x

Πολιτική

Αντι-ΜΟΕ τεσσάρων σημείων από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα δικά του ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στα κατεχόμενα με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.
Οι προτάσεις Τατάρ από τέσσερα σημεία κινούνται στη λογική μιας μελλοντικής συνεργασίας «δύο κρατών» και σύμφωνα με τον ίδιο και στη βάση της «ισότητας». Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» τα ΜΟΕ Αναστασιάδη που αφορούν κατά κύριο λόγο στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους με αντάλλαγμα τη νόμιμη πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου.
Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ οι προτάσεις Τατάρ αφορούν:
1) Συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, 2) την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, 3) την «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας» και 4) την «κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού».
Εξηγώντας αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε σε δηλώσεις του για την πρώτη πρόταση που έχει παρουσιάσει για τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».
Ο γενικός κανόνας, είναι «η θέσπιση ενός μηχανισμού για την από κοινού λήψη αποφάσεων σχετικά με τους φυσικούς πόρους γύρω από τη νήσο, οι οποίοι ανήκουν και στα δύο μέρη, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, της εξόρυξης, της χρήσης και της εμπορίας αυτών των πόρων, με βάση την αρχή της ισότητας, με μια επιτροπή που θα συσταθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων αρχών των δύο μερών».
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ δια μέσου της Τουρκίας, ο Ε. Τατάρ ανέφερε ότι «τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο πλευρών είναι επί του παρόντος διασυνδεδεμένα και τα μέρη μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια το ένα στο άλλο εάν χρειαστεί. Η συμπερίληψη στο σύστημα της ΕΕ έχει αναδειχθεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών των δυο πλευρών. Το σύστημα που μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και μπορεί να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό είναι η διασύνδεση μέσω της Τουρκίας. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει επίσης, μια σημαντική ευκαιρία για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία των δυο πλευρών στο πεδίο της πράσινης ενέργειας, ο Ε. Τατάρ ανέφερε ότι «μέσω μιας μικτής επιτροπής που προβλέπεται να συσταθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με στόχο το μέγιστο όφελος από την ηλιακή ενέργεια».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στην προοπτική συνεργασίας για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού. «Πρότεινα, όπως το νερό που παραδίδεται από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία στη χώρα μας, στο πλαίσιο του ‘έργου του αιώνα’ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας», είπε.
Ο Τ/κ ηγέτης προανήγγειλε επίσης ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει σύντομα δύο ακόμη προτάσεις συνεργασίας για την παράτυπη μετανάστευση και την αποναρκοθέτηση της Κύπρου».
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σχολίασε τις προτάσεις Τατάρ, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αργά την Κυριακή δεν είχαν φτάσει ακόμα κοντά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προβαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκφράζει απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον Ερσίν Τατάρ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας