x
 

Πολιτική

Ανοικτό ακόμα το παράθυρο για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο

20 Δεκεμβρίου 2020

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο αναμένεται να επανέλθει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ αμέσως μετά το εορταστικό 12ήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με στόχο πλέον την προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης (5+1), κατά την οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας διάσκεψης τύπου Κραν Μοντανά για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, παρόλο που ο αρχικός στόχος ήταν η σύγκληση της άτυπης διάσκεψης πριν από τα Χριστούγεννα, στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο και χρήσιμο αυτή να πραγματοποιηθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν (20 Ιανουαρίου 2021) – χρονικό σημείο κατά το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει και την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας και την προσπάθεια αποκατάστασης / βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και της σχέσης Τουρκίας – ΝΑΤΟ.

Η κ. Λουτ, αφού έχει λάβει θετική απάντηση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (5+1) αναφορικά με τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξαναέρθει στο νησί σε λίγες μέρες για να συζητήσει (και να κλειδώσει εάν αυτό είναι δυνατόν) το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πολυμερούς διάσκεψης. Η ενημέρωση που έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέχρι στιγμής, είναι ότι η διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο να προκύψουν αποτελέσματα που θα παραπέμπουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά δεν δέχεται αυτού του τύπου οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε κράτος μέλος της ΕΕ, γι’ αυτό και το πιθανότερο μέρος για την άτυπη διάσκεψη είναι και πάλι η Ελβετία (φαίνεται να αποκλείεται η Νέα Υόρκη και λόγω κορωνοϊού).

Θετική ανταπόκριση Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Βρυξέλλες ήρθε το μήνυμα στη Λευκωσία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλει και εννοεί να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΕΕ, την οποία θεωρεί πιο χρήσιμη, συμφέρουσα και σταθερή πολιτική οντότητα απ’ ό,τι είναι για την Τουρκία η Ρωσική Ομοσπονδία και γι’ αυτό είναι πρόθυμος να συζητήσει το Κυπριακό, το οποίο έχει πλέον ξεκάθαρα καταστεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι τη χώρα του ενδιαφέρει μια διευθέτηση του Κυπριακού γι’ αυτό θα είναι θετική στην πρόσκληση για διάσκεψη, θα δώσει ακόμα μια ευκαιρία στον διάλογο για λύση ομοσπονδίας, θα περιμένει την έκβαση αυτής της νέας προσπάθειας πριν προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της για το Βαρώσι, και ότι θέλει πολιτική δέσμευση για το τι θα γίνει με τους Τουρκοκύπριους εάν αποτύχουν και αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις.

Οι κ. Μισέλ – Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Τρίτη (15/12/2020), κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος (σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε τον Ταγίπ Ερντογάν για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ενέκριναν οι «27» της ΕΕ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου 2020, περιλαμβάνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ορίσει απεσταλμένο στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ (όχι απλώς παρατηρητή).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι με δική του πρόσκληση «ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θα παραστεί στην επόμενη Ατυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), που θα γίνει στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ