x

Πολιτική

Ανώτατο Δικαστήριο για όπλα και αμβλώσεις: Αντιφατικές ή συνεπείς οι αποφάσεις του;

27 Ιουνίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Είναι τα πιο έντονα πολιτικά ζητήματα στην αμερικανική ζωή: οι αμβλώσεις και τα όπλα. Και δύο σημαντικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε δύο ημέρες δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να τις επιλύσουν, πυροδοτώντας τη συζήτηση για το εάν οι συντηρητικοί δικαστές του Δικαστηρίου είναι πιστοί και συνεπείς στην Ιστορία και το Σύνταγμα — ή απλώς τα επικαλούνται για να δικαιολογήσουν πολιτικές προτιμήσεις.

Για ορισμένους επικριτές, οι αποφάσεις αντιπροσωπεύουν μια προφανή, βαθιά επιζήμια αντίφαση. Πώς μπορεί το Δικαστήριο να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ικανότητας των πολιτειών να ρυθμίζουν τα όπλα, ενώ διευρύνει το δικαίωμά τους να ρυθμίζουν τις αμβλώσεις;

«Η υποκρισία μαίνεται, αλλά η ζημιά είναι ατελείωτη», δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, αφού το Δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του για την άμβλωση.

Για τους υποστηρικτές, οι συντηρητικοί του Δικαστηρίου μένουν πιστοί στις ιδρυτικές αρχές της χώρας και αναιρούν λάθη του παρελθόντος.

Το Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος όταν ακύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση που ισχύει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Στο Twitter, είπε ότι η απόφαση επέστρεψε στους Αμερικανούς τη δύναμη να «κυβερνούν τους εαυτούς τους σε πολιτειακό επίπεδο με τρόπο συνεπή με τις αξίες και τις φιλοδοξίες τους».

Οι πολέμιοι της Roe εναντίον Wade, της αμφιλεγόμενης απόφασης του 1973 που υποστήριξε το δικαίωμα στην άμβλωση, λένε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τότε ακριβώς αυτό που ορισμένοι κατηγορούν τους δικαστές της πλειοψηφίας ότι έκαναν τώρα, προσαρμόζοντας και διαστρεβλώνοντας νομικά επιχειρήματα για να ταιριάζουν σε πολιτικές θέσεις.

Τα μέλη της σημερινής συντηρητικής πλειοψηφίας του Δικαστηρίου, που εκθέτουν τη σκέψη τους στις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας, ήταν αρκετά συνεπή, εμμένοντας στα λόγια των ιδρυτών της χώρας και στα προηγούμενα της Ιστορίας που φτάνουν ακόμη πιο πίσω, λένε αυτοί οι υποστηρικτές.

Και στις δύο αποφάσεις, η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι εάν ένα δικαίωμα ορίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο πήχης για οποιαδήποτε κυβερνητική ρύθμιση αυτού του δικαιώματος είναι εξαιρετικά υψηλός. Αλλά εάν ένα δικαίωμα δεν είναι ρητό, οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν μεγαλύτερο περιθώριο επιβολής κανονισμών.

Για όσους μελετούν το Δικαστήριο, όμως, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Αρκετοί συμφωνούν ότι, παρ’ όλη τη διαμάχη των αποφάσεων, οι δικαστές της πλειοψηφίας ακολούθησαν τουλάχιστον μια συνεπή νομική θεωρία κατά την έκδοση των αποφάσεων για τις αμβλώσεις και τα όπλα.

«Καταλαβαίνω πως μπορεί να φαίνεται υποκριτικό, αλλά από την οπτική της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Δικαστήριο, είναι μια συνεπής προσέγγιση και στις δύο περιπτώσεις», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αλμπερτ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Δεν λέω ότι είναι σωστό, παρεμπιπτόντως, αλλά από τη δική τους οπτική γωνία είναι απολύτως συνεπές και συνεκτικό».

Η συνέπεια, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι υπήρξε μια σεισμική μετατόπιση στο Δικαστήριο από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς. Και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω θολή αντίληψη του κοινού για έναν θεσμό που προτιμά να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω της πολιτικής, λένε οι δικαστικοί παρατηρητές.

Και οι δύο αποφάσεις «προέρχονται από το ίδιο Δικαστήριο του οποίου η νομιμότητα πέφτει κατακόρυφα», δήλωσε ο Λόρενς Τράιμπ (Laurence Tribe), κορυφαίος μελετητής του Συνταγματικού Δικαίου και ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι αποφάσεις της δικαστικής πλειοψηφίας για τα δικαιώματα των όπλων και η απόφαση μια μέρα αργότερα για την άμβλωση βασίζονται σε μια φιλοσοφία συνταγματικής ερμηνείας που ονομάζεται «πρωτοτυπία» (originalism). Για να αξιολογήσουν τα δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα, οι πρωτοτυπιστές δίνουν έμφαση στο τι σήμαιναν τα κείμενα όταν γράφτηκαν.

Οι απόψεις των πρωτοπόρων είναι συχνά φορτωμένες με λεπτομερείς έρευνες της Ιστορίας, όπως και οι δύο αυτές αποφάσεις.

O κύριος όγκος της γνώμης του δικαστή Kλάρενς Τόμας για τα δικαιώματα των όπλων είναι αφιερωμένος στην ιστορία και σε όσα λέει για τις προθέσεις των Ιδρυτών όταν συνέταξαν τη Δεύτερη Τροποποίηση και όταν οι νομοθέτες συνέταξαν την 14η Τροποποίηση σχετικά με τη δίκαιη διαδικασία τη δεκαετία του 1860. Ο Τόμας άνοιξε έναν μακρύ κατάλογο ιστορικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Αγγλου βασιλιά Ερρίκου Η’, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση ανησυχούσε ότι η εμφάνιση των όπλων απείλησε την ικανότητα των υπηκόων του στο μακρύ τόξο.

Η απόφαση για την άμβλωση που συντάχθηκε από τον δικαστή Σάμουελ Αλιτο εμβαθύνει με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τίποτα στο ιστορικό αρχείο που να υποστηρίζει το συνταγματικό δικαίωμα για άμβλωση. «Οχι μόνο δεν υπήρχε υποστήριξη για ένα τέτοιο συνταγματικό δικαίωμα μέχρι λίγο πριν τη Roe, αλλά η άμβλωση ήταν από καιρό έγκλημα σε κάθε πολιτεία», έγραψε ο Αλιτο.

Οι δύο αποφάσεις αυτής της εβδομάδας είναι νομικά πιο συνεπείς από ό,τι προτείνουν οι επικριτές, δήλωσε ο Jonathan Entin, ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ.

Δεν συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα διπλό κριτήριο που συμβαίνει εδώ», είπε ο Μπάρι ΜακΝτόναλντ (Barry McDonald), καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, εξετάζοντας τα επιχειρήματα των δικαστών ότι και οι δύο αποφάσεις βασίζονται σε μια αυστηρή ανάγνωση του νόμου και της Ιστορίας. Αυτή η λογική είναι σαθρή, είπε, δεδομένου του συμπεράσματος πολλών νομικών ιστορικών ότι το δικαίωμα στην οπλοφορία στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων είναι, στην πραγματικότητα, πολύ πιο στενό από ό,τι επιμένει η δικαστική πλειοψηφία.

Οι περισσότεροι απλοί Αμερικανοί, ωστόσο, δεν θα είναι εξοικειωμένοι με μια τέτοια περίπλοκη νομική θεωρία. Αντίθετα, πολλοί θα μετρήσουν τις ενέργειες του Δικαστηρίου με βάση τις αντιλήψεις τους για τα κίνητρα των δικαστών και τις προσωπικές επιπτώσεις των αποφάσεων, είπαν οι ειδικοί.

Πολλοί είναι πιθανό να θεωρήσουν τις αποφάσεις ως άμεσο αποτέλεσμα των διορισμών του Τραμπ και της αποφασιστικότητας των δικαστών να εκτελέσουν την ατζέντα του, καθιστώντας το Δικαστήριο «περισσότερο θεσμό της πολιτικής παρά νόμου», είπε ο ΜακΝτόναλντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας