x
 

Πολιτική

Απάντηση Αγκυρας με χάρτη «Γαλάζιας Πατρίδας»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ένα χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι τουρκικές ακραίες και παράλογες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης, απάντησε η Τουρκία στις διαμαρτυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παρενοχλήσεις και παραβιάσεις της Αγκυρας σε βάρος της.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριτούν Σινιρίλογλου, έστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισυνάπτοντας χάρτη με τις «γεωγραφικές συντεταγμένες» των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο. Η επιστολή, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2021, αποτελεί απάντηση σε αυτήν που έστειλε ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, με την οποία κατήγγειλε τουρκικές παρενοχλήσεις και παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα τα «εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο» με γεωγραφικές συντεταγμένες και χάρτη μέσω της επιστολής που διαβιβάστηκε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 (A/74/757) προχωρά στο διά ταύτα. Αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος «NAUTICA GEO» με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας, «έχοντας επίγνωση αυτών των συντεταγμένων, επιχείρησε να εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα σε πολλές περιπτώσεις για ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον βυθό της θάλασσας χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση και εξουσιοδότηση από την Τουρκία». Σπεύδει δε να αναφέρει πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά, ως συνιδιοκτήτης του νησιού που έχει ίσα δικαιώματα στους πόρους του, έκανε προτάσεις στους Ελληνοκύπριους, στις 13 Ιουλίου 2019, για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου και της κατανομής εσόδων…».

Η επιστολή – παρέμβαση του Σινιρίογλου έχει να κάνει με τις έρευνες του «NAUTICA GEO», να επαναλάβει τις διαχρονικές θέσεις, να παρουσιάσει το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις παράνομες διεκδικήσεις της και για να παραπέμψει για συζητήσεις στους Τουρκοκύπριους, που είναι «οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων». Είναι δε σαφές πως με την κατάθεση του χάρτη στα Ηνωμένα Εθνη και καθιστώντας το ως σημείο αναφοράς στις ακραίες τοποθετήσεις της, η Αγκυρα προσπαθεί εν πολλοίς να δημιουργήσει «κεκτημένο» σε μια μελλοντική συζήτηση.

Κινήσεις για αναγνώριση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απευθύνει έκκληση σε όλες τις «φιλικές και αδελφικές χώρες» να αξιολογήσουν χωρίς προκατάληψη το όραμα της «ΤΔΒΚ» για λύση. Η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι το κλειδί για την λύση του κυπριακού προβλήματος, ισχυρίστηκε, αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Σε ομιλία του στην 15η Σύνοδο Ηγετών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, που διεξάχθηκε στο Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ισχυρίστηκε τα εξής:

* «Η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι το κλειδί για την λύση του κυπριακού προβλήματος. Επιθυμώ όπως όλες οι φιλικές και αδελφικές χώρες προβούν σε μια αξιολόγηση του οράματος λύσης της ΤΔΒΚ χωρίς προκατάληψη. Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους, που συμμετέχουν ως παρατηρητές στην οργάνωσή μας, σε τομείς, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία και ο τουρισμός, για να αμβλυνθεί η απομόνωση, που υφίστανται».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος λειτουργεί ως νομάρχης των κατεχομένων, υποστήριξε εκ νέου ότι υπεραμύνονται των «νόμιμων δικαιωμάτων» της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», σε δηλώσεις του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2022, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε τα εξής:

«Επιταχύναμε τις εργασίες μας για οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας με συνεργασία και διάλογο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Οκτάι υπενθύμισε ότι είναι ο αρμόδιος για τον συντονισμό των εργασιών με την «ΤΔΒΚ», σημειώνοντας ότι με στόχο να συμβάλλουν στην ευημερία της περιοχής και να καταστήσουν αυτάρκη την «ΤΔΒΚ», ξοδεύει αρκετό χρόνο για τους Τουρκοκύπριους από τα έργα υποδομής μέχρι το σύστημα γεωργικής άρδευσης, από τις εργασίες του e-government μέχρι τις επενδύσεις στην υγεία.

Υπηρεσίες ψηφιακής υποδομής της «ΤΔΒΚ»

Σημειώνοντας ότι συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την υποδομή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) με υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τον ιδιωτικό τομέα, ο Οκτάι ανέφερε ότι μια άλλη σημαντική εργασία του «γραφείου ψηφιακού μετασχηματισμού της προεδρίας», που πραγματοποιήθηκε φέτος, είναι η «στρατηγική εθνικής τεχνητής νοημοσύνης», που εκδόθηκε στις 24 Αυγούστου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ