x
 

Επιστήμη

Ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας στον τομέα της βιοτεχνολογίας

19 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανοί βουλευτές εφιστούν την προσοχή στην αποτυχία της Αμερικής να ανταγωνιστεί την Κίνα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εθνική ασφάλεια και τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Associated Press». Αλλά καθώς η αντιπαλότητα των δύο χωρών επεκτείνεται στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, ορισμένοι λένε ότι ο αποκλεισμός των κινεζικών εταιρειών θα έβλαπτε μόνο τις ΗΠΑ.

Η βιοτεχνολογία υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην καθημερινή ζωή, με τους επιστήμονες να τη χρησιμοποιούν για την επίτευξη ταχείας προόδου στην ιατρική περίθαλψη, τη γενετική μηχανική στη γεωργία και τα νέα βιοϋλικά. Λόγω των δυνατοτήτων της, έχει τραβήξει την προσοχή τόσο της κινεζικής όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία έχουν εισαχθεί νομοσχέδια που απαγορεύουν σε «ξένες ανταγωνιστικές εταιρείες βιοτεχνολογίας» να συνεργάζονται με ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενους ιατρικούς παρόχους. Τα νομοσχέδια κατονομάζουν τέσσερις εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας.

Οπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, η κινεζική πρεσβεία δήλωσε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα νομοσχέδια έχουν «ιδεολογική προκατάληψη» και επιδιώκουν να περιορίσουν τις κινεζικές εταιρείες «με ψευδείς προφάσεις». Και απαίτησε να δοθεί στις κινεζικές εταιρείες «ανοικτή, δίκαιη και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση».

Οι επικριτές της νομοθεσίας προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στις κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να ανακόψουν μεγαλύτερο όφελος.

«Στη βιοτεχνολογία, δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του με το να αποκλείει τους άλλους», δήλωσε η Αμπιγκέιλ Κόπλιν (Abigail Coplin), επίκουρη καθηγήτρια στο Vassar College που ειδικεύεται στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές λένε ότι η νομοθεσία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για την Αναδυόμενη Βιοτεχνολογία, μια ομάδα που δημιουργήθηκε από την αμερικανική Γερουσία για να εξετάσει τη βιομηχανία, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην ασφάλεια των δεδομένων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των Αμερικανών πολιτών και θα αποθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες.

Πολλά διακυβεύονται, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός από το Ουισκόνσιν Μάικ Γκάλαχερ (Mike Gallagher), πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Γκάλαχερ εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και την περασμένη εβδομάδα ηγήθηκε αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στη Βοστώνη για να συναντηθεί με στελέχη του κλάδου της βιοτεχνολογίας.

«Δεν είναι μόνο μια μάχη για την αλυσίδα εφοδιασμού ή μια μάχη για την εθνική ασφάλεια ή μια μάχη για την οικονομική ασφάλεια- θα έλεγα ότι είναι μια ηθική και δεοντολογική μάχη», δήλωσε ο Γκάλαχερ. «Καθώς ο τομέας εξελίσσεται με πραγματικά αστρονομικό ρυθμό, η χώρα που θα κερδίσει τον αγώνα θα θέσει τις ηθικές βάσεις γύρω από τον τρόπο χρήσης αυτών των τεχνολογιών».

Αυτό που ανησυχεί την Αννα Παγκλίζι (Anna Puglisi), ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο για την Ασφάλεια και την Αναδυόμενη Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Georgetown, είναι η έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου και οι αθέμιτες πρακτικές του στην αγορά.

Η Παγκλίζι περιέγραψε την BGI, μια μεγάλη κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας που περιλαμβάνεται τόσο στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και στο νομοσχέδιο της Γερουσίας, ως «εθνικό πρωταθλητή» που επιδοτείται και τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος σε ένα σύστημα που «μπερδεύει το ιδιωτικό και το δημόσιο, καθώς και το πολιτικό και το στρατιωτικό».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε απότομη αύξηση του αριθμού των στειρώσεων ως μεθόδου αντισύλληψης αφότου η συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωσηαναιρέθηκε, πριν από δυο χρόνια, υπέδειξε μελέτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ