x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

«AP»: Πυροδοτεί εντάσεις ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος λόγω σχολίων για τον πόλεμο

08 Μαρτίου 2022

ΜΟΣΧΑ. Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, περιγράφοντας τη σύγκρουση ως μέρος ενός αγώνα κατά της αμαρτίας και της πίεσης από φιλελεύθερους ξένους να πραγματοποιήσουν «παρελάσεις ομοφυλοφίλων».

Ο Κύριλλος, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποφύγει να επικρίνει τη ρωσική εισβολή – αποξενώνοντας πολλούς στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είχαν προηγουμένως μείνει πιστοί στον πατριάρχη της Μόσχας κατά τη διάρκεια ενός σχίσματος στη χώρα τους. Αρκετοί από αυτούς τους πρώην πιστούς αψηφούν τώρα τον Κύριλλο στις δημόσιες προσευχές τους, με κάποιους να απαιτούν ανεξαρτησία από την εκκλησία της Μόσχας, ακόμη και όταν η πολιτική ανεξαρτησία της χώρας τους κινδυνεύει.

Ο Κύριλλος, σε ένα κήρυγμα που εκφωνήθηκε την Κυριακή πριν από την έναρξη της Ορθόδοξης Σαρακοστής, ενστερνίστηκε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην «εξόντωση» των Ρώσων πιστών στο Ντονμπάς, την αποσχισθείσα ανατολική περιοχή της Ουκρανίας που κρατείται από το 2014 από δύο αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αναφέρει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του. Ο Κύριλλος εστίασε σχεδόν όλη του την ομιλία στον πόλεμο στο Ντονμπάς – χωρίς να αναφερθεί στην εκτεταμένη εισβολή της Ρωσίας και τους βομβαρδισμούς της εναντίον αμάχων.

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ο Κύριλλος την Κυριακή απεικόνισε τον πόλεμο με πνευματικούς όρους.
«Εχουμε μπει σε έναν αγώνα που δεν έχει φυσική, αλλά μεταφυσική σημασία», είπε.

Υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους αυτονομιστές του Ντονμπάς υπέφεραν για τη «θεμελιώδη απόρριψη των λεγόμενων αξιών που παρέχονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία».

Υποστήριξε ότι αυτή η ανώνυμη παγκόσμια δύναμη θέτει σε «δοκιμασία την πίστη» των χωρών απαιτώντας από αυτές να διοργανώσουν γκέι παρελάσεις για να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια λέσχη εθνών με τις δικές τους ιδέες για την ελευθερία και την «υπερβολική κατανάλωση».

Αλλά πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ουκρανία έχουν αποξενωθεί από τη στάση του Κύριλλου για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο πατριάρχης της Μόσχας για αιώνες διεκδικούσε την απόλυτη πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρόλο που η τελευταία διατήρησε μεγάλη αυτονομία, σημειώνει το «AP». Και πολλοί ιερείς και μοναχοί είχαν παραμείνει πιστοί στον Κύριλλο ακόμη και με το σχηματισμό μιας πιο εθνικιστικής, με έδρα το Κίεβο – Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το 2018 και το 2019, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει οριστεί να γίνει από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου στην πόλη του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στο «Sheraton San Diego Hotel and Marina».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ