x
 

Κοινωνία

«AP»: Σαν «φαντάσματα από το παρελθόν» αναδύονται τα ερείπια βυθισμένου ελληνικού χωριού στη λίμνη Μόρνου

06 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ. Οπως τα φαντάσματα του παρελθόντος, τα βυθισμένα χωριά στον πυθμένα των δεξαμενών νερού δεν προορίζονται για να τα δει κανείς. Αλλά τα ερείπια από το χωριό Κάλλιο στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας γίνονται ολοένα και πιο ορατά – και έχουν να εκπέμψουν μια προειδοποίηση, γράφει το «Associated Press» σε δημοσίευμά του που συνοδεύεται από πλήθος φωτογραφιών.

Καθώς μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή σαρώνει μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, τα αποθέματα στην τεχνητή λίμνη Μόρνος – τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την Αθήνα – έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Τα νερά που υποχωρούν έχουν αποκαλύψει ό,τι απέμεινε από το Κάλλιο, ένα χωριό που βυθίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να δημιουργηθεί ο ταμιευτήρας σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Αποικίες μυδιών γλυκού νερού ξεφυτρώνουν από ρωγμές στη λασπώδη λιθοδομή – τα άδεια πλέον όστρακα χτυπούν σαν ανεμοδαρμοί στο αεράκι, αναμειγνύονται με τον ήχο των κουδουνιών από τα κοπάδια που βόσκουν γύρω από τη λίμνη.

Οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμη. Αλλά αν η ξηρασία συνεχιστεί και δεν ληφθούν μέτρα, η Αθήνα θα μπορούσε να ξεμείνει από νερό σε περίπου τέσσερα χρόνια. Οι αξιωματούχοι συμβουλεύουν τους Αθηναίους να είναι συνειδητοποιημένοι ως προς την κατανάλωση νερού και να εξοικονομούν όπου μπορούν. Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του δήμου Δωρίδας, δηλώνει ότι ανησυχεί για το μέλλον, αφού η ξηρασία διαρκεί τρία χρόνια.

Τα ερείπια του βυθισμένου χωριού Κάλλιο φαίνονται από ψηλά στην τεχνητή λίμνη Μόρνος, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αθήνα, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Αν συνεχιστεί το ίδιο καιρικό πρότυπο, αν δεν βρέξει αρκετά και δεν υπάρξει χιόνι, τότε του χρόνου θα μιλάμε για μια δραματική κατάσταση», λέει. «Χρειαζόμαστε να βρέξει με κουβάδες, νύχτα και μέρα, για πέντε ημέρες».

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, την Επιτροπή Υδάτων της Αθήνας, τα συνολικά αποθέματα για την πόλη των περίπου 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων μειώθηκαν στα 678 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, από 1,13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα δύο χρόνια νωρίτερα.

Το παράθυρο και η πόρτα ενός κτιρίου φαίνονται στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο που έχει αναδυθεί από την τεχνητή λίμνη Μόρνος, τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη των τελευταίων 16 ετών, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η λίμνη Μόρνος έχει τώρα περίπου 335 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού – από 592 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2008, όταν τα αποθέματα της λίμνης έπεσαν στα 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Και δεν είναι μόνο η Αθήνα. Τα τελευταία δύο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας υπέφερε από ξηρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια με θερμοκρασίες ρεκόρ, τα οποία συνέβαλαν σε μια πληθώρα καταστροφικών πυρκαγιών το καλοκαίρι. Τον περασμένο μήνα, μια πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας ξεκλήρισε δεκάδες σπίτια και κατέκαψε μια έκταση σχεδόν διπλάσια από το Μανχάταν.

Τα κελύφη μικρών μυδιών του γλυκού νερού βρίσκονται κατά μήκος μιας συνεχώς μειούμενης σειράς από τείχη, στην όχθη της τεχνητής λίμνης Μόρνου, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αθήνα, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Καθώς η χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό βλέπει αριθμό ρεκόρ ξένων αφίξεων – και μια καλοκαιρινή έξαρση στην κατανάλωση νερού – ορισμένα μέρη της χώρας αντιμετωπίζουν περικοπές στο πόσιμο νερό, άδειες δεξαμενές άρδευσης και ξηραμένες γεωτρήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ θα ανοίξει εκ νέου τις υπάρχουσες γεωτρήσεις βόρεια της Αθήνας και θα αντλήσει νερό από μια εφεδρική δεξαμενή. Θα λάβει επίσης πρόσθετα μέτρα κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για να διορθώσει τις διαρροές στο δίκτυο, να αξιοποιήσει ποτάμια που βρίσκονται πιο μακριά και να ανακυκλώσει τα λύματα για άρδευση και βιομηχανική χρήση, ανέφερε το υπουργείο.

«Τέλος, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, σε κάποιο μεταγενέστερο σημείο, θα εφαρμοστούν δράσεις εξοικονόμησης νερού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς να διευκρινίζονται λεπτομέρειες.

«Συνιστάται σε όλους να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια μέσω της ορθολογικής χρήσης των υδάτινων αποθεμάτων», προστίθεται.

Η διαβρωμένη ακτογραμμή και οι ρωγμές στο ξηρό έδαφος της τεχνητής λίμνης Μόρνου φαίνονται από ψηλά στο χωριό Κάλλιο, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αθήνα, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Υπάρχει ανησυχία ότι έρχονται κι άλλα -και χειρότερα-. Η κλιματική αλλαγή, με τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ξηρασίας.

Οταν δημιουργήθηκε ο ταμιευτήρας, τα 60-70 σπίτια του χωριού Κάλλιο και μισή ντουζίνα νερόμυλοι φάνταζαν μια μικρή θυσία για το γενικότερο καλό. Οι λίγοι από τους κατοίκους του που δεν μετακόμισαν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις μετακόμισαν σε υψηλότερα σημεία, πάνω από τη λίμνη.

Με τη βύθιση της στάθμης του ταμιευτήρα, μπορούν τώρα να δουν τα ερείπια των παλιών τους σπιτιών.

«Αναστατωθήκαμε πολύ που φύγαμε, ήταν ένα σπουδαίο χωριό», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γεροδήμος, ένας 90χρονος αγρότης.

«Είχαμε πολύ νερό, περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα, ό,τι θέλετε», είπε. «Ανθρωποι από άλλα χωριά έρχονταν εδώ για να πάρουν νερό».

Πηγή: «Associated Press»

Μια κατσίκα βόσκει στη διαβρωμένη ακτογραμμή της τεχνητής λίμνης Μόρνου, της μεγαλύτερης από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη της εδώ και 16 χρόνια, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Κτίρια διακρίνονται στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο που αναδύθηκε από την τεχνητή λίμνη Μόρνος, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ένα κτίριο φαίνεται στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο που αναδύθηκε από την τεχνητή λίμνη Μόρνος, τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη της εδώ και 16 χρόνια, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Τα κελύφη μικρών μυδιών γλυκού νερού βρίσκονται στον τοίχο ενός κτιρίου στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο που αναδύθηκε από την τεχνητή λίμνη Μόρνος, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ο Κωνσταντίνος Γεροδήμος, αριστερά, 90χρονος αγρότης που ζούσε στο χωριό Κάλλιο πριν αυτό βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη Μόρνος, και η σύζυγός του Μαρία, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Άλογα βόσκουν δίπλα στην τεχνητή λίμνη Μόρνος, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Αγελάδες βόσκουν στη διαβρωμένη ακτογραμμή της τεχνητής λίμνης Μόρνου, της μεγαλύτερης από τις τέσσερις δεξαμενές που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη της εδώ και 16 χρόνια, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Γενική άποψη από το χωριό Λιδωρίκι, της τεχνητής λίμνης Μόρνου, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αθήνα, κεντρική Ελλάδα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα τελεστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, η εξόδιος ακολουθία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, που έφυγε χθες από τη ζωή Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ