x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Απαιτείται αυστηρός έλεγχος

Μία 14χρονη τρόφιμος ιδρύματος στην Αθήνα έφευγε και γυρνούσε όποτε ήθελε. Συναντούσε τον μαστροπό της σε ξενοδοχείο. Για την περίπτωση αυτή συνελήφθη ένας 24χρονος. Ο μαστροπός ήταν ο ίδιος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου, ο οποίος είχε διαδώσει πολλά ψέματα και εκβίαζε μάλιστα τηλεοπτικό σταθμό.

Από το ίδιο ίδρυμα μία άλλη έφηβη δεν έχει δώσει το παρών εδώ και δύο εβδομάδες και μόλις τώρα οι υπεύθυνοι δήλωσαν την εξαφάνισή της.

Προ ημερών έκλεισε μία δομή γερόντων που λειτουργούσε σε άθλιες συνθήκες και ήταν όλοι οι γέροντες αφρόντιστοι και με Covid.

Προ τριών μηνών στη Θεσσαλονίκη σοκαριστικές ήταν οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Βασανισμοί, εικόνες εγκατάλειψης και συγκάλυψη είδαν το φως της δημοσιότητας το Νοέμβριο.

Τρία πολύ πρόσφατα παραδείγματα τα οποία όταν ανακοινώθηκαν σόκαραν το Πανελλήνιο. Αλλά το Πανελλήνιο πρέπει να έχει συνηθίσει το σοκ. Ολο και κάποια δομή κάθε τόσο αποκαλύπτεται ότι παραβίαζε νόμους και ηθικές.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε δυτική χώρα, έχει πολλές δομές. Κάποιες λειτουργούν πολύ καλά. Κάποιες άθλια. Κι αυτό εξαρτάται μόνο από την υπευθυνότητα ή μη των αρμοδίων αρχών που τις διαχειρίζονται.

Γιατί το κράτος, παρά τους αυστηρούς νόμους και παρά τις άμεσες παρεμβάσεις του, εν είδει Γόρδιου δεσμού, επεμβαίνει μόνον όταν αποκαλύπτεται κάποια σοκαριστική υπόθεση.

Απαιτείται αναθεώρηση όμως του όλου συστήματος. Δεν μπορεί κάποιος να τα περιμένει όλα από την κεντρική εξουσία.

Μία δομή πρέπει να ελέγχεται πρώτα από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Ουσιαστικά και να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα. Εκεί όμως είναι το πρόβλημα. Γιατί όταν κάποιος από τις χαμηλές βαθμίδες κάνει στραβά μάτια και δεν ελέγχεται από τους προϊσταμένους του γιγαντώνεται το πρόβλημα και κάποιες αθώες ψυχές βασανίζονται.

Αρα η απουσία ελέγχου είναι το πρόβλημα, καθώς οι κοινωνικές δομές είναι ανεξέλεγκτες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η κυβέρνηση σε κάθε παραβίαση οφείλει να ξηλώνει δημάρχους, περιφερειάρχες, επιθεωρητές, ακόμη και αστυνομικούς και δικαστές, όταν βεβαίως διαπιστώνεται η αδιαφορία ή τα στραβά μάτια κάποιων εξ αυτών.

Δεν μπορεί ούτε τα παιδιά, ούτε οι γέροι, ούτε οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να είναι υποκείμενα ορισμένων με λίγη εξουσία αλλά με περίσσια απανθρωπιά.

Ο έλεγχος πρέπει να είναι συνεχής και σε βάθος. Αλλωστε και γι’ αυτό υπάρχει το κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελειώσαμε, λοιπόν, και με τον ανασχηματισμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ