x
 

Πολιτική

Αντεπίθεση της Κυβέρνησης κατά των «Ως Δαμέ»

29 Μαρτίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε από ομάδα της πλατφόρμας «Ως Δαμέ» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο, η οποία αναφέρθηκε σε «κυβέρνηση του Νότου».

Μετά τις αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, τα οποία εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική κατά των διαμαρτυρόμενων, ρίχνοντας μάλιστα καρφιά κατά του ΑΚΕΛ, θέση πήρε και η Κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε τέτοιες συμπεριφορές απαράδεκτες.

Με γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει πως η Κυβέρνηση, «εκφράζει τη μεγάλη της απογοήτευση για το γεγονός ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης, οργανωμένες ομάδες πολιτών  χρησιμοποιούν φρασεολογία για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανάλογη εκείνης των υπονομευτών της κρατικής μας υπόστασης».

Όπως σημειώνει ο κ. Κούσιος, «είναι άκρως λυπηρό, όταν ενώ καταγγέλλουμε την Τουρκία και τους υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα για την παραβατική στάση τους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης της, να υπάρχουν ομάδες, έστω και μειοψηφούσες, στο εσωτερικό μέτωπο που να ασπάζονται αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές».

Κλείνοντας, ο κ. Κούσιος, «καλεί όλους, και ιδιαίτερα τα οργανωμένα σύνολα και πολιτικά κόμματα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέπουν, είτε ενεργά είτε διά της ανοχής τους, ανάλογα φαινόμενα».

Πώς απαντά τα ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ, από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, το οποίο δέχθηκε επικρίσεις και κλήθηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «η πλατφόρμα 'Ως Δαμέ' έχει συντονιστικό και εκπροσώπους, στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν όσοι έχουν ερωτήματα ή την επικρίνουν για τη δράση και τις θέσεις της».

«Σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ», συνεχίζει η ανακοίνωση «είναι γνωστό σε όλους ότι πάντοτε μιλά για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποτέ δεν χρησιμοποίησε άλλο όρο».

Στην ανακοίνωση το ΑΚΕΛ αντέστρεψε τα πυρά στοχεύοντας κυρίως Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως «είναι εντυπωσιακή η υποκρισία όλων όσοι δεν καταδέχονται να κρατούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι ερωτοτροπούν ή καλύπτουν όσους ερωτοτροπούν πίσω από τις πλάτες του λαού για λύση δύο κρατών, να κατηγορούν άλλους για έλλειψη πατριωτισμού».

Οι αναφορές της πλατφόρμας προκάλεσαν αντιδράσεις, με κόμματα να καλούν το ΑΚΕΛ να πάρει θέση. Ο ΔΗΣΥ κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα της αντιπολίτευσης για σιγήν ιχθύος, με στόχο να μην χάσει ψήφους. «Δεν θέλει να το χαρακτηρίσουν συστημικό κόμμα, δεν θέλει να χάσει κάποιους που πιθανόν να το ψηφίσουν. Δικαίωμα τους. Όλοι όμως κρινόμαστε. Και η μη απάντηση από το ΑΚΕΛ, και από τα αλλά κόμματα, δίνει δυστυχώς άλλοθι και υπόσταση σε τέτοιες εκφράσεις και τέτοιες δράσεις», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ