x
 

Πολιτική

Αντιδρά και «πυροβολεί» ο Αναστασιάδης κατά Μακάριου

19 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το όποιο πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην οποία χαιρετίζει την έναρξη διερεύνησης, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, «ψευδών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και μιας αναπαραγόμενης μυθοπλασίας» που τον φέρει ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «με αφορμή την ανακοίνωση διορισμού της Gabrielle Louise Mclntyre για διερεύνηση των κακόβουλων και συκοφαντικών ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο ‘Κράτος Μαφία’ του ‘ερευνητή’ κ. Μακάριου Δρουσιώτη», χαιρετίζει, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έναρξη διερεύνησης Ψευδών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και μιας αναπαραγόμενης μυθοπλασίας» που όπως λέει, τον φέρει ως «εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς».

«Ηταν και παραμένει η θέση μου πως το όποιο πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα», αναφέρει.

Στους ισχυρισμούς, όπως σημειώνει, «πως η απόφαση για λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη αποσκοπεί στον εκφοβισμό του», λέει ότι «δεν αποτελεί παρά ένα νέο εύρημα του ‘ερευνητή’ εν όψει των αποκαλυπτηρίων του». Και προσθέτει:

«Επιθυμώ να διαβεβαιώσω αλλά και να επισημάνω στον κ. Δρουσιώτη πως το μόνο που πρέπει να τον φοβίζει είναι η αλήθεια! Και η αλήθεια είναι τα όσα Ψευδώς και επί σκοπώ κατέγραψε στα βιβλία του κατ’ αντίθεση με τις επιστολές, τα σημειώματα και τις μελέτες που ο ίδιος συνέτασσε και μου επέδιδε κατά την υπηρεσία του ή και μεταγενέστερα», αναφέρεται στη δήλωση. Οπως θα πρέπει να τον φοβίζουν, συνεχίζει, «οι εκ προθέσεως διαστρεβλώσεις κειμένων, αντιφατικών και αναληθών ισχυρισμών και αυτοδιαψεύσεων αλλά και τα όσα τεκμήρια θα κατατεθούν στην Επιτροπή και το Δικαστήριο, που καταρρίπτουν ένα προς ένα τα κακόβουλα και συκοφαντικά ψεύδη του».

Με αφορμή την ανακοίνωση διορισμού της Gabrielle Louise Mclntyre για διερεύνηση των όσων περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη, κατά του Νίκου Αναστασιάδη, ο τέως Πρόεδρος ζητά όπως το πόρισμα που θα προκύψει να δημοσιοποιηθεί. Σε γραπτή δήλωσή του κατηγορεί τον δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτη του, για τα όσα ισχυρίζεται για το πρόσωπό του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Philenews

«Είμαι βέβαιος, πως ως λάτρης της αλήθειας, θα έχει την τόλμη να εκθέσει τα μυθεύματά του τόσο στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς όσο και στο Δικαστήριο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Κλείνοντας, σημειώνει πως, εν αναμονή της έρευνας περιορίζεται στα ελάχιστα.

Ανάρτηση Δρουσιώτη

Της ανακοίνωσης Αναστασιάδη προηγήθηκε ανάρτηση του κ. Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος διετέλεσε συνεργάτης του τέως Προέδρου στο προεδρικό. «Τις παραμονές της έναρξης της έρευνας έλαβα επιστολή από το δικηγορικό γραφείο Αντη Τριανταφυλλίδη, το οποίο μαζί με το γραφείο Θεόδωρου Οικονόμου, εκπροσωπούν τον κ. Αναστασιάδη. Ο τέως πρόεδρος, διά των δικηγόρων του, αξιώνει απόσυρση των βιβλίων μου, απολογία και αποζημιώσεις! Ασφαλώς και απορρίπτω τα αιτήματά του για τους ακόλουθους λόγους: Τα όσα έγραψα είναι αληθή γεγονότα ή/και σχόλια. Ηταν καθήκον και υποχρέωση μου να αποκαλύψω οτιδήποτε περιήλθε σε γνώση μου για θέματα διαφθοράς. Το κράτος δικαίου είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ στην οποία, ευτυχώς, η Κύπρος είναι κράτος μέλος. Θεωρώ την κίνηση αυτή του τέως Προέδρου ως προσπάθεια εκφοβισμού μου, ενόψει της επικείμενης έρευνας από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να με εκφοβίσει. Ανυπομονώ να κληθώ ενώπιον Αρχής για να τεκμηριώσω όσα καταγράφω στο βιβλίο μου».

Τι θα διερευνηθεί

Τα ζητήματα που θα διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Τον Νοέμβριο του 2022 ο κ. Αναστασιάδης, με γραπτή του τοποθέτηση για την καταγγελία Μαυρογιάννη, είχε εκφράσει «ικανοποίηση γιατί η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία». Να σημειωθεί ότι ήδη η κ. Μακιντάιρ πριν την τελική συμφωνία με την Αρχή είχε διαβάσει το βιβλίο στην αγγλική και δήλωσε διατεθειμένη να αναλάβει ως επικεφαλής τη διερεύνηση της υπόθεσης και την εξέταση κατά πόσον προκύπτει θέμα διαφθοράς ή ασυμβίβαστου για τον πρώην Πρόεδρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι απολαβές της αναμένεται να αγγίζουν τα 800 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα, ενώ το έργο της θα συνεπικουρείται από τρεις Ελληνοκύπριους νομικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ