x
 

Κοινωνία

«Ανταμώνοντας με τη μεγάλη αγκαλιά του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων»

Με αφετηρία την καρδιά του Πειραιά, ο Ομιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς – τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, έναν άνθρωπο που είναι ανιδιοτελώς ταγμένος στο φιλανθρωπικό έργο και στον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ο Ιωάννης Μαρωνίτης εκτός από Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, είναι και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCΟ και γενικός πρόεδρος του International Action Art.

Κύριε Πρόεδρε, στις δράσεις του Ομίλου παρατηρούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στις φιλανθρωπικές δράσεις και σε κάποια μορφής Διά Βίου Μάθηση. Ποιος είναι ο λόγος που δίνετε βαρύτητα σε αυτό;

Το 7ο International Action Art Fair από τον οργανισμό International Action Art, με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Η ρίζα του φαινομένου της φτώχειας βρίσκεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες, έτσι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Φτώχεια δεν σημαίνει μόνο να μην έχεις αρκετά χρήματα. Οι χώροι μας λειτουργούν και σαν κέντρα πολιτισμού πραγματοποιούνται συνεχώς γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον για να στηρίξουμε τα νέα παιδιά, που είναι η ελπίδα αυτού του τόπου λειτουργούν Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης & Μελέτης Παιδιών Δημοτικού και Παιδικά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας, εντελώς δωρεάν.

Η αγάπη που σας δείχνουν οι άστεγοι που φιλοξενούνται στο χώρο είναι πέρα από συγκινητική. Πώς λειτουργεί η στέγη;

Ο Ομιλος θεώρησε πως είναι καθήκον του να βοηθήσει. Επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητες και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε τις Δομές για την Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Πειραιά και τη Νίκαια.
Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο των Δομών παρέχει πάντα φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 500 και πλέον οικογένειες και τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν όλες αυτές τις οικογένειες που οι περισσότερες είναι πολύτεκνες. Παράλληλα, τα τρία κοινωνικά υπνωτήρια φιλοξενούν 250 άστεγους. Είμαστε η πρώτη δύναμη σε φιλοξενία αστέγων και τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε εκατοντάδες άτομα ημερησίως σε όλη την Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα στους χώρους αυτούς, να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που τους στηρίζουν και τους βοηθούν. Επειδή Θεωρούμε, πως η κοινωνική ευθύνη του φαινομένου της φτώχειας βρίσκεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες, έτσι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να την πολεμήσουμε. Καθημερινά γίνονται σεμινάρια πάνω σε καίρια θέματα, πολιτιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ακόμα και σεμινάρια εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Ο κόσμος βοηθάει στον όμιλο μιας και γύρω μας αυξάνονται οι ανάγκες;

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικών Δικαιωμάτων στη νέα δομή του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», με συμμετοχή της συγγραφέως κ. Λητούς Τσακίρη Παπαθανασίου.

Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς, να δίνουμε σε αυτό τον χώρο το όνομα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Είναι για εμάς ο φύλακας-άγγελός μας. Πάντοτε παρούσα με όποιον τρόπο μπορεί. Η συμπαράσταση και η αγάπη της εδώ και πολλά χρόνια, είναι για εμάς φωτεινός φάρος και μας δίνει κουράγιο και δύναμη. Χωρίς εκείνη δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Είναι πάντα δίπλα μας, σε ό,τι και αν χρειαστούμε. Την ευχαριστούμε γιατί είναι στο πλευρό μας με όλη της την καρδιά. Επίσης δεν δεχόμαστε δωρεές σε χρήματα αλλά μόνο σε είδη. Οποιος θέλει μπορεί να συνδράμει στο έργο μας, με είδη είτε από τροφές, είτε από ρούχα, παιχνίδια κ.λπ. Πολλοί επαγγελματίες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Ο όμιλος στηρίζεται καθαρά στους εθελοντές και στην εθελοντική τους εργασία.

Αυξήθηκαν οι ανάγκες του ομίλου φέτος, πώς βλέπετε την επόμενη χρονιά που έρχεται;

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Ανθρωποι που πριν λίγο καιρό είχαν δουλειά και σπίτι, έχασαν ξαφνικά τα πάντα. Από εκεί και πέρα το οικονομικό περιθώριο για να πορευθούν, είναι δύο με τρεις μήνες. Δεν αρκεί να παρέχεις τροφή σε αυτούς τους ανθρώπους. Εχει μεγάλη σημασία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και να επιμορφωθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο στηριζόμενοι στις δυνάμεις τους. Για αυτό τον λόγο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που σήμερα μέσα σε αυτές τις Δομές, εγκαινιάζουμε και τον «Πολυχώρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Εχουμε ήδη καταρτίσει προγράμματα για εκμάθηση ξένων γλωσσών στους ωφελούμενους, για να μπορέσουν να απασχοληθούν στον τομέα του τουρισμού, μαθήματα κοπτικής-ραπτικής και μια σειρά από δεξιότητες για να μπορέσουν να βρουν απασχόληση.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικών Δικαιωμάτων στη νέα δομή του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στον Πειραιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», με συμμετοχή της συγγραφέως κ. Λητούς Τσακίρη Παπαθανασίου.

Εφτασαν τα Χριστούγεννα, τι θα δούμε να πραγματοποιεί ο όμιλος για τις γιορτές και την Πρωτοχρονιά;

Εν όψει Χριστουγέννων, οι εκδηλώσεις μας είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες για μικρούς και μεγάλους, με στόχο πάντα το χαμόγελο και το καλό των φίλων μας. Ξεκινώντας με τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Κοινωνικών Δομών Ενταξης Πειραιά την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο Ομιλος μας υποδέχεται τα Χριστούγεννα με μια σειρά από Εορταστικά δρώμενα για τα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στον Χώρο Αλληλεγγύης «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει η χορωδία Con Anima, μαέστρος Ιουλία Τζαννετουλάκου. Επίσης, θα υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις για τα παιδιά – Christmas KIDS, όπως χριστουγεννιάτικες κατασκευές, Ζωγραφική, Face painting Θεατρικά Δρώμενα, αφήγηση παραμυθιών και τέλος, ο Αγιος Βασίλης θα μοιράσει στους μικρούς μας φίλους δώρα και λιχουδιές.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους εθελοντές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που καθημερινά προσφέρουν ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο.
Καλές γιορτές σε όλους τους συνανθρώπους μας και να μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος και η αλληλεγγύη είναι αξίες αλληλένδετες.
Για Πληροφορίες/ Email: [email protected]

Το 7ο International Action Art Fair από τον οργανισμό International Action Art, με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά για άλλη μία φορά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με «κόμματα και κομματίδια» που κινούνται δεξιά της ΝΔ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ