x
 

Πολιτική

Αντικατοχική εκδήλωση στα κράσπεδα της Αμμοχώστου

08 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 χρόνων από την κατάληψη της Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στα κράσπεδα της κατεχόμενης πόλης, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου, στην Δερύνεια, αντικατοχική εκδήλωση, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη. Ακολούθως έγινε ανάγνωση δύο ψηφισμάτων. Το ένα από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζαννέττου και το άλλο από ομάδα πολιτών Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπρων κατοίκων Βαρωσίων. Στην συνέχεια ανέγνωσε την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου. Κύριος ομιλητής της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η αντικατοχική εκδήλωση διανθίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Κωνσταντίνα και την Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Βήχα. Στην παρουσίαση της αντικατοχικής εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Πάρης Ποταμίτης.

Μεταξύ άλλων, το παρών τους έδωσαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, Υπουργοί, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε σε λεπτομερή απολογισμό για τις διαχρονικές προσπάθειες επιστροφής της Αμμοχώστου, αλλά και όλων των προσπαθειών που ο ίδιος κατέβαλε κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας για επίλυση του Κυπριακού.

Σε εκτενή αναφορά του στο Κραν Μοντανά ανέγνωσε σημεία από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά την Διάσκεψη.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «διαφαίνεται σαφώς πως πρώτον, δεν εγκατέλειψα τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά». Δεύτερον, είπε, «οι εσωτερικές πτυχές για μια συμφωνία είχαν ουσιαστικά επιλυθεί με τις διαφορές να περιορίζονται στο ελάχιστο». Εκείνο, πρόσθεσε, «που οδήγησε στην αποτυχία ήταν οι αμετακίνητες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας για συνέχιση των εγγυητικών και παρεμβατικών της δικαιωμάτων».

«Μετά τα πιο πάνω, διερωτώμαι εάν υπάρχει έστω και ένας Ελληνοκύπριος που θα μου εισηγείτο να αποδεχτώ την συνέχιση των εγγυήσεων και εξάρτηση του κοινού κράτους από ξένες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα θα διατηρούσαν μονίμως στρατεύματα στο έδαφος», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε σημείο της ομιλίας του και σε συνθήματα που φώναξε ομάδα πολιτών που παρευρισκόταν στην εκδήλωση ότι «είστε συνένοχος» απάντησε ότι «ανάλογα έχω ακούσει και το 2004 και έμεινα όρθιος, όπως και θα μείνω όρθιος, γιατί πιστεύω πως η σωτηρία της Κύπρου είναι υπεράνω των όποιων σκοπιμοτήτων». «Η ενότητα είναι εκείνο που θα φέρει το αποτέλεσμα», τόνισε.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου ανέφερε πως «η φετινή αντικατοχική εκδήλωση, το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Φέτος δεν μας πλημμυρίζει μόνο η πίκρα και η πόνος. Μας πλημμυρίζει η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός».

Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ είπε, «έχουν προχωρήσει στα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για τον εποικισμό της πόλης μας», σημειώνοντας πως «ένα νέο έγκλημα πάνω στο έγκλημα του 1974 και πάνω στο διαρκές έγκλημα των τελευταίων 47 χρόνων».

Η κατοχική δύναμη και ο εγκάθετός της Ερσίν Τατάρ ανέφερε ο Σίμος Ιωάννου «περιφρονούν ωμά τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, περιφρονούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας που αντέδρασε -έστω και φραστικά- στις ενέργειές τους είπε και τόνισε πως υπονομεύουν καίρια την προοπτική της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας. Βάζουν αλάτι στις πληγές του κυπριακού λαού, μα πρώτα και κύρια στις πληγές των Αμμοχωστιανών, των ανθρώπων που η καρδιά τους χτυπά και πάλλεται με τη σκέψη της αγαπημένης πόλης».

Στην αντικατοχική εκδήλωση διαβάστηκε κοινό ψήφισμα από κατοίκους Βαρωσίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τίτλο «Είμαστε μαζί», στο οποίο αναφέρουν πως «οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυπριακή Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την πλήρη δέσμευσή του για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ