x
 

Ταξίδι

Αντιπολεμικό μήνυμα στα φετινά Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

03 Ιανουαρίου 2023

ΚΑΣΤΟΡΙΑ. «Κάντε Ραγκουτρσάρια και όχι πόλεμο» είναι το μήνυμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Καστοριάς, στις 6 έως 8 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία είναι η χώρα που έχει ειδικές εμπορικές σχέσεις με την Καστοριά και τις επιχειρήσεις γούνας. Οι γούνες της πωλούνται κατά κύριο λόγο στη ρωσική επικράτεια αλλά και στην Ουκρανία, ενώ πολλοί επιχειρηματίες των δύο χωρών έχουν στενές σχέσεις με συναδέλφους τους στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Το διαφημιστικό βίντεο του δήμου Καστοριάς, διάρκειας 2,29 λεπτών, σε παραγωγή της εταιρίας Starsystempro, διαφημίζει τα Ραγκουτσάρια με έναν ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο, σε μια καθαρά αντιπολεμική φόρμα, όπου στο τέλος, τα χάλκινα, ο χορός, η παρέα και η υπέρβαση που επιβάλλει αυτή η Διονύσια γιορτή από κάθε είδους μιζέρια και διχόνοια της καθημερινότητας, ματαιώνουν τα σχέδια του …Πούτιν, αφού ακόμη και ο ίδιος στο τέλος γίνεται μέρος του εκρηκτικού δρώμενου.

Το σενάριο της ιστορίας, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης του φιλμ Πέτρος Σμιξιώτης, βασίζεται σε μια τυπική καθημερινή λειτουργία που κάνει ένας επιχειρηματίας γουνοποιός της Καστοριάς, κατά την οποία, μέσω τηλεφώνου, απευθύνεται στους Ρώσους πελάτες του προσπαθώντας να πουλήσει τα προϊόντα του. Εκεί κάπου, οι τηλεφωνικές γραμμές μπερδεύονται και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα απαντά ο «Βλαντίμιρ Πούτιν», ενώ ο Καστοριανός επιχειρηματίας πιστεύει ότι συνομιλεί με τον πελάτη του. Οι διάλογοι που ακολουθούν έχουν στοιχεία Αριστοφανικής κωμωδίας, με τον Καστοριανό επιχειρηματία, έχοντας τη βοήθεια της Ρωσίδας γραμματέως του να προσπαθεί να πουλήσει τα γουναρικά του στον επιχειρηματία, καλώντας τον ταυτόχρονα ν’ αφήσει τις μπόμπες κατά μέρος και να έρθει στην Καστoριά για δουλειές. Ο «Πούτιν» κατά ένα περίεργο λόγο διακόπτει προσωρινά το καταστροφικό του έργο και ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Καστοριανού, όπου στο τέλος τα Ραγκουτσάρια, οι παρέες, η μουσική και το Διονύσιο γλέντι ματαιώνουν τα σχέδια του πολέμου.

Τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια είναι το μεγάλο καρναβάλι του χειμώνα, που κινητοποιεί το σύνολο της νεολαίας της πόλης και τους μαθητές των σχολείων, με συμμετοχή από δεκάδες ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα να παίζουν νυχθημερόν στους δρόμους, ενώ χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έστω για μια φορά αποφασίζουν να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου το απόγευμα και κλείνουν με ένα τρικούβερτο γλέντι στις 8 Ιανουαρίου, στη μεσαιωνική πλατεία του Ντολτσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ. Στο πλαίσιο του διεθνούς προβληματισμού για τις επιπτώσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των κλιματικών αλλαγών, δημιουργήθηκε στην Αλόννησο για πρώτη φορά ένα ανταποδοτικό πρότυπο, κατά το οποιο ο τουρισμός θα συμβάλλει απευθείας στη θωράκιση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση συγκεκριμένων ευαίσθητων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ