x
 

Κοινωνία

«AP»: Η Ελλάδα ενισχύει τις ειδικές μονάδες πυρόσβεσης για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο καύσωνα

01 Μαΐου 2024

ΑΘΗΝΑ. Περνώντας πάνω από χιλιόμετρα λόφων μαυρισμένων από πυρκαγιές δυτικά της Αθήνας, ο αντισυνταγματάρχης της Πυροσβεστικής Ιωάννης Κολοβός ετοιμάζει το επίλεκτο πυροσβεστικό του πλήρωμα που βρίσκεται σκυμμένο μέσα σε ένα ελικόπτερο.

Η 10μελής ομάδα από την 1η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Πυρκαγιών σφύζει από εργαλεία που απαιτούνται για την ανάσχεση των πυρκαγιών: αλυσοπρίονα, εξειδικευμένες τσουγκράνες, μετρητές καιρού, ταμπλέτες υπολογιστών και πυρσούς που καίνε τη γη με στάγδην για να καίνε τα φράγματα της πυρκαγιάς στην πλαγιά του λόφου.

Η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου, αλλά δεκάδες πυρκαγιές έχουν ήδη ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα, αφού οι θερμοκρασίες άρχισαν να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου (86 βαθμούς Φαρενάιτ) στα τέλη Μαρτίου – σημαντικά υψηλότερες από τις προηγούμενες που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

“Στην πραγματικότητα είναι ήδη καλοκαίρι για εμάς”, δήλωσε ο Κολοβός στο Associated Press κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης άσκησης. “Η αλήθεια είναι ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει πρόωρα και έχει παραταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Φέτος, η Ελλάδα διπλασιάζει τον αριθμό των πυροσβεστών σε εξειδικευμένες μονάδες σε περίπου 1.300 και υιοθετεί τακτικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με εναέριες μονάδες που στέλνονται για να δημιουργήσουν διαλείμματα στην προβλεπόμενη πορεία των φλογών.

Τα μέλη των πληρωμάτων περιλαμβάνουν εμπειρογνώμονες δασολόγους και πυροσβέστες με ποικίλες δεξιότητες, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν κατά την εκπαίδευση με συναδέλφους στη Γαλλία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πυροσβέστες της 1ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων κατά των Πυρκαγιών και πυροσβέστες που εκπαιδεύονται για την ειδική μονάδα, λαμβάνουν μέρος σε άσκηση στο χωριό Βίλια, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, Ελλάδα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Πυροσβέστες της 1ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων κατά των Πυρκαγιών καλύπτονται καθώς ένα ελικόπτερο απογειώνεται αφού τους άφησε σε άσκηση κοντά στο χωριό Βίλια, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, Ελλάδα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

“Μπορούμε να τοποθετηθούμε σε βέλτιστα σημεία που μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με τα πόδια και να πραγματοποιήσουμε καταστολή της πυρκαγιάς χρησιμοποιώντας διάφορες εξειδικευμένες μεθόδους”, δήλωσε ο πυροσβέστης Δημήτρης “Τζιμ” Πρίφτης, ενώ βοηθούσε εκπαιδευόμενους σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα που καταστράφηκε από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

“Η χρήση του νερού δεν είναι πλέον το κύριο όπλο μας κατά των πυρκαγιών, είναι τα εργαλεία μας”, είπε. “Χρησιμοποιούμε μια πιο επιστημονική προσέγγιση απέναντι στις πυρκαγιές, μετρώντας την υγρασία, τον άνεμο – είναι μια πιο προγραμματισμένη μέθοδος”.

Με χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αναμόρφωση της ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών, παραγγέλλοντας νέα αεροσκάφη που ρίχνουν νερό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροσβεστικά οχήματα, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ένα δίκτυο αισθητήρων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη ανίχνευση σημάτων καπνού και πλημμυρών.

Πυροσβέστες της 1ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων κατά των Πυρκαγιών εισέρχονται σε ελικόπτερο καθώς συμμετέχουν σε άσκηση στο χωριό Βίλια, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, Ελλάδα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αλλά ο νέος εξοπλισμός δεν θα αρχίσει να φθάνει μέχρι το 2025. Οι ελληνικές αρχές διπλασιάζουν την εκπαίδευση και τις νέες μεθόδους πυρόσβεσης, καθώς αναμένεται άλλη μια δύσκολη περίοδος φέτος.

Οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 1.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρκαγιάς στη βόρεια Ελλάδα που ήταν η χειρότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεμοδαρμένη και ορεινή με δυσπρόσιτα νησιά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τρομακτική ετήσια πρόκληση στην υπεράσπιση των πολλαπλών αστικών οικισμών που επικαλύπτονται με δασικές περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές.

Πυροσβέστες αξιωματούχοι επιχειρούν στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στην Αθήνα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Γίνεται επίσης όλο και πιο ζεστή: Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο περασμένος χειμώνας ήταν ο θερμότερος από την έναρξη των σύγχρονων καταγραφών το 1960. Οι έξι θερμότεροι ελληνικοί χειμώνες που έχουν καταγραφεί έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία.

Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που αποκαλύπτουν ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, καθώς οι θερμοκρασίες της αυξάνονται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ένα ελικόπτερο ρίχνει νερό κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, καθώς πυροσβέστες που εκπαιδεύονται για την ειδική μονάδα, εξασκούνται κοντά στο χωριό Βίλια, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, Ελλάδα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Πυροσβέστες που εκπαιδεύονται για την ειδική μονάδα, συγκεντρώνονται μετά από μια άσκηση στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στο χωριό Βίλια, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, Ελλάδα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ