x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντέχει το βάρος της προεδρίας ο Τζο Μπάιντεν;

Το βάρος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών λέγεται ότι είναι ασήκωτο υπό κανονικές συνθήκες. Αρα το βάρος της προεδρίας εν μέσω τόσων προβλημάτων, με τελευταίο και ίσως μεγαλύτερο τον πόλεμο στην Ουκρανία,  πρέπει να είναι πέρα από ασήκωτο.

Και όταν ο Πρόεδρος είναι ήδη 79 ετών, τότε είναι λογικό να τίθεται το ερώτημα αν το αντέχει.

Η απάντηση φαίνεται να είναι πως ναι, στον βαθμό που μπορεί κανείς να καταλάβει από τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Δεν διακρίνεται ουσιαστική διαφορά μεταξύ τού τώρα και του πριν ένα χρόνο όταν ανέλαβε την εξουσία.

Η γνώμη μου είναι ότι ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία αρκετά καλά. Με σύνεση, προφανώς λόγω του γεγονότος ότι τη Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον Κόσμο. Αλλά και δυναμικά: Εξοπλίζει τους Ουκρανούς -με καθυστέρηση είναι αλήθεια- και καθιστά σαφές ότι αν η Ρωσία επιτεθεί ενάντια σε μία χώρα του ΝΑΤΟ, αυτό θα ισοδυναμεί σαν να επιτίθεται σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να διεκδικήσει επανεκλογή, εκεί η πλειοψηφία των Αμερικανών, το 52% σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Wall Street Journal», πιστεύει ότι δεν πρέπει, ενώ μόνο 29% πιστεύουν ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Πηγές του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος θα αποφασίσει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν σήμερα είναι 79 ετών. Σε περίπτωση επανεκλογής του θα είναι 82 κατά την ορκωμοσία του, σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερος από τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Το θέμα για μένα δεν είναι η ηλικία του. Είναι η υγεία του. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μπορεί να επανεκλεγεί εάν η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση και αφού οι γιατροί δημοσιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να γνωρίζει και ο κόσμος.

Γέρνω ωστόσο προς την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξει επανεκλογή για το λόγο ότι τον θεωρώ περισσότερο ως έναν μεταβατικό πρόεδρο. Ως τον αντι-Τραμπ, ο οποίος αφού επαναφέρει τη χώρα σε μία ομαλότητα και την βοηθήσει να επουλώσει τις πληγές της, κατά το δυνατόν, θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθεί και να δώσει την ευκαιρία σε ένα άλλο άτομο με περισσότερη ενέργεια και νέες ιδέες να κυβερνήσει τη χώρα.

Αλλά η εξουσία, και μάλιστα η συγκεκριμένη εξουσία, είναι γλυκιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις χιλιάδες ρεπορτάζ των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης για τη θριαμβευτική νίκη του Ελληνοαμερικανού Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου, γίνεται ένα σοβαρό λάθος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ