x

Οικονομία

Απαντες περιμένουν την ύφεση. Μπορεί αυτή να αποφευχθεί;

30 Νοεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Ενώ όλοι σχεδόν περιμένουν την έλευση ύφεσης και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) παλεύει με τον πληθωρισμό, ειδικοί αναρωτιούνται αν ο κόσμος θεωρεί πως η Οικονομία των ΗΠΑ είναι χειρότερη από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Ο Τζόι Σάμι (Joe Shamie) ακούει πολλές συζητήσεις για μια επικείμενη ύφεση. Αλλά η επιχείρησή του απλά δεν το νιώθει.

Ο Σάμι περιμένει μια αξιοπρεπή περίοδο διακοπών για την εταιρεία του, την Delta Children, η οποία πουλά καρότσια, κούνιες, νιπτήρες και άλλα βρεφικά έπιπλα. Ενθάρρυνε ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ομαλοποιούνται και τα σύνορα χαλαρώνουν σταδιακά. Από τα κεντρικά γραφεία του στη Νέα Υόρκη, δεν έχει σχέδια να μειώσει το προσωπικό και θα προσλάμβανε περισσότερους ανθρώπους εάν εμφανιστούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι.

«Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις δημιουργούν τη δική τους αυτοεκπληρούμενη προφητεία: περιμένεις το χειρότερο, καταλήγεις να δημιουργείς το χειρότερο», είπε ο Σάμι. «Γελάω γιατί μερικές φορές κάθομαι με μερικούς από τους φίλους μου, μιλώντας για το πόσο κακό είναι. Και λέω, ‘είμαστε σε ένα υπέροχο εστιατόριο, ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα’. Κοιτάζω δεξιά και αριστερά και λέω, ‘α, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο άσχημα. Κι όμως, παραπονιέσαι’».

Αυτό το ίδιο χάσμα διαπερνά ολόκληρη την Οικονομία, καθώς οι άνθρωποι προετοιμάζονται για μια επικείμενη ύφεση – αλλά δεν αισθάνονται ακόμα κάτι τέτοιο στην καθημερινή τους ζωή. Η συντριπτική άποψη μεταξύ των οικονομολόγων και των παρατηρητών της Fed είναι ότι η χώρα οδεύει προς μια ύφεση. Και οι ειδικοί έχουν καλούς λόγους για την καταστροφή και την κατάθλιψη: Η Fed βρίσκεται στη μέση μιας συνολικής προσπάθειας να μειώσει τον επικίνδυνα υψηλό πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της «Fed» Ζερόμ Πάουελ (Jerome H. Powell) θα μιλούσε στο Brookings Institution, όπου αναμένεται να δημιουργήσει το έδαφος για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη δέσμευση της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η επίφοβη ύφεση δεν έχει φτάσει ακόμη. Από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια τον Μάρτιο, οι κρίσιμοι πυλώνες της Οικονομίας παρέμειναν εντυπωσιακά ισχυροί. Η Οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν. Οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να προσλάβουν εργαζομένους. Και για πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που σχεδιάζουν για το μέλλον, μια επιβράδυνση απλά δεν φαίνεται επικείμενη.

Ο Πάουελ και οι συνεργάτες του λένε ότι θα καθοδηγηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και αυτή η εβδομάδα θα προσφέρει πολλά για ανάλυση. Τα νέα κυβερνητικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο ανακοινώνονται την Τετάρτη και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου δημοσιεύεται την Παρασκευή. Αλλά εδώ και μήνες, το ηχηρό μήνυμα της Fed κατέστησε σαφές ότι οι αξιωματούχοι δεν θα σταματήσουν έως ότου οι τιμές επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, και ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες αποφυγής μιας ύφεσης μειώνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΤΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ