολύχρονες συζητήσεις, η κατάληξη στο τελικό κείμενο του Συμφώνου θεσπίζει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τα 27 κράτη μέλη, και θεσμοθετεί διαδικασίες, μεταξύ άλλων, για την υποδοχή και τη μετεγκατάσταση μεταναστών, την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αυστηρότερες νομικές διαδικασίες και ποινές για τους διακινητές μεταναστών, αλλά και τρόπους διαχείρισης κρίσεων».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, μέσα από την προσέγγισή της για το μεταναστευτικό, έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων τον τελευταίο έναν χρόνο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων και την αύξηση των επιστροφών μεταναστών. Επιπρόσθετα, με στοχευμένες κινήσεις που έγιναν, έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρεις μήνες το μέγιστο, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην περαιτέρω σύντμηση του χρόνου έκδοσης απόφασης εντός 30 ημερών.

Τέλος επισημαίνεται πως, παρόλο που για την Κυπριακή Δημοκρατία η επιλογή για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις δεν είναι η ιδανικότερη απόφαση, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις.

Οριακή η έγκριση

Πάντως, είναι με γενικά μικρές πλειοψηφίες, και σε κάποιες περιπτώσεις οριακά, που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα νομοσχέδια που απαρτίζουν τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία για την υιοθέτηση του νέου συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Το σύμφωνο είχε προταθεί από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020, και ήταν αντικείμενο μακράς και έντονης διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ καθώς και μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Συνοπτικά, το νέο πακέτο νομοθεσιών περιλαμβάνει ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, παράλληλα με πρόνοιες για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και κανονισμούς για τις περιπτώσεις κρίσης.

Για μία ιστορική απόφαση έκανε λόγο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δήλωσε «έχουμε παραδώσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ. Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια στη δημιουργία.  Όμως κρατήσαμε τον λόγο μας. Ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος».

Από την άλλη, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει επιχειρησιακή στήριξη σε όλα τα κράτη μέλη, από τη Λαμπεντούζα στα σύνορα της Φινλανδίας και από τις Κανάριες Νήσους στην Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα στην προώθηση συμφωνιών με χώρες προέλευσης και διέλευσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινήσεις μετά τη λήξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρίας Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, ετοιμάζει η κατοχική Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ