x
 

Οικονομία

Αντισταθμιστικά μέτρα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητά το ΚΕΒΕ μετά τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους

29 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με «πνεύμα κατανόησης» τοποθετείται το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) σε ό,τι αφορά το θέμα διεύρυνσης του καταλόγου προϊόντων που εμπίπτουν στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής ζητώντας ωστόσο από την Κυβέρνηση να επεξεργαστεί αντισταθμιστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον οποίο υπόκεινται ε/κ προϊόντα. Σημειώνει μάλιστα πως έχει ήδη επεξεργαστεί Σχέδιο αντισταθμιστικών μέτρων, δηλώνοντας ετοιμότητα να το συζητήσει με την Κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα το ΚΕΒΕ υπενθυμίζει ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είναι Κανονισμός της ΕΕ, ο οποίος εγκρίθηκε από την ίδια πριν από την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου 2004 και αποτελεί θεσμική υποχρέωση της ΚΔ, υποδεικνύοντας ότι «από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του Κανονισμού το 2004, το ΚΕΒΕ συνεργάστηκε με όλες τις κυπριακές Κυβερνήσεις (από τον Τάσσο Παπαδόπουλο μέχρι τον Νίκο Χριστοδουλίδη) μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικές αντιπαραθέσεις, για την σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

Το ΚΕΒΕ υπενθυμίζει επίσης ότι η ΕΕ μέσω του Κανονισμού καθορίζει τον τρόπο πώλησης των τ/κ προϊόντων προς τις ελεύθερες περιοχές (λόγω της μη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος) ενώ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τις πωλήσεις ε/κ προϊόντων προς τις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ οι λόγοι της μειωμένης πώλησης ε/κ προϊόντων προς τα κατεχόμενα είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι το καθεστώς των κατεχομένων απαιτεί εκ των προτέρων εξασφάλιση «ειδικής άδειας» από τις τ/κ επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα από ε/κ επιχειρήσεις με την «άδεια» αυτή να μην χορηγείται πάντα με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται σημαντικός όγκος πωλήσεων από ε/κ εταιρείες προς τα κατεχόμενα και ουσιαστικά να υπάρχει απαγόρευση όσον αφορά την πώληση ορισμένων ε/κ προϊόντων (π.χ. χυμών) όταν την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα τ/κ προϊόντα διακινούνται νόμιμα μέσω του Κανονισμού. Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ παρόλο που δεν υπάρχει νομική υποχρέωση, σίγουρα υπάρχει η «ηθική απαίτηση το εμπόριο να είναι αμφίδρομο σε όλα τα προϊόντα που καλύπτει ο Κανονισμός της πράσινης γραμμής» και η τ/κ κοινότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά και επιπλέον να μην επιβάλλει «δασμούς» στα ε/κ προϊόντα που πωλούνται σε τ/κ επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ε/κ προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ αφού η επικράτεια του νησιού είναι ενιαία και καθώς αυτός ο ΦΠΑ δεν μπορεί να ανακτηθεί, αποτελεί ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 19% που καθιστά τα ε/κ προϊόντα μη ανταγωνιστικά.

Το ΚΕΒΕ τονίζει τέλος για ακόμη μια φορά ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ε/κ και τ/κ κοινότητας, νοουμένου πάντοτε ότι αυτή διεξάγεται επί ίσοις όροις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο για επαφές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ