x
 

Υγεία

Αντισύλληψη θα πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία της Νέας Υόρκης

NEA YΟΡΚΗ. Οι Νεοϋορκέζοι θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων διάρκειας ενός έτους από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε εντολή την Τρίτη με την οποία εγκρίνει επισήμως το μέτρο, το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι από το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας και υπογράφηκε από την κυβερνήτη Κάθι Χόκουλ.

Σύμφωνα με το νόμο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγούν τρεις διαφορετικούς τύπους ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων τόσο σε κατοίκους της Νέας Υόρκης όσο και σε επισκέπτες εκτός πολιτείας: αντισυλληπτικά χάπια, κολπικούς δακτυλίους και αντισυλληπτικά επιθέματα. Θα προσφέρουν επίσης συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή καθώς και τους κινδύνους του H.I.V. και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση στην αντισύλληψη και να διασφαλιστούν οι αναπαραγωγικές ελευθερίες, ενώ άλλες πολιτείες τις περιορίζουν.

«Αυτό αφορά στην πρόσβαση στην περίθαλψη, έχει να κάνει με την ατομική αυτονομία, έχει να κάνει με την ισότητα στην υγεία», δήλωσε ο Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, (James McDonald), ο επίτροπος υγείας της πολιτείας. «Αλλά πρόκειται επίσης για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, τα οποία είναι όλα πολύ βασικά για την αποστολή του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης».

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η πρώτη πολιτεία που εξουσιοδοτεί φαρμακοποιούς να διανέμουν αντισυλληπτικά για τον έλεγχο των γεννήσεων, μετά από περισσότερες από δώδεκα άλλες, συμπεριλαμβανομένων των Νέας Ιερσέης, Καλιφόρνιας και Ορεγκον, που ήδη επιτρέπουν κάποια εκδοχή της πρακτικής.

Αλλά λίγες πολιτείες έχουν κάνει τόσα πολλά για να καθιερωθούν ως ασφαλή λιμάνια για την αναπαραγωγική φροντίδα.

Λίγο πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade το 2022, η κα Χόκουλ διέθεσε 35 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, προβλέποντας μια εισροή αιτούντων άμβλωση εκτός πολιτείας.

Αμέσως μετά, οι νομοθέτες ενέκριναν ένα νομοσχέδιο για την προστασία των παρόχων αμβλώσεων από δικαστικές διαφορές εκτός πολιτείας και έκαναν τα πρώτα βήματα προς την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Πολιτείας.

Φέτος, στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της, η κ. Χόκουλ ζήτησε να δαπανηθούν $100 εκατ. για την υποστήριξη των παρόχων φροντίδας αναπαραγωγικής υγείας.

Σε μια εκδήλωση Τύπου σε ένα φαρμακείο στο Ολμπανι την Τρίτη, τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης δέσμευσης για την αυτονομία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, έχετε τη δύναμη να μπείτε σε ένα φαρμακείο -όπως ακριβώς είμαστε εδώ σήμερα- και να πάρετε την απόφαση ότι ‘το θέλω αυτό’. Θέλω να μπορώ να ελέγξω τη διαδικασία. Θέλω να ελέγξω τη ζωή μου», είπε.

Στα σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανατράπηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρόι εναντίον Γουέιντ, περισσότερες από 20 πολιτείες είτε έχουν απαγορεύσει είτε έχουν περιορίσει δραστικά τις αμβλώσεις.

Ενώ πολλοί Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την προστασία των αναπαραγωγικών ελευθεριών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εμποδίσει όλες τις προσπάθειες μέχρι σήμερα. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί -και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος είναι και πάλι ο υποτιθέμενος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών- έχουν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν μια πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων κάποιου είδους.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι το θέμα θα παίξει βασικό ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τον κ. Τραμπ.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος λέγεται ότι θα συμφωνούσε στην απαγόρευση μετά την 15η εβδομάδα κύησης.

Πηγή: «Νew Υork Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ