x
 

Πολιτική

Ανώτατα στελέχη της TOTAL είδε στο Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

04 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κοινή συνάντηση με τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί στο Παρίσι με αντιπροσωπεία της TOTAL, με στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους επικεφαλής της TOTAL» η οποία επικεντρώθηκε στην ενημέρωση που έτυχε για τους μελλοντικούς χειρισμούς της εταιρείας για τα αδειοδοτημένα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ.
Εκφράζοντας ικανοποίηση για το ενδιαφέρον της TOTAL, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν επίσης το «πώς μπορούμε την ίδια στιγμή να τύχουν αξιοποίησης τα κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο από τη μια, και αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, να εξυπηρετήσουμε την εσωτερική αγορά, να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το πρόβλημα που υπάρχει με τις ψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό και κατά δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο μέγεθος της κυπριακής αγοράς, πώς να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα διαθέσιμα αποθέματα για τις ανάγκες της ΕΕ σε μια περίοδο που γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ενεργειακή απεξάρτηση από πλευράς της ΕΕ».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει να έχει «μια από κοινού συνάντηση με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δούμε κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, να υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες στόχο θα έχουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτα στην εσωτερική αγορά και ακολούθως για εξαγωγή στην Ευρώπη. Και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι σε επίπεδο κοινωνίας, «δικαιολογημένα, υπάρχει μια δυσαρέσκεια, πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν προχωρήσαμε στην αξιοποίηση. Είμαστε εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε αυτές τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τα δικαιολογημένα ερωτήματα και ελπίζω το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε δεδομένα στη βάση των οποίων πολύ συγκεκριμένα θα μιλήσουμε στην κυπριακή κοινωνία για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».
Η αντιπροσωπεία της TOTAL αποτελείτο από τον ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Laurent Vivier, τον αντιπρόεδρο για τη Βόρειο Αφρική Jean Jaylet και τον ανώτατο διευθυντή της εταιρείας για την Κύπρο Romain de La Martiniere.
Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Γιώργος Σιακαλλής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στη σύλληψη δυο Ελληνοκυπρίων ηλικίας 22 και 30 χρόνων προχώρησαν μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου για την διευκολύνσεων των ανακρίσεων, σε σχέση με υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εναντίον 25χρονης Τουρκοκύπριας στην Αγία Ναπα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ