x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντιδράσεις για το νέο χάρτη αστικών συγκοινωνιών – Καταργούνται 1000 στάσεις στο Κουίνς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος χάρτης αστικών συγκοινωνιών στο Κουίνς, ο οποίος κοστολογήθηκε με βάση ένα επιπλέον κονδύλι 30 εκατομμυρίων δολαρίων και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της Queens Post, οι ιθύνοντες της διαχειρίστριας εταιρείας, ΜΤΑ, προχώρησαν στην αναδιαμόρφωση των γραμμών των αστικών λεωφορείων με δυο βασικούς στόχους: Ο πρώτος ήταν να καταργηθούν οι γραμμές εκείνες οι οποίες αποδεικνύονταν χαμηλής προσέλευσης, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στο δίκτυο, χωρίς να ικανοποιούν ένα σημαντικό μέρος του επιβατικού κοινού.  Ο δεύτερος, ήταν η συντόμευση του χρόνου υλοποίησης των δρομολογίων, ο οποίος κρίθηκε πως πρέπει να επιτευχθεί μέσω της κατάργησης ορισμένων στάσεων που βρίσκονταν σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και προκαλούσαν κωλυσιεργία στην κυκλοφορία των λεωφορείων.

Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, η επικείμενη κατάργηση στάσεων, που, βάσει του τελικού σχεδιασμού, ξεπερνάει κατά πολύ τις 1000 σε ολόκληρο το Κουίνς, ήταν ο βασικός λόγος της αντίδρασης από πλευράς ακτιβιστών και συλλογικών οργάνων των επιβατών, με το επιχείρημα πως ορισμένοι επιβάτες οι οποίοι δυσκολεύονται στη μετακίνηση θα χάσουν το σημαντικό πλεονέκτημα της κοντινής στάσης και, εν τέλει, θα αποκλειστούν εμμέσως από το σύστημα αστικών συγκοινωνιών.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής συνάντησης, την οποία διοργάνωσε ο σύλλογος «Ενωμένοι Επιβάτες» (Passengers United) έγινε εκτενής αναφορά στο βιβλίο της ακτιβίστριας Βερόνικα Ντέιβις (Veronica Davis), με τίτλο «Περιεκτική Συγκοινωνία: Ενα μανιφέστο για την αποκατάσταση των διαιρεμένων κοινοτήτων» («Inclusive Transportation: A Manifesto for Repairing Divided Communities»), στο οποίο τονίζεται πως η πιο αραιή κατανομή των στάσεων δεν λαμβάνει υπόψη, επί της ουσίας, τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

«Εάν έχεις τη σωματική ικανότητα, γίνεται εύκολο να πεις ‘αφαιρέστε μια στάση λεωφορείου για να επιταχύνετε την κυκλοφορία των λεωφορείων, δεν είναι κάτι σπουδαίο να προχωρήσεις δυο παραπάνω τετράγωνα’», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο της Ντέιβις.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των «Ενωμένων Επιβατών», Ντέιβιντ Αρ (David R), επεσήμανε πως ένας από τους στόχους του σχεδίου υποτίθεται πως θα ήταν η επέκταση των υπηρεσιών σε περιοχές που υπόκεινται σε «συγκοινωνιακή ξηρασία», κάτι που όμως δεν επιτυγχάνεται. Αντίθετα, με δεδομένο πως ο όρος της «ξηρασίας» στις συγκοινωνίες χρησιμοποιείται για συνοικίες που δεν έχουν πρόσβαση σε σταθμούς μετρό ή λεωφορείου τουλάχιστον για μια απόσταση 250 ποδών, οι ακτιβιστές θεωρούν πως το πρόβλημα θα επεκταθεί αντί να περιοριστεί, με βάση το νέο χάρτη.

«Το προτεινόμενο τελικό σχέδιο θα έπρεπε να έχει τρεις στόχους.  Να κλείσει τα κενά των υπηρεσιών, να επεκτείνει τις υπηρεσίες στις περιοχές συγκοινωνιακής ξηρασίας και να τα καταφέρει και τα δυο αυτά χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο βασικό δίκτυο.  Αλλά η εξισορρόπηση των στάσεων λεωφορείων εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ΜΤΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως, από την πλευρά των υπευθύνων της ΜΤΑ τονίζεται πως, παρά την κατάργηση των εκατοντάδων στάσεων, στο τέλος της ημέρας ένα ποσοστό της τάξεως του 83% των επιβατών που χρησιμοποιούν σήμερα το δίκτυο των αστικών λεωφορείων θα εξακολουθήσει να κάνει χρήση των ίδιων στάσεων. Ομως, οι ακτιβιστές απαντούν ότι το 17% που θα αλλάξει συνήθειες είναι σημαντικό ποσοστό και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν την υλοποίηση του τελικού σχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού απέσπασαν οι προβολές των δυο ντοκιμαντέρ του Ελληνοκυπρίου σκηνοθέτη, Πανίκου Παναγιώτου, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (Θέατρο Θέσπις), σε δυο ειδικές εκδηλώσεις με την οργανωτική μέριμνα των Κυπριακών Σωματείων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ