x
 

Πολιτική

Αντιπαραθέσεις πυροδότησε η επεισοδιακή εκδήλωση των Αμμοχωστιανών

09 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολιτική αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ πυροδότησε η επεισοδιακή εκδήλωση για την 47η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου από την Τουρκία τον Αύγουστο του 1974 που μόνο αντικατοχική δεν ήταν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε φορτισμένο κλίμα στη Δερύνεια, στον απόηχο των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να δέχεται επιθέσεις από μερίδα Αμμοχωστιανών, για τη πολιτική του στάση στο Κυπριακό.

Κατά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραβρισκόμενοι διέκοπταν διαρκώς το Νίκο Αναστασιάδη με φωνές και συνθήματα όπως «είσαι συνένοχος», με τον ίδιο, φανερά ενοχλημένο και με έντονο ύφος, να απαντά:

«Ανάλογα έχω ακούσει και το 2004 (στο δημοψήφισμα) και έμεινα όρθιος, όπως και θα μείνω όρθιος, γιατί πιστεύω πως η σωτηρία της Κύπρου είναι υπεράνω των οποιοδήποτε σκοπιμοτήτων και η ενότητα είναι εκείνη που θα φέρει το αποτέλεσμα», σχολίασε ο Πρόεδρος απαντώντας στους επικριτές του.

Κάλεσε την ίδια ώρα τους Αμμοχωστιανούς που διαμαρτύρονταν να τον ακούσουν, ενώ σχολιάζοντας τις φωνές που έλεγαν «είσαι συνένοχος», ανέφερε «δεν θα σας απαντήσω κύριοι μου. Έχετε το δικαίωμα να λέτε την άποψη σας, η οποία για εμένα είναι απόλυτα σεβαστή. Όμως θα συνεχίσω λέγοντας πως ο κυπριακός λαός αλλά και εσείς οι πολίτες της Αμμοχώστου θα έπρεπε να ενημερωθείτε για τα όσα έπραξα ή παρέλειψα προκειμένου να πετύχω μια λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην πόλη σας».

Όλα αυτά μετά τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την 20ή Ιουλίου 2021 και τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και περιοχής της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε πως ήταν το κατάλληλο βήμα για να απαντήσει προς όσους εδώ και καιρό του επιτίθενται για την πολιτική του στο Κυπριακό και για να εξηγήσει πως δεν είναι τώρα που χάθηκε η Αμμόχωστος. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, άνοιξε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ θεωρεί την ομιλία Αναστασιάδη «πρόκληση για τον κόσμο της Αμμοχώστου και όχι μόνο» καθώς «επιδόθηκε σε μια βολική για τον ίδιο κοπτοραπτική της πορείας του Κυπριακού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Ούτε τους Βαρωσιώτες ούτε τον Δήμο Αμμοχώστου ούτε τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον ούτε τη διεθνή κοινότητα ακούει ο κ. Αναστασιάδης για το μερίδιο των δικών του ευθυνών. Αρνείται να παραδεχθεί πού έφτασαν τα πράγματα επί των ημερών του. Ότι χάνεται το Βαρώσι και ο οριστικός διαμελισμός της πατρίδας μας είναι πιο ορατός από ποτέ άλλοτε», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης υποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως «κανείς δεν ζητά από τον Πρόεδρο να υποχωρήσει στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά το αντίθετο. Του ζητούμε» προσθέτει «να μη διευκολύνει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς, με τις παλινωδίες και την αναξιοπιστία του».

Αμεση ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου ο οποίος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε ιστορικά γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και «στους όποιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει σήμερα το ΑΚΕΛ, δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις αρχών και δεν θα υποκύψει σε εκκλήσεις που ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες και που ποσώς δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής, ή ακόμα και της τουρκοκυπριακής, κοινότητας.

Πάντως, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ πολύ πριν από την εκδήλωση του Σαββάτου, καθώς την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, του ΑΚΕΛ,  σε ανακοίνωσή τους σημείωναν πως ο Νίκος Αναστασιάδης προσκλήθηκε στην εκδήλωση όχι γιατί το ήθελε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά γιατί έχει πλέον καθιερωθεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Μάλιστα, αυτή η δυσφορία έναντι του Ν. Αναστασιάδη καταγράφηκε μέσα και από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου καταλόγισε εξίσου τις ευθύνες και στην κυπριακή Κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Νικόλα Ιωαννίδη διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο αξίωμα του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ