x
 

Κοινωνία

Ανοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: Εξι καταγγελίες κατά του τέως Μητροπολίτη Κιτίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η απόφαση καταπέλτης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που έκρινε ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη κοπέλα το 1981, άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» που για δεκαετίες και παρά το γεγονός πως είχε βουίξει η Λάρνακα, κρατείτο ερμητικά κλειστό με τις ευθύνες να βαραίνουν κυρίως την Εκκλησία της Κύπρου. Στη δίκη για την άσεμνη επίθεση, δεν αποκαλύφθηκε μόνο η δράση του σε σχέση με την άσεμνη επίθεση στην 16χρονη, αλλά και ο τρόπος ζωής του σε ταξίδια στο εξωτερικό, όπου έβγαζε τα ράσα ακολουθώντας την πρακτική καθολικών ιερέων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

Για ένα από αυτά τα ταξίδια, μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», έγινε το 2021 καταγγελία από γυναίκα η οποία ισχυρίστηκε ότι της επιτέθηκε άσεμνα. Πρόκειται για γυναίκα που διαμένει στο εξωτερικό και επικοινώνησε με την Αστυνομία, αναφέροντας πως πριν από περίπου δύο δεκαετίες ο Μητροπολίτης Κιτίου της επιτέθηκε άσεμνα στις ΗΠΑ. Η υπόθεση αυτή δεν προχώρησε, επειδή το κατ’ ισχυρισμόν αδίκημα έγινε στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο έγιναν στην Αστυνομία άλλες τρεις καταγγελίες. Η μία ήταν της γυναίκας που κατήγγειλε βιασμό της, υπόθεση στην οποία αθωώθηκε ο τέως Κιτίου, η άλλη ήταν η παραπονούμενη στη δίκη για την οποία κρίθηκε ένοχος και η τρίτη προήλθε από μία γυναίκα που διαμένει σε χώρα της ΕΕ και για διάφορους λόγους, η υπόθεσή της δεν προχώρησε.

Μετά τη απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας, ωστόσο, ήρθαν στο φως ακόμη δύο καταγγελίες γυναικών, τις οποίες αποκάλυψε η γ.γ. της ΠΟΓΟ. Οπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» η Σκεύη Κουκουμά, η πρώτη κοπέλα την προσέγγισε όταν αθωώθηκε ο τέως Κιτίου από το Δικαστήριο για τον βιασμό και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δίκης για την άσεμνη επίθεση. «Εδωσαν και οι δύο κατάθεση στην Αστυνομία, προκειμένου να ενισχύσουν τις μαρτυρίες των άλλων κοπελών. Η δεύτερη ήθελε να καταθέσει και στη δίκη, αλλά δεν μπορούσε επειδή μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν όσοι γνωρίζουν για την επίδικη υπόθεση. Και οι δύο με πήραν τη Δευτέρα τηλέφωνο, κατενθουσιασμένες για την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουν τώρα».

Οπως πληροφορούμαστε, μετά την απόφαση επικοινώνησαν με την παραπονούμενη που δικαιώθηκε και άλλες γυναίκες και ισχυρίστηκαν πως είναι και αυτές θύματα του τέως Κιτίου. Αυτό που παραμένει να διαφανεί τώρα, είναι εάν θα καταγγελθούν επίσημα στην Αστυνομία και εάν θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η 56χρονη που είχε καταγγείλει τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, για βιασμό, υπόθεση στην οποία αθωώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου ν’ ανοίξει ξανά η υπόθεση και να γίνει επανεκδίκασή της. «Θα παλέψω με κάθε κόστος για ν’ ανοίξει η υπόθεση, δεν θα αφήσω πόρτα κλειστή» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η δίκη δεν διεξήχθη όπως έπρεπε και πως δεν έγινε καλός χειρισμός από τη Νομική Υπηρεσία, αφού δεν της επετράπη να παρουσιάσει όλους τους μάρτυρες που υπέδειξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ