x
 

Πολιτική

Αντιδράσεις για την ακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή διασώστη

26 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Η ακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, προκαλεί για τρίτη ημέρα τριγμούς ανάμεσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών, και αφού υπήρξαν επικρίσεις και από αριστερά και από δεξιά.

Κάποιοι επέκριναν έντονα την επιλογή του ακτιβιστή να παρασημοφορηθεί και κάποιοι την ακύρωση.

Μετά τις αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν ότι ο Ιάσων Αποστολόπουλος δικαιούται της έμπρακτης αναγνώρισης για το έργο του στην διάσωση προσφύγων και μεταναστών, η Προεδρία της Δημοκρατίας -μέσω συνεργατών της Κατερίνας Σακελλαροπούλου- διέρρευσε ότι ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ετσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», φέρονται να δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στους ισχυρισμούς της Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με όσα επισήμως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση των 29 προσώπων στα οποία απονέμονται τιμητικές διακρίσεις με αφορμή την 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη απλώς κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων.

Τη Δευτέρα, συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας επανήλθαν στην υπόθεση τη ακύρωσης της παρασημοφόρησης: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

«Επομένως», συνεχίζουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ».

Σύμφωνα με την εκδοχή που διακινείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, «εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Ποιος εισηγήθηκε την παρασημοφόρηση του ακτιβιστή που κατηγορείται ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πολύ απαξιωτικά για τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος; Ηταν το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας που συναποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Δημοκρατίας; Και ποιος ακύρωσε την απόφαση παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου;

Κι όλα αυτά εν μέσω μιας όλως ασυνήθιστης διαρροής πληροφοριών από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μέσω κύκλων που στοχοποιούν το υπουργείο Εξωτερικών ότι αρχικώς αποφάσισε και τελικώς ακύρωσε την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ισως γι’ αυτό να μην πήγε ο κ. Δένδιας το Σάββατο στη δεξίωση σχολιάζει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Πηγή: «Πρώτο Θέμα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση εργασίας είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Paolo Cuculi, σε κλίμα αλληλοκατανόησης και στενής συνεργασίας, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ